Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuitukipsilevy vanhan lattiapäällysteen päälle

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Mittavalta lattian päällysteen irti repimiseltä voi säästyä levyttämällä lattia esimerkiksi kuitukipsilevyllä. Se tasoittaa lattian ja ehkäisee äänten läpikuulumista.

Johdanto

Huonoon kuntoon kuluneen ja rakoi-levan lattianpäällysteen kunnosta-minen edellyttää harkintaa. Van-han talon lattia vaatii ehkä epätasai-suuksien oikaisemista, narinat pitäisi saada pois ja äänten läpikuulumista se-kä askelääniä pitäisi vaimentaa.

Aikuisia kiusaa usein lasten ja nuor-ten huoneista kuuluva äänekäs musiikin melu. Kiivas liikkuminen synnyttää häi-ritsevää kopinaa ja vanha lautalattia saattaa paikoin narahdella jalkojen alla. Paloturvallisuuden parantaminenkin saattaa olla talon omistajan mielessä lattialevyn tai muun päällysteen valintaa mietittäessä.

Lattianpäällysteitä on tarjolla kyllä joka makuun ja tarpeeseen, mutta eräs edellä lueteltuihin ongelmiin hyvän rat-kaisun tarjoava materiaali on kuitulujit-teinen, kosteutta kestävä ja paloturvalli-nen Fermacell-kuitukipsilevy.

Malliasennuksessa käytetty Fermacell-levy on kuitulujitteista kipsiä. Levy on 20 mm paksua ja sen ulkomitat ovat 500 x 1500 mm. Levy on valmistettu liimaamalla päällekkäin kaksi 10 mm le-vyä siten, että reunoille muodostuu kiin-nitykseen soveltuva huullos. Uiva pääl-lyste näistä levyistä tehdään liimaamalla levyt ponteista toisiinsa kiinni. Levyt myös ruuvataan yhteen uppokantaisilla ruuveilla, jotka eivät ulotu alustaan. Alle pitää levittää askeläänieriste.

Seinien ja kattojen levytykseen sopiva levykoko on 900 x 1200 mm. Levyjä on saatavana monta paksuutta, esim. 10, 12,5, 15 ja 18 mm. Lisää paksuuksia muodostuu liimaamalla levyjä yhteen.

  • ERISTÄÄ MELUA
  • EI SYTTYMISHERKKÄ
  • NOPEA ASENTAA

LUE LISÄÄ: Näin käytät kuitukipsilevyjä

Ohjeet

Valmistelutyöt

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Kipsilevyn alusta pitää oikaista, jos epä-tasaisuudet ovat huomattavia. Vähäiset epätasaisuudet oikenevat joustavalla as-keläänieristeellä.

Ajoittain kostealle, esim. kellarin be-tonilattialle, kuitulevyn alle pitää levit-tää höyrynsulkumuovi tai muu kosteutta läpäisemätön kalvo. Levy ei ole arkaa satunnaiselle kosteudelle.

Massiivinen kipsilevy ehkäisee ään-ten läpikuulumista, mutta ääneneristys-arvoltaan tuntuvasti parempi on levy, jonka pohjaan on liimattu vielä huokoi-nen 10 mm puukuitulevy. Silloin koko-naispaksuudeksi tulee jo 30 mm, mikä voi olla hankala asia ovien kohdalla.

1

Kipsilevyn alle pitää levittää vähintään paksu kartonki tai mielellään askelääni eriste, joka sallii uivaksi rakenteeksi asennet tavan kipsilevypäällysteen elämisen.

2

Vierekkäisten levyjen päätysaumat eivät saa osua samalle kohdalle. Reunim maisen levyn huullos sahataan pois.

Vinkki: Lattian ja seinän sauma voidaan tiivistää esimerkiksi kartonkinauhalla.

3

Levyt liimataan huulloksista. Fermacellin omasta liimapurkista tulee kaksi liimaraitaa.

4

Liiman lisäksi levyt kiinnitetään toisiinsa Fermacellin omilla ruuveilla. Ruuvin ei ole tarkoitus ulottua levyjen läpi alustaan.

5

Saumat tasoitetaan ja hiotaan, jotta ne eivät muodosta kohoumia pinnoitteeseen. 24 tunnin kuluttua lattialle voi kiinnittää maton, laatat tai muun yleisen pinnoitteen.

Materiaalit

20 mm Fermacell-lattialevyä, lattian ala 40 m2
• 55 levyä, koko 500 x 1500 mm

Lisäksi
• 40 m2 askelääniteristettä
• 1600 Fermacell-ruuvia, pituus 19 mm
• 2 pulloa Fermacell-liimaa
• kartonkinauhaa
• noin 5 kg saumatasoitetta

Hinta

Noin 26 €/m2,sis. liimat ja ruuvit

Piirustus

Levyt asennetaan kuten piirroksessa. Vierekkäiset päätysaumat eivät saa osua lähelle toisiaan. Yli jääneellä päällä aloitetaan seuraava levyjono.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin