Lannoita nurmikkoa oikein

Nurmikko tarvitsee vastustuskykyä, jotta rikkakasvit ja sammal eivät saa ylivaltaa. Lannoitteet ovat välttämätön osa nurmikon hoitoa.

Synteettinen lannoite (NPK-lannoite) on orgaanista lannoitetta voimakkaampaa, mutta sen teho jää lyhytaikaisemmaksi.

Jos voisimme antaa vain yhden helpon neuvon, kuinka kärsivä nurmikko pelastetaan, se olisi tämä: levitä nurmelle lannoitetta.

Hyvin lannoitettu nurmikko kasvaa todella nopeasti, ja jo tämä voi riittää ehkäisemään sekä rikkakasvien että sammaleen kasvua. Nurmelle on pyrittävä luomaan parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet, ja tässä lannoitteella on ratkaiseva merkitys.

Silppuaminen ei riitä

Monet uskovat virheellisesti, että nurmikko selviää omin avuin tai sitä on lannoitettava muutamien vuosien välein. Tämän vuoksi moni nurmikko vaikuttaa ”sammuneita”, eikä sillä ole riittävästi voimaa vastustaa sammaleen ja rikkakasvien etenmistä.

Jos haluat, että pihassasi on upea ja vahva nurmikko, lannoita sitä vähintään kerran vuodessa. Tämä pitää paikkansa siinäkin tapauksessa, että leikkaat ruohon silppuavalla leikkurilla, jolloin leikattu ruoho jää nurmelle ja sen ravinteet periaatteessa palautuvat maaperään. Pelkkä leikkuusilpun jättäminen nurmikolle ei kuitenkaan valitettavasti riitä.

Kahdenlaisia lannoitteita

Nurmilannoitteita on kahdenlaisia: orgaanisia ja synteettisiä.

1. Orgaaniset lannoitteet: Orgaaniset lannoitteet ovat eläinperäisiä; niitä valmistetaan esimerkiksi lehmien, kanojen ja hevosten lannasta. Nurmilannoite myydään kuivarakeina, ja sen levittäminen on yhtä helppoa kuin synteettistenkin lannoitteiden.

Orgaaniset tuotteet säästävät ympäristöä paremmin kuin synteettiset valmisteet, sillä niistä ei huuhtoudu yhtä suuria määriä ylijäämälannoitetta pohjavesiin tai vesistöihin. Ne eivät myöskään vahingoita nurmikkoa, kuten synteettiset lannoitteet voivat tehdä jäädessään nurmen pintaan.

2. NPK-lannoitteet: Yleislannoitteet (NPK-lannoitteet) ovat yleisin lannoitetyyppi. Niiden laatu riippuu lannoitteen sisältämien alkuaineiden määrästä ja keskinäisestä suhteesta. NPK-lyhenne tulee sanoista typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Nurmelle tarkoitetut NPK-lannoitteet sisältävät nurmikasvien kannalta mahdollisimman edullisen määrän typpeä, fosforia ja kaliumia.

Esimerkiksi NPK 14–3–15 sisältää vähemmän kaliumia kuin vaikkapa tavalliset kukkalannoitteet. Jos nurmikko saa liikaa kaliumia, versot kasvavat liian nopeasti ilman, että juuret pysyvät kunnolla kasvuvauhdissa mukana.

Lue lisää: Testi - Akku ruohonleikkurit

Kuinka usein nurmikko tarvitsee lannoitusta?

NPK-lannoitteet ovat lyhytvaikutteisia, joten nurmikko tulisi lannoittaa pienillä annoksilla useampaan kertaan kauden aikana, esimerkiksi huhti-, touko-, kesä- ja heinäkuussa.

Orgaaniset lannoitteet ovat pitkävaikutteisempia, mutta eivät niin tehokkaita, että pelkkä kevätlannoitus riittäisi. Lannoitevalmistajan ohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää riippumatta siitä, käytätkö orgaanisia vai synteettisiä lannoitteita.

Synteettiset lannoitteet voivat vaurioittaa nurmikasveja, joten pidä silmällä sääennusteita. Nurmikko kannattaa lannoittaa päivää ennen sadetta.

Tarkista, tarvitseeko nurmikko kalkkia

Joitakin kohtia on tarpeen kalkita.

Nurmikko kasvaa parhaiten, kun pH-arvo on noin 7 eli neutraali.

Jos maaperä on liian hapan (pH-arvo on alle 7), nurmikko ei viihdy siinä, ja sammal valtaa alaa. Kalkitseminen voi nostaa pH-arvoa, ja se tehdään yleensä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Maaperän pH-arvon voi mitata lakmuspaperilla tai pH-mittarilla, joita saa puutarha-alan oppilaitoksista ja rakennustarvikeliikkeistä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko