Pääsiäinen on tänä vuonna aikaisin, eivätkä kaikki puutarhamyymälöiden kukat kestä yöpakkasia.

Näitä ET saa tehdä pääsiäisenä:

1. Puupintojen maalaus ulkona

Ilma ei ole vielä riittävän kuivaa sille, että voisit aloittaa puupintojen maalauksen. Jos alat maalata jo nyt, kallista maalia saattaa mennä hukkaan ja pahimmassa tapauksessa puu vaurioituu. Puu on nimittäin todennäköisesti vielä niin kosteaa, että maali irtoaa siitä.

Jos et millään malta odottaa: Osta rautakaupasta kosteusmittari ja tarkista sillä puupinta, jonka aiot maalata. Jos puun kosteus on yli 18 prosenttia, odota vielä.

Loppukesä on parasta maalausaikaa. Kesä on kuivannut puun, ja puun kosteuspitoisuus on pieni. Lisäksi lämpötila pysyttelee luultavasti suurimman osan päivästä sopivasti 18–23 asteen tuntumassa.

2. Kukkien istutus pihalle

Puutarhamyymälöiden hyllyissä on aina istutettavia kukkia. Osa niistä selviytyy yöpakkasista, mutta tarkista silti asia! Kasvihuoneessa voit saada kukat pysymään hengissä, mutta jos istutat ne ulos lannistumattoman kevätmielisyyden puuskassa, vaarana on, että ensimmäinen pakkasyö koituu kasvien turmioksi.

Puutarhamyymälöissä ongelma on tiedossa, joten niillä on valikoimissaan todennäköisesti myös lajeja, jotka kestävät pakkasia. Mutta kaikkiin tämä ei päde, ei myöskään taimitarhojen valikoimiin.

Jos et millään malta odottaa: Siirrä kukat yöksi kasvihuoneeseen, vajaan tai muuhun leutoon paikkaan, jos sääennusteessa varoitetaan yöpakkasista. Peitä kasvit viileiksi öiksi kuitukankaalla.

KATSO MYÖS: Rakenna istutuslaatikko ja ota varaslähtö kesään

3. Uuden nurmikon perustaminen

Nurmikonsiemenet itävät parhaiten, kun lämpötila on yli 10 astetta, joten vielä ei kannata kiirehtiä. Odota siis.

Kaikkein parhain vaihtoehto olisi odottaa syksyyn, jolloin sekä lämpötila että kosteus ovat täydelliset. Näin vältyt myös siltä, että kuiva alkukesä näivettää juuri itäneen nurmikon, ennen kuin se on päässyt kunnolla kasvuvauhtiin.

Jos haluat perustaa nurmikon keväällä, tee se vasta siinä vaiheessa, kun lämpötila hipoo 10:tä astetta, ja muista kastella nurmikkoa kuivien jaksojen aikana.