Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Hyvä perustus on ratkaisevan tärkeä asia rakennuksen kestävyyden kannalta. Esittelemme tavan, jolla teet täydellisen perustuksen.

Hyvä perustus on ratkaisevan tärkeä asia rakennuksen kestävyyden kannalta. Esittelemme tavan, jolla teet täydellisen perustuksen.

Perustus on talon tärkein osa. Se kantaa koko talon painon, suojaa rakenteita maan kosteudelta sekä estää rakennuksen vajoamisen ja seinän halkeamisen. Tässä jutussa tehdään harkkoperustus maahan valetun betonianturan päälle. Perustustapa sopii routimattomalle maalle pienten rakennusten pohjaksi.

Maahan kaivettuun kouruun valetaan 30 senttiä leveä betoniantura, jonka päälle asennetaan leca-harkot. Harkot kiinnitetään anturaan laastilla.

Harkkoperustukseen tarvitaan vähemmän betonia kuin tavalliseen sokkeliin. Siitä on hyötyä esimerkiksi kesämökillä, joka on niin kaukana lähimmästä betoniasemasta, ettei betonia voi tuoda paikalle pumppuautolla.

LUE LISÄÄ: Vala maailman helpoimmat perustukset

Näin teet täydellisen perustuksen

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään periaate, jolla voit tehdä täydellisen perustuksen. Perustusten tekeminen on raskasta ja kovaa työtä, mutta tekniikka on yksinkertainen. Näytämme, miten:

  • varmistat oikeat syvyydet
  • kaivat kuopan
  • teet betonista mahdollisimman lujaa harjateräksillä ja sidevanteilla
  • valat anturat
  • asennat leca-harkot