Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Ikkunaluukuilla on tarkoituksensa

Ikkunaluukut ovat kotoisin eteläisistä maailmankolkista. Ne pitävät auringonvalon ja -lämmön tehokkaasti ulkona keskipäivällä.

Arkkitehdit toivat tyylin lomamatkoiltaan pohjoiseen. Täällä niillä on kuitenkin pelkkää koristearvoa, ehkä muutamaa kuumaa kesäpäivää lukuunottamatta.

Kiinteät tai suljettavat ikkunaluukut

Koristearvo näkyy siinä, että kaikkia luukkuja ei edes voi sulkea. Joissakin huviloissa näkee luukkuja, jotka ruuvattu kiinni seiniin.

Monia ikkunaluukkuja voi kuitenkin käyttää. Lukittavista ikkunaluukuista voi olla hyötyö myös siinä tapauksessa, ettei niitä tarvita auringon takia.

Lukittavat ikkunaluukut estävät murtoja

Lukittaviiin ikkunaluukkuihin voi asentaa lukon, jolloin ne estävät murtoja. Lukittavat ikkunaluukut tekevät varkaiden elämän hieman vaikeammaksi, vaikka eivät estäkään murtoja kokonaan.

Perinteiset pohjoismaiset ikkunaluukut

Tässä ohjeessa näytetään vaihe vaiheelta, miten rakennat perinteiset pohjoismaiset ikkunaluukut. Ne eivät ole etelämaalaista tyyliä vaan niissä on vaakasuorat rimat. Voit kuitenkin tehdä luukkuihin mieleisesi kuvion. Jos olet tottunut tekemään puutöitä, voit muuttaa mallia ja saada juuri sellaiset ikkunaluukut kuin haluat.