Rakenna itsellesi luksuspihatuoli

Nauti kesästä nojatuolissa, jonka olet rakentanut itse! Annamme rakennusohjeet ja piirrustukset sekä näytämme, miten teet helposti vaikeimmat kohdat. Työn iloa!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 euroa
Luksuspihatuoli – voit rakentaa sen itse!

Kaikki liitokset ovat huomaamattomia, sillä rimat on upotettu selkänojan ja istuimen runkopuihin. Voit asentaa tuoliin myös renkaat.

Johdanto

Tämän upean pihatuolin rakentamiseen tarvitaan vain 36 erikokoista puunpalasta. 27 osaa on yksinkertaisia suoria rimoja, jotka on helppo sahata sirkkelillä varttitunnissa. Loput yhdeksän osaa ovat hieman hankalampia, mutta niiden sahaaminen onnistuu kotisivuiltamme ladattavan sahauskaavion avulla. Lataa kaavio, tulosta se A4-paperille sekä leikkaa ja liimaa osat yhteen. Saat piirustuksen, jonka mukaan voit sahata osat pistosahalla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna amerikkalainen Adirondack-tuoli

Halpaa tai kallista puuta

Voit rakentaa tuolin höylätystä männystä tai eksoottisesta jalopuusta. Tuolista tulee joka tapauksessa niin tyylikäs, että se saa naapureiden leuat loksahtamaan. Eksoottisesta jalopuusta tehty tuoli kannattaa käsitellä läpinäkyvällä öljyllä, jotta puu pääsee oikeuksiinsa. Männystä tehdyn tuolin voi viimeistellä esimerkiksi värillisellä kuullotteella.

Tuolin rakentaminen kannattaa aloittaa tekemällä vaikeille osille sapluunat MDF-levystä tai vanerista. Kaarevat runkopuut on helpompi sahata kovien sapluunoiden kuin paperikuvien avulla.

Sapluunoista on lisäksi se hyöty, että niiden avulla on helppo tehdä lisää pihatuoleja. Älä heitä sapluunoita menemään, sillä tuoliisi ihastuvat vieraat tai naapurit saattavat haluta rakentaa itselleen samanlaisen.

Pihatuoliin tarvitaan monta osaa, mutta sen rakentaminen on suhteellisen helppoa. Vaikeinta on sahata istuimen ja selkänojan kaarevat osat ja jyrsiä niihin urat. Ohjeissa on sahauskaavio ja lista rakentamiseen tarvittavista materiaaleista. Lisäksi näytämme, miten:

 • sahaat kaikki osat
 • jyrsit urat kaareviin osiin
 • veistät kolot jalkoja varten
 • kokoat osat yhteen

Ohjeet

01
Tulosta ja leikkaa kaavakuvat 2 Vaihe

Voit piirtää kaarevat runkopuut itse, mutta jos haluat olla varma, että tuolista tulee samanlainen kuin tässä jutussa, lataa kaavakuvat ilmaiseksi Tee Itsen kotisivulta. Tulosta 20-sivuiset kaavakuvat tavalliselle A4-paperille ja leikkaa ja liimaa sivut kahdeksi sapluunaksi. Kaavakuvien lisäksi kotisivuilla on tuolin yleiskuva, jonka avulla osat pysyvät järjestyksessä.

1

Leikkaa paperit siten, että piirustukset sopivat yhteen. Papereiden reunoilla on muutama milli tyhjää tilaa, joka pitää leikata pois.

2

Teippaa kaavat yhteen. Niistä muodostuu täydellinen sapluuna osien sahaamista varten.

02
Sahaa kaikki osat 3 Vaihe

Rimojen sahaaminen sujuu todella helposti ja nopeasti katkaisuja jiirisirkkelillä. Voit käyttää myös sahaa ja jiirilaatikkoa. Ota huomioon, että istuimen ja selkänojan rimat ovat hieman eripituisia.

Kaavakuviin on merkitty myös runkopuiden urien ja tapinreikien paikat. Kaavakuvat kannattaa teipata aluksi MDF-levyn tai vanerin päälle ja leikata levystä kovat sapluunat. Niiden avulla on helpompi leikata tuolin osat kuin paperikaavoilla.

1

Piirrä kaavakuvat tuolin osiin tai puulevyyn lyijykynällä. Toinen vaihtoehto on teipata kaavakuvat kiinni puihin ja sahata osat paperin merkkiviivoja pitkin. Kuvassa tehdään kovat sapluunat puulevystä.

2

Sahaa sapluunat ja viimeistele ne hiomalla reunat pieni­ jyväisellä hiomapaperilla. Kun sapluunat ovat valmiit, voit aloittaa runkopuiden sahaamisen. Muista, että istuimelle (A) ja selkänojalle (B) tarvitaan erilaiset sapluunat.

3

Voit sahata myös jalat (E) kaavojen avulla. Pidä paperi tiukasti paikallaan, jotta viivat eivät mene vääriin paikkoihin.

03
Jyrsi ja poraa reiät 8 Vaihe

Seuraava vaihe on todella pikkutarkkaa näpertelyä. Rimat upotetaan istuimen ja selkänojan runkopuihin (A + B) ja kiinnitetään liimalla ja tapeilla. Aloita jyrsimällä runkopuihin 10 milliä syvät urat. Sahaa jalat (E) ja veistä niiden päihin lapaliitokset. Tee lopuksi viisi hahloa kumpaankin istuimen runkopuuhun (A).

1

Jyrsi urat runkopuihin
Jyrsi urat kaavakuvien mukaan. Kiinnitä runkopuut työpöytään puristimilla ja jyrsi osiin 10 milliä syvät urat. Tee urista 19 milliä leveät, jotta ne vastaavat rimojen paksuutta. Käytä urajyrsintä, joka tekee puuhun suorakulmaisen reunan.

