Pitsauuni

Tämä saattaa olla maailman helpoin pitsauuni. Sen tekeminen maksaa vain hieman yli 50 euroa.

Inspiraatiota nettivideoista

Tanskalainen Mathias Toftdal haaveili pitsauunin rakentamisesta. Hän ei kuitenkaan halunnut muurata isoa uunia alusta asti, vaan etsi netistä helpompaa vaihtoehtoa. Sellainen löytyi YouTubesta. Joku oli keksinyt muurata pitsauunin tavallisen jumppapallon ympärille. Mathias päätti kokeilla samaa.

TARVITSET VAIN 5 ASIAA:

Oikean pitsauunin tekeminen on kallista ja vaatii paljon materiaaleja. Se ei päde tähän yksinkertaiseen versioon, jonka rakentamiseen tarvitaan vain 5 asiaa. Ne ovat kaiken lisäksi halpoja ja helppoja hankkia.

  • MDF-levy
  • jumppapallo
  • Perliittiä
  • Sementtiä
  • Foliota

Toimitus suosittelee: Rakenna NEROKAS ulkokeittiö

Helppo valumuotti MDF-levystä

Mathias päätti tehdä kuten YouTube-videoissa ja rakensi valumuotin MDF-levystä ja jumppapallosta. Hän teki MDF-levyyn reiän, joka oli melkein jumppapallon halkaisijan kokoinen ja vuorasi pallon alumiinifoliolla, jotta valumassa ei tartu kiinni palloon. Uunin suuaukon muotti on paksua vaneria. MDF-levy pitää nostaa ja tukea työpöydän yläpuolelle, jotta pallo pysyy levyn sisällä. Venttiilin PITÄÄ osoittaa alaspäin, jotta pallon voi tyhjentää ja irrottaa valumuotin sisältä helposti.

MDF-levyä tarvitaan vain uunin valamisen ja laastin kovettumisen ajan. Sen jälkeen uuni siirretään pysyvälle alustalle.

MDF-levyä tarvitaan vain uunin valamisen ja laastin kovettumisen ajan. Sen jälkeen uuni siirretään pysyvälle alustalle.

Uuni perliitistä

Valumassa tehdään tavallisesta sementistä ja vulkaanisesta lasista valmistetusta perliitistä. Perliitti kestää lämpöä jopa 1 100 asteen kuumuuteen asti. Valumassan sekoitussuhde on viisi osaa perliittiä ja yksi osa sementtiä. Kun massa on valmis, sitä levitetään pallon päälle 10 sentin kerros. Laastin annetaan kuivua sisätiloissa vähintään kahdeksan viikon ajan. Sen jälkeen pallo tyhjennetään ja folio, MDF-levy sekä pallo poistetaan uunin sisältä.

Mathias kuivasi uuninsa autotallissa.

Mathias kuivasi uuninsa autotallissa.

Uuniin pitää tehdä savupiipun mentävä reikä.

Uuniin pitää tehdä savupiipun mentävä reikä.

LUE LISÄÄ: Paras savustusuuni itse tekemällä

Pientä parantelua

Mathias huomasi pian, ettei alumiiniputkea voi käyttää pitsauunin savupiippuna. Alumiini alkoi sulaa, kun uuniin tehtiin tulet, joten putki piti vaihtaa. Mathias aikoo rapata uunin, joten siinä on edelleen karkea perliittipinta. Mathiasta jännitti, pystyisikö uunilla paistamaan yhtä hyviä pitsoja kuin kunnon kiviuunilla. Vastaus on kyllä, ja pitsat paistuvat parissa minuutissa. Se on tehnyt vaikutuksen perheeseen ja ystäviin!

Valmis uuni on Mathiaksen rakentaman alustan päällä.

Valmis uuni on Mathiaksen rakentaman alustan päällä.