Tappajaetana on monen kasvimaan kuokkavieras

Tappajaetana on todellinen selviytyjä, joka levittäytyy koko ajan pohjoisemmaksi. Se selviää leudoista talvista ja kestää hyvin myös kuivuutta. Tappajaetanoiden hyökkäyksen voi pyrkiä torjumaan jo etukäteen, sillä ne alkavat liikkua heti, kun lämpötila nousee yli viiden asteen.

Etanat lisääntyvät vasta myöhemmin

Etanat alkavat liikkua, kun lämpötila nousee yli viiden asteen, mutta ne lisääntyvät vasta ilmojen lämmettyä. Siksi taistoon kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin, ennen kuin etanat ehtivät munia.

Etsi etanoiden piilopaikat

Tappajaetanat viihtyvät varjossa. Tarkista, näkyykö niitä halkopinon, lehtikompostin tai maahan jääneiden lautojen alla. Etanat lymyävät mielellään myös kukkaruukkujen ja tiiviin lehtikerroksen alla. Poimi etanat ämpäriin ja tapa ne kiehuvan kuumalla vedellä.

Tee lymypaikat itse

Voit tehdä pihalle ylimääräisiä piilopaikkoja ja houkutella etanat niihin. Itse tehdyt piilopaikat on helppo tarkistaa säännöllisesti ja kerätä etanat talteen.

Kaiva etana-ansa

Voit kaivaa maahan pienen kuopan ja laittaa sen pohjalle esimerkiksi omenanpalasia. Peitä kuoppa laudalla ja tarkista se säännöllisesti. Voit kaataa kuumaa vettä suoraan kuoppaan. Tarkista kuitenkin, ettei kuoppaan ole pudonnut esimerkiksi sammakoita.

Jätä kuolleet etanat syötiksi

Jätä kuolleet etanat kuoppaan, sillä ne houkuttelevat paikalle lisää etanoita. Tappajaetanat ovat kannibaaleja ja syövät kuolleita laljtovereitaan.

LUE LISÄÄ: Näin rakennat etanattoman kohopenkin