2

Jyrsi urat runkopuihin
Veistä runkopuiden urat terävänurkkaisiksi. Käytä veistämiseen todella terävää talttaa, jotta nurkista tulee siistit!

3

Veistä jalat
Sahaa jalan päähän sirkkelillä monta uraa vieri viereen.

4

Veistä jalat
Veistä puusuikaleet pois ja siisti pinnat tasaisiksi.

5

Veistä jalat
Käytä jalkoja runko­ puiden sapluunoita.

6

Veistä jalat
Poraa viivojen sisäpuolelle neljä reikää oksaterällä. Veistä reunat suoriksi taltalla.

7

Tee hahlot selkänojalle
Poraa ensimmäiset 12 millin reiät osiin (A). Syvyys on 10 milliä.

8

Tee hahlot selkänojalle
Poraa loput reiät ja veistä hahlot valmiiksi. Tee niistä 12 milliä leveät, 20 milliä pitkät ja 10 milliä syvät.

04
Yhdistä osat toisiinsa 7 Vaihe

Rimojen välinen etäisyys on pihatuolin tärkein visuaalinen yksityiskohta. Rakojen pitää olla täsmälleen yhtä leveitä. Ennen rimojen asentamista niiden päihin pitää porata reiät tappeja varten. Sen jälkeen rimoihin kiinnitetään tappimerkitsimet, joilla merkitään rimojen paikat runkopuihin. Poraa reiät runkopuihin, kokoa selkänoja ja istuin liimalla ja tapeilla, purista kaikki osat yhteen ja odota liiman kuivumista. Kiinnitä lopuksi kaikki osat toisiinsa.

1

Poraa rimoihin reiät
Poraa kaikkien rimojen (G + F) päihin 30 milliä syvät reiät 8 millin terällä.

2

Merkitse reikien paikat
Paina 8 millin tappi­ merkitsin rimaan (G + F).

3

Merkitse reikien paikat
Merkitse reikien paikat runkopuihin riman (G + F) ja tappi­ merkitsimen avulla. Jätä rimojen väliin 15 millin raot. Sahaa kourallinen 15 milliä paksuja väli­ kapuloita, jotta kaikista raoista tulee yhtä leveitä.

4

Merkitse reikien paikat
Poraa tapeille valmiit reiät runkopuihin (A +B). Käytä 8 millin terää ja poraa rei'istä 10 milliä syvät. Pylväsporakone tekee siisteintä jälkeä.

5

Liimaa rimat ja runkopuut yhteen
Levitä rimojen ja runkopuiden reikiin hieman ulko­ käyttöön sopivaa liimaa. Yhdistä osat toisiinsa ja purista ne yhteen kuormaliinoilla. Anna liiman kuivua rauhassa vuorokauden ajan.

6

Kokoa ja asenna selkänoja
Kokoa selkänoja ja yh­ distä se istuimen runkoon samalla tavalla kuin jalat. Liimaa ja ruuvaa lukko­ kantapultit poikkituen (C) molemmille puolille.

7

Kokoa ja asenna selkänoja
Sahaa pultin pää poikki ja siisti reunat viilalla. Nyt pultit sopivat runkopuiden (A) uriin.

Materiaalit

27 mm höylättyä lautaa:

 • 2 runkopuuta (A), 176x19 cm
 • 2 runkopuuta (B), 103x15,5 cm
 • 1 poikkituki (C), 57,8x5 cm
 • 2 pystytukea (D), 35,5x5 cm
 • 2 jalkaa (E), 35x10,5 cm

19 mm höylättyä lautaa:

 • 14 istuimen rimaa (F), 60x6 cm
 • 13 selkänojan rimaa (G), 54x6 cm

Lisäksi:

 • 2 lehtisaranaa, 35x100 mm
 • 2 lukitusmutteria, M10
 • 2 lukkokantaruuvia, M10
 • Aluslevyjä, M10
 • 50 tappia, 8x40 mm
 • Tappimerkitsin, 8 mm
 • Ulkokäyttöön sopivaa puuliimaa
 • Öljyä tai maalia

Erikois-työkalut

 • Yläjyrsin
 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • Pylväsporakone

Vie aikaa

Yksi päivä + kuivumisaika.

Hinta

Noin 100 euroa (männystä).

Vaikeusaste

Nojatuolissa on paljon osia, mutta sen rakenne on suhteellisen yksin-kertainen. Kaarevien runkopuiden sahaaminen ja urien jyrsiminen rimoille on työn vaikein vaihe.

Piirustus

Kaavakuvassa näkyy, mistä kohdista puuta pitää jyrsiä ja mihin reiät porataan. Kuvassa näkyy myös, että jokaisen riman pitää olla 60 milliä leveä ja niiden väliin jätetään 15 milliä leveät raot. Poraa valmiit reiät selkänojan runkopuuhun (B), jotta voit ruuvata sen myöhemmin kiinni istuimen runko­ puuhun (A). Istuimen runkopuihin (A) porataan viisi uraa selkänojan tukia varten. Selkänojan asentoa säädetään siirtämällä tuet hahlosta toiseen.

3D-malli

3D-malli

Puinen nojatuoli 36 osasta

Kaikki liitokset ovat näkymättömiä, sillä rimat jyrsitään selkänojaan ja istuimen reunoihin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Urat selkänojalle

Istuimen runkoon on porattu viisi uraa selkänojaa varten.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Jalkojen ja rungon yhdistäminen

Jalat ja runko yhdistetään toisiinsa lapaliitoksella ja liimataan yhteen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rimat liimataan kiinni

Rimat liimataan istuimen rungon uriin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rimoja kiinnitetään tapeilla

Läheltä näkyy, että rimat on yhdistetty myös tapeilla.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet