Pihavarastolle ei tarvitse valaa järeää sokkelia tai paksua betonilattiaa vain siksi, että vaja pysyy varmasti paikallaan. Siihen on paljon helpompikin tapa.

Paras keino on tehdä vajalle pisteperustus, joka nostaa rakennuksen oikeaan korkeuteen ja kiinnittää sen tukevasti maahan muutamasta kohdasta.

Maahan upotettu tolppa on kaikkein yksinkertaisin pisteperustus. Vajan voi periaatteessa rakentaa pelkkien tolppien varaan, mutta puutolpat eivät kestä loputtomiin, sillä maan kosteus lahottaa ne jossakin vaiheessa.

Pisteperustus nostaa vajan irti maasta ja kiinnittää sen lujasti paikalleen. Tavalliset pilarikengät riittäävät pienen vajan perustuksiksi, mutta ison vajan alle tarvitaan tukevampi pisteperustus. Siihen on useita eri mahdollisuuksia. Esittelemme niitä tässä jutussa.

Tolpanjalka

TOLPANJALKA

Maahan upotettava tolpanjalka on yksinkertaisin tapa tehdä kestävä pisteperustus ja nostaa rakennus irti maasta. Jalka lyödään maahan niin syvälle, että tolpan alapää jää noin 10 senttiä maan pinnan yläpuolelle.

Markkinoilla on myös tolpanjalkoja, joissa on kierre. Ne tarttuvat maahan tavallista tolpanjalkaa tukevammin. Ne upotetaan maahan vääntämällä.

Tolpanjalkoja käytetään aitojen ja pienten vajojen pystyttämiseen. Ota huomioon, ettei tolpanjalka sovi vajan pisteperustukseksi kovin tuuliselle paikalle, sillä kova tuulenpuuska voi repiä tolpanjalat irti maasta.

Hinta: 7–15 euroa.

Plussat:

 • Helppo pystyttää
 • Halpa vaihtoehto

Miinukset:

 • Rajallinen vetolujuus
 • Vaikea pystyttää kiviseen maahan

Mitä tolpanjalka kestää?

Tolpanjalat kestävät kevyesti lattiattoman vajan painon. Tolpanjalat eivät kuitenkaan kestä tuulen voimaa tai keskikokoisen tai ison vajan painoa (katso alla oleva taulukko).

LUE LISÄÄ: Näin käytät tolppakenkää

Ruuvipaalu

RUUVIPAALU

Ruuvipaalut (tai kierrepaalut) ovat varteenotettava vaihtoehto pisteperustuksen tekemiseen.

Ruuvipaalu väännetään pintamaan läpi kantavaan maakerrokseen asti. Ruuvipaalu on helppo kohdistaa tarkasti oikeaan paikkaan, ja kartiomainen ruuvi tarttuu kiinni sitä lujemmin, mitä syvemmälle se väännetään.

Ruuvipaaluilla voi tehdä muutamassa minuutissa yhtä vahvan perustuksen kuin valamalla tolppakengät betoniin. Ruuvipaaluperustus sopii kaikenkokoisten vajojen perustukseksi ja nopeaan rakentamiseen. Kuumasinkityt ruuvipaalut kestävät vuosikymmeniä, ja ne voi tarvittaessa käyttää uudelleen.

Hinta: 25–100 euroa.

Plussat:

 • Erittäin nopea
 • Vahva ja uudelleen käytettävä

Miinukset:

 • Suhteellisen kallis
 • Saatavuus vaihtelee

Mitä ruuvipaalu kestää?

Ruuvipaalut kestävät pienen vajan painon, ja ne ovat kätevä ratkaisu myös keskikokoisen vajan perustuksiksi. Ne tulevat kuitenkin kalliiksi. Kestävä ja helppo ratkaisu isolle vajalle (katso alla oleva taulukko).

Pilarikenkä

PILARIKENKÄ

Betoniin valettavat pilarikengät ovat hyvä vaihtoehto keskikokoisten ja isojen vajojen perustuksiksi. Pilarikenkien määrä ja niiden välinen etäisyys riippuu runkopuutavaran koosta ja rakennustavasta. Pilarikenkiin voi kiinnittää pystytolpat tai vaakapalkin.

Pilarikengät kannattaa valaa vähintään 30 senttiä leveisiin kuoppiin, jotta perustuksista tulee tarpeeksi tukevat. Kuoppia ei voi kaivaa routimattomaan syvyyteen asti, joten perustustapa sopii routimattomalle maalle. Noin metrin syvyiseen kuoppaan menee helposti seitsemän säkkiä kuivabetonia, mikä nostaa perustusten hintaa huomattavasti. Vajan rakentamista voi jatkaa vasta, kun betoni on kovettunut. Perustuksista tulee erittäin tukevat.

Hinta: 8–20 euroa (ilman betonia)

Plussat:

 • Erittäin vahva ja tukeva
 • Jää piiloon vajan alle

Miinukset:

 • Valamiseen menee paljon betonia
 • Kovettuminen kestää kauan

Mitä pilarikenkä kestää?

Pilarikengät kestävät varmasti pienen vajan painon, mutta niiden käyttäminen tulee kalliiksi. Hyvä ja kestävä ratkaisu keskikokoisen tai ison vajan perustuksiksi (katso alla oleva taulukko).

Betonijalka + pilarikenkä

BETONIJALKA + PILARIKENKÄ

Markkinoilla on myös pilarikenkiä, jotka on valettu valmiiksi pieneen betonijalkaan. Niiden käyttäminen on helppoa ja halpaa itse valettaviin pilarikenkiin verrattuna, mutta perustuksesta ei tule yhtä tukeva. Kuopan ympärillä oleva maa löystyy kaivamisen aikana, mikä tarkoittaa, että betonijalat voivat kääntyä ajan kuluessa suuntaan tai toiseen.

Betonijalat sopivat puutteistaan huolimatta pienen tai keskikokoisen vajan perustuksiksi routimattomalle maalle.

Betonianturan ja pilarikengän yhdistelmiä on markkinoilla rajallisesti. Betonijalkaan valettu pilarinkenkä on yleensä säädettävä, joten se on helppo säätää oikeaan korkeuteen.

Betonijalkoja ei kannata ostaa umpimähkään, sillä osa pilarikengistä on valettu vinoon. Jalan voi toki upottaa kuoppaan vinossa, mutta se on vaikeaa suoraan pystyttämiseen verrattuna. Vinoja pilarikenkiä ei kannata oikoa lekalla, sillä lyöminen voi murtaa jalan.

Hinta: 20 euroa.

Plussat:

 • Helppo pystyttää
 • Varsin edullinen vaihtoehto

Miinukset:

 • Epävakaampi kuin tolppakenkä tai ruuvipaalu
 • Laatu vaihtelee

Mitä betonijalat kestävät?

Betonijalat ovat hyvä, kestävä ja helppo ratkaisu pienen vajan perustuksiksi. Ne ovat kuitenkin liian epävakaita ison vajan pohjaksi (katso alla oleva taulukko).

BETONIJALKA + PILARIKENKÄ, PILARIKENKÄ, RUUVIPAALU, TOLPANJALKA