Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nurmikko kaipaa ilmaa

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Moni nurmikko voi huonosti, koska se ei saa tarpeeksi ilmaa. Erityisesti ruohojätteen silppuaminen nurmelle vaikeuttaa juurien hengittämistä. Tukahduttava kasviaineskerros kannattaakin aika ajoin poistaa joko käsin tai koneellisesti.

Maa voi näyttää varsin kärsineeltä pystyleikkurin jäljiltä. Ruoho kasvaa kuitenkin vauhdilla uudestaan – uudella voimalla!

Ruohonjuurien ilmansaanti on terveen ja vahvan nurmikon ehdoton edellytys. Tätä ei aina muisteta, ja moni nurmikko kituukin tukahtumisen partaalla.

Juuret tarvitsevat ilmaa

Ruohonkorsien väliin kertyy ajan myötä luonnostaan kuolleista kasvinosista koostuvaa kariketta. Se on hyödyllistä, koska se tuo maaperään ravinteita, ehkäisee rikkaruohojen leviämistä ja pitää maan kosteana. Jos tämä kuollut aines saa yliotteen, nurmikko ei pysty hengittämään eivätkä uudet ruohonversot saa ilmaa.

Myös sammal alkaa viihtyä paremmin nurmen tukahtuessa, ja nurmikko pitäisikin haravoida säännöllisin väliajoin kunnolla ja siitä pitäisi poistaa ylimääräiset kasvinosat.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Osta markkinoiden paras pystyleikkuri

Tee ilmastointikanavia

Jos maaperä on raskas ja savinen, pintaa kannattaa ilmata. Sen voi tehdä pistelemällä maata talikolla niin tiuhaan kuin vain jaksaa, mutta mielellään vähintään lapionmitan välein.

Vahvista nurmikkoa pystyleikkurilla

Myös sähkötoiminen ratkaisu on saatavilla: nurmen voi ajaa pystyleikkurilla. Sen pyörivät veitsimäiset terät leikkaavat maahan 8–10 cm:n uria antaen näin juurille ilmaa.

KATSO MYÖS: Sopiiko nurmelle sammaleenpoistaja vai pystyleikkuri?

Tämä toimintatapa sopii erityisesti silloin, kun nurmikko kärsii sammaloitumisesta, joka johtuu isojen puiden nurmeen heittämