Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nerokas tapa tehdä täydellinen perustus

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Perustuksen tekeminen on laajimpia projekteja, joihin tee se itse -rakentaja voi ryhtyä. Onneksi löysimme kätevän ohjeen, joka sopii routimattomalle maalle piharakennuksen pohjaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin viikon kuivumisaikoineen.
Hinta
1.500 euroa
Hyvä perustus on ratkaisevan tärkeä asia rakennuksen kestävyyden kannalta. Esittelemme tavan, jolla teet täydellisen perustuksen.

Hyvä perustus on ratkaisevan tärkeä asia rakennuksen kestävyyden kannalta. Esittelemme tavan, jolla teet täydellisen perustuksen.

Johdanto

Perustus on talon tärkein osa. Se kantaa koko talon painon, suojaa rakenteita maan kosteudelta sekä estää rakennuksen vajoamisen ja seinän halkeamisen. Tässä jutussa tehdään harkkoperustus maahan valetun betonianturan päälle. Perustustapa sopii routimattomalle maalle pienten rakennusten pohjaksi.

Maahan kaivettuun kouruun valetaan 30 senttiä leveä betoniantura, jonka päälle asennetaan leca-harkot. Harkot kiinnitetään anturaan laastilla.

Harkkoperustukseen tarvitaan vähemmän betonia kuin tavalliseen sokkeliin. Siitä on hyötyä esimerkiksi kesämökillä, joka on niin kaukana lähimmästä betoniasemasta, ettei betonia voi tuoda paikalle pumppuautolla.

LUE LISÄÄ: Vala maailman helpoimmat perustukset

Rajaa alue

Uuden rakennuksen perustuksen pitää olla suorakulmainen. Rajaa rakennus alue mahdollisimman tarkasti, pystytä nurkkiin kepit, viritä niiden välille linjalangat ja kaiva kourut niiden mukaan.

Tämänkokoisen perustuksen tekemiseen tarvitaan minikaivuri. Pohjan koko on 7,5x4,2 metriä, joten rakennuksen kohdalta pitää poistaa todella paljon maata.

Harkkoperustuksen voi tehdä myös routivalle maalle, mutta silloin perustus pitää routasuojata polystyreenilevyillä. Se tarkoittaa, että maata pitää poistaa myös perustusten ympäriltä yli metrin matkalta. Routasuojaus ohjeet vaihte-levat rakennuspaikkakunnan sääolojen mukaan.

Kun kouru on lähes valmis, sen keskeltä poistetaan niin paljon maata, että hiekan päälle jää tilaa eristeille, betonilaatalle ja lattiapäällysteelle. Kaiva viimeiset sentit lapiolla.

Ohjeet

Tarkista syvyydet pyörivällä laserilla

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pyörivä laser, vastaanotin ja mittakeppi helpottavat syvyyksien mittaamista uskomattoman paljon. Voit käyttää niitä avuksi kaivamisessa ja valamisessa sekä varmistaa niillä, että leca-harkot ovat oikealla korkeudella.

Laserit toimivat eri tavoilla. Perehdy laitteen toimintaan kunnolla, jotta saat mitattua kaiken oikein.

1

Pystytä pyörivä laser niin kauas, ettei jalusta haittaa kaivamista. Laser heijastaa ympärilleen vaakasuoran viivan, joka pysyy samalla korkeudella koko ajan.

2

Vastaanotin tunnistaa lasersäteen ja kertoo, kuinka korkealla se on. Käytä mittakeppiä korkeuksien mittaamiseen.

Kaiva yhdellä kertaa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Anturan kouru kannattaa kaivaa valmiiksi kerralla. Siinä on haastetta kerrakseen, sillä kaivinkone ei saa jäädä jumiin kourun sisäpuolelle. Onneksi suurin osa ongelmis-ta on helppo ratkaista kaivamalla kouru oikeassa järjestyksessä. Viimeiset sentit pitää kaivaa lapiolla.

Näistä kouruista tehdään 90 senttiä sy-vät, mutta keskikohta jätetään 45 senttiä lopullisen lattiapinnan alapuolelle. Hiekan päälle asennetaan 30 sentin paksuiset polystyreeni eristeet, niiden päälle valetaan 12 senttiä paksu betonilaatta, jonka päälle asennetaan 3 sentin lattiapinnoite.

1

Kaiva kourut A, B ja C. Aloita kaivamalla kouru A esimerkiksi vasemmalta oikealle ja sen jälkeen kourut B ja C ylhäältä alas. Älä kaiva vielä tässä vaiheessa viimeistä puolta metriä kouruista B ja C.

2

Aja kaivinkone keskelle rakennuksen pohjaa (E). Tee pohjasta 45 senttiä syvä peruuttamalla samalla taaksepäin. Varo, etteivät kourujen B ja C reunat sorru.

3

Kaiva viimeinen kouru D esimerkiksi vasemmalta oikealle. Käy kourut ja reunat läpi lapiolla. Jos kourun reuna on sortunut pitkältä matkalta, voit tukea sen vanerilla.

Raudoita ja asenna sidevanteet

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Betonianturasta tulee kestävä, kun se vahvistetaan parilla 8 millin harjateräk-sellä. Asenna harjateräkset, ennen kuin sekoitat betonin. Taivuta harjateräkset siten, että niiden päät menevät nurkan toiselle puolelle anturan toiselle sivulle. Leikkaa sidevanteet esimerkiksi 140 sentin pituisiksi ja taita niihin väkäset, jotka tarttuvat kiinni betoniin. Sidevanteet ankkuroivat rakennuksen kiinni perustuksiin.

1

Aseta harjateräkset kouruun pareittain. Leikkaa sidevanteet sopivan pituisiksi ja taita niiden päät. Asettele vanteet kahden metrin välein.
Taivuta harja­ teräkset mutkalle nurkkien kohdalta siten, että niiden päät menevät anturan toiselle sivulle.

Vala antura

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kourut on kaivettu, ja harjateräkset ja sidevanteet ovat valmiina valamista varten. Tee betoni 1 osasta sementtiä ja 7 osasta hiekkaa ja kiviä.

Kaada kouruihin 30 senttiä paksu kerros betonia. Tärkeintä on, että betoni on niin paksua, että sen pinta on helppo tasoittaa.

1

Sekoita betoni ja kaada sitä kouruun kottikärryillä. Betoniin tarvitaan 7 lapiollista hiekkaa ja kiviä ja yksi lapiollinen sementtiä. Älä käytä liikaa vettä - betonin pitää olla mieluummin liian kuivaa kuin liian märkää!

2

Kaada kouruun 15 sentin kerros betonia, aseta päälle harjateräkset ja sidevanteet ja kaada niiden päälle 15 senttiä lisää betonia. Taputtele pinta tasaiseksi lapiolla. Varmista, että pinta on suora ja oikealla korkeudella.

Asenna lecaharkot

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Anna betonin kuivua 4-5 päivää ja asenna nurkkaharkot. Keskity neljän ensimmäisen harkon asentamiseen, jotta ne tulevat tarkasti oikeisiin paikkoihin ja korkeuteen. Se helpottaa muiden harkkojen asentamista.

Anna nurkkaharkkojen laastin kuivua yön yli, ennen kuin jatkat. Se varmistaa, etteivät nurkat liikahda, kun asennat harkkoja niiden väliin.

1

Sekoita paljullinen laastia. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ja sekoita laasti uudestaan. Sen jälkeen se on valmista.

2

Levitä laastia ensimmäisen nurkkakiven alle ja paina harkko kiinni anturaan. Levitä laastia vähintään puolen sentin paksuinen kerros, jotta voit hienosäätää kiven paikkaa.

3

Asenna loput nurkkakivet samalla tavalla ja anna laastin kuivua yön yli. Viritä seuraavana päivänä linjalanka nurkkakivien välille ja kiristä se. Sen jälkeen voit asentaa nurkkien väliin tulevat harkot helposti suoriin linjoihin.

4

Asenna loput harkot linjalankojen mukaan. Kiinnitä leca-harkot alustaan ja toisiinsa laastilla. Suosittelemme laastin levittämiseen 6-8 millin laastikampaa.

Materiaalit

 • Leca-harkkoja, 15x19x49 cm
 • Laatoituslaastia
 • Sementtiä
 • Valuhiekkaa ja kiviä
 • Harjateräksiä, 8 mm
 • Sidevanteita

Erikoistyökalut

 • Minikaivuri
 • Pakkosekoittaja
 • Pyörivä laser

Vie aikaa

Noin viikon kuivumisaikoineen.

Hinta

24 metriä pitkä kouruperustus maksaa noin 1500 euroa. Sen lisäksi rahaa kuluu minikaivurin, pakkosekoittajan ja pyörivän laserin vuokraamiseen.

Vaikeusaste

Perustusten tekeminen on kovaa ja raskasta työtä, mutta tekniikat eivät ole vaikeita.

Piirustus

Perustuksen idea on, että siihen tarvitaan vain vähän betonia. Anturasta tulee 30 senttiä paksu, ja sen päälle asennetaan lecasoraharkot. Kourun syvyys ja sokkelin korkeus mitoitetaan lattian korkeuden mukaan. Tämän sokkelin pinta on 16 senttiä maan yläpuolella.

Harkot muurataan limittäin, jotta perustuksiin ei tule rakennetta heikentäviä pystysaumoja.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Nerokas tapa tehdä täydellinen perustus
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin