Gaia Solar on kehittänyt aurinkopaneelit, jotka sopivat Stenin valmistamiin kattolevyihin. Tulos on käytännöllinen ja hyvännäköinen.

Gaia Solar on kehittänyt aurinkopaneelit, jotka sopivat Stenin valmistamiin kattolevyihin. Tulos on käytännöllinen ja hyvännäköinen.

Uudisrakennusta suunniteltaessa on todennäköisesti otettava kantaa siihen, kuinka suurelle rakennuksen katon alalle tulee virtaa tuottavia aurinkokennoja. Jo nyt on olemassa räätälöityjä ratkaisuja, joita aurinkokennojen ja kattojen ja julkisivujen valmistajat ovat kehittäneet yhteistyössä.

Kattolevyihin integroidut kennot

Esimerkiksi aurinkoenergiayritys Gaia Solar ja katto- ja julkisivuvalmistaja Steni ovat esitelleet virtaa tuottavan kattoratkaisun, johon Gaia Solar on kehittänyt Stenin kattolevyjen mittaaan sopivat aurinkokennopaneelit.

Kattolevyihin integroidut aurinkokennot ovat hyvin huomaamaton ratkaisu, ja kun kennot asennetaan kattolevyjen kanssa yhtä aikaa, säästyy myös asennusaikaa sekä laitteita ja varusteita.

Perinteinen kenno on yhä kaikkein tehokkain

Integroitujen aurinkokennoratkaisujen suorituskyky on kuitenkin yhä hiukan perinteisiä katolle asennettavia järjestelmiä heikompi. Syynä on kattoon asennettujen järjestelmien vaatima ilmanvaihto ja tämän myötä myös jäähdytys. Kennot voivat menettää 5–10 % sähköntuotannostaan, sillä ne kuumenevat nopeammin, mikä heikentää tehoa.

Aurinkokennopaneelien odotettu käyttöaika on yli 40 vuotta. Tämän jälkeen paneelit eivät enää tuota sähköä samaan tapaan, mutta toimivat edelleen kattoelementteinä. Sopivissa olosuhteissa integroidut aurinkokennopaneelit voivat tuottaa sähköä 128 kWh/m2.

Aurinkokennopaneeleiden koko ja asennustapa on sama kuin kattolevyjen. Tuloksena on täysin kattoon integroitu aurinkokennojärjestelmä.