Rakenna itse laavu

Maalikylien tyyliin sovitettu laavu sijoitettiin pihan perälle puiden luomaan tuulensuojaan. Siitä tuli nopeasti kokoontumispaikka perheen ja ystävien grillituokioihin.

Havulaavu on ollut suomalaisten metsämiesten yösija jo ammoisina aikoina ja nykyään sen moderneja muunnoksia nähdään esimerkiksi metsähallituksen patikkareittien taukopaikoilla.

Nämä uuslaavut on rakennettu järeistä hirsistä kestämään vuosikymmeniä. Tavallisesti laavuun mahtuu istumaan 6–8 ihmistä, vaellusvarusteet katon alle ja yöpymään 4–6 henkeä.

Rakenna laavu ja ole yhtä luonnon kanssa

Nuotio laavun edessä tarjoaa lämpöä ja tulet ruoanlaittoon. Ohjeen mukainen modernisoitu laavu antaa suojaa kaatosateellakin. Tiiviin katon alla voi istua tai maata suojassa ja kuivana.

Vaikka tämä laavumme ei olekaan metsässä, siitä on muutamassa kuukaudessa tullut ystävien ja tuttavien suosikki, eikä vähiten lasten ja nuorison. Laavu on katettu ulkotila, joka tarjoaa melkein samat toiminnot kuin neliseinäinen maja, mutta murto-osalla sen hinnasta. Samalla se tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nukahtaa yön äänien säestyksellä.

Laavu, jossa on paljon tilaa

Mallilaavu on rakennettu sahatusta puutavarasta. Runko on täyssärmäistä, verhoukset särmäämätöntä lautaa sekä pintoja. Sen pinta-ala on 7,2 m2 (300 x 240 cm).

Lattia on noin 40 cm korkeudella, jolloin alle jää säilytystilaa polttopuille tai erilaisille varusteille. Samalla laavun reunalle muodostuu mukava istumakorkeus. Talvella lattia ei jää heti lumen pinnan alapuolelle.

Seinät on verhottu lomalaudoituksen tavoin noin 30 mm paksuilla särmäämättömillä laudoilla ja sahauksessa yli jääneillä pinnoilla. Seinät ovat ulospäin kuin kuorimatonta hirttä. Laudoitus on pystylaudoitus. Laudat on naulattu alhaalla alavaakapuihin, ylhäällä myös vaakapuuhun ja päädyissä kattokannattimiin.

Lattia ja katto on tehty 25 mm paksuista laudoista, joiden takana on kattokannattimien ja lattiapalkkien muodostama runko. Vesikatteeksi asennettin kattohuopa eli bitumikermikate.

Rakenna laavu kahdessa viikonlopussa

Kun rakennustarpeet ovat paikalla, laavu valmistuu yhtenä tai kahtena viikonloppuna riippuen siitä, teetkö sen yksin vai apurin kera. Ulkopuoliset puuosat on käsitelty tervalla, johon sekoitettiin noin 20 % vernissaa (maaliöljyä).

Tällä tavalla puupinnat saavat kauniin ja kohtuullisesti säätäkin kestävän suojauksen. Eikä tulevasta kunnossapidosta tarvitse kantaa huolta. Kokeneiden laavuntekijöiden mukaan nimittäin riittää, kun laavun käsittelee tervalla noin joka viides vuosi.

Siten tämä rakennelma on periaatteessa hyvin huokea oleskelutila, jonka tarvikkeet maksoivat noin 600 euroa.

Rakenna itse laavu - näin teet sen vaihe vaiheelta

Lataa koko laavuartikkeli. Saat sekä piirustukset että vaihe vaiheelta etenevät, kuvitetut rakennusohjeet sekä materiaalilistan.

Rakenna näköalalaavu

Perhe sai oivallisen oleskelupaikan, kun laavu sijoitettiin lähelle puita ja rantaa. Rahaa kului murto-osa tavallisen rakennuksen kustannuksista. Tilaa on runsaasti 6–8 henkilölle, joiden ei tarvitse aina varoa päätään, sillä katto on kohtuullisen korkealla.