Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kattolevyistä sähköä taloon

Tulosta Tallenna artikkeli

Katolle asennettavat aurinkopaneelit kasvattavat suosiotaan, ja mikäpä olisikaan kätevämpi tapa tuottaa ainakin osa talon sähköstä. Kaikki ratkaisut eivät ole järin kauniita, mutta tulevaisuuden ratkaisu yhdistää kennot ja kattolevyt yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Gaia Solar on kehittänyt aurinkopaneelit, jotka sopivat Stenin valmistamiin kattolevyihin. Tulos on käytännöllinen ja hyvännäköinen.

Uudisrakennusta suunniteltaessa on todennäköisesti otettava kantaa siihen, kuinka suurelle rakennuksen katon alalle tulee virtaa tuottavia aurinkokennoja. Jo nyt on olemassa räätälöityjä ratkaisuja, joita aurinkokennojen ja kattojen ja julkisivujen valmistajat ovat kehittäneet yhteistyössä.

Kattolevyihin integroidut kennot

Esimerkiksi aurinkoenergiayritys Gaia Solar ja katto- ja julkisivuvalmistaja Steni ovat esitelleet virtaa tuottavan kattoratkaisun, johon Gaia Solar on kehittänyt Stenin kattolevyjen mittaaan sopivat aurinkokennopaneelit.

Kattolevyihin integroidut aurinkokennot ovat hyvin huomaamaton ratkaisu, ja kun kennot asennetaan kattolevyjen kanssa yhtä aikaa, säästyy myös asennusaikaa sekä laitteita ja varusteita.

Perinteinen kenno on yhä kaikkein tehokkain

Integroitujen aurinkokennoratkaisujen suorituskyky on kuitenkin yhä hiukan perinteisiä katolle asennettavia järjestelmiä heikompi. Syynä on kattoon asennettujen järjestelmien vaatima ilmanvaihto ja tämän myötä myös jäähdytys. Kennot voivat menettää 5–10 % sähköntuotannostaan, sillä ne kuumenevat nopeammin, mikä heikentää tehoa.

Aurinkokennopaneelien odotettu käyttöaika on yli 40 vuotta. Tämän jälkeen paneelit eivät enää tuota sähköä samaan tapaan, mutta toimivat edelleen kattoelementteinä. Sopivissa olosuhteissa integroidut aurinkokennopaneelit voivat tuottaa sähköä 128 kWh/m2.

Aurinkokennopaneeleiden koko ja asennustapa on sama kuin kattolevyjen. Tuloksena on täysin kattoon integroitu aurinkokennojärjestelmä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Kattolevyistä sähköä taloon
Kokonaishinta: 19 €
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin