Kaksi yleisintä kompostityyppiä ovat suljettu muovikomposti ja avokomposti. Suljettu muovikomposti soveltuu erityisen hyvin keittiöjätteille, koska se ei mätäne. Se ei kuitenkaan sovellu yhtä hyvin tavalliselle puutarhajätteelle, koska siinä ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi tilaa.

Kannattaa kuitenkin sekoittaa keittiöjätettä puutarhajätteeseen. Hieman karkeamman puutarhajätteen ansiosta muuten hyvin kostean keittiöjätteen sekaan pääsee paremmin ilmaa.

Talvella komposti pysähtyy, ja jos astiaan pannaan keittiöjätettä, komposti alkaa mädäntyä ja haista pahalle. Sen voi kuitenkin välttää lisäämällä kuivia rakenneaineita kuten sahanpuruja tai olkia. Avokomposti on helppo rakentaa itse ja soveltuu hyvin puutarhajätteille.

Avokompostissa voi kompostoida suurimman osan puutarhajätteistä, mutta osa siitä pitää kuitenkin käsitellä ensin. Puiden ja pensaiden oksien kompostoituminen kestää kauan, mutta jos ne haketetaan, prosessi nopeutuu huomattavasti.

Siihen voi käyttää joko oksasilppuria, tai jos oksat ovat pieniä, urakasta selviää usein myös ruohonleikkuria. Jos olet juuri leikannut nurmikon, ruohoa ei kannata panna suoraan kompostiin.

Ruoho sisältää paljon typpeä, joka hajoaa huonosti. Ruoho kannattaa jättää vähäksi aikaa kuivumaan, ennen kuin se sekoitetaan kompostiin. Pienet kasvit ja leikatut kasvinosat hajoavat melko nopeasti, mutta rikkaruohoja kompostoitaessa kannattaa olla tarkkana.

Siemenet ovat nimittäin hyvin kestäviä eivätkä hajoa kovin usein. Eli jos kompostissa on paljon rikkaruohojen siemeniä, ne leviävät koko puutarhaan, kun sinne levitetään valmista multaa.

Rikkaruohot kannattaakin kuljettaa suuriin yleisiin kompostointilaitoksiin, mikäli mahdollista. Komposti tarvitsee happea ja vettä. Siksi sitä pitää välillä pöyhiä ja kesällä myös kastella.Lisäksi komposti kannattaa aina kääntää keväisin.

Se tarkoittaa, että kompostin koko sisältö poistetaan astiasta ja käännetään ylösalaisin, ennen kuin se asetetaan paikalleen. Kompostiin kannattaa myös lisätä matoja, jotka nopeuttavat hajoamista.

Materiaalin ja kompostiastian mukaan kompostista saa joka tai joka toinen vuosi ravinteikasta multaa, jonka voi levittää joko ohuena kerroksena puutarhaan tai sekoittaa muuhun multaan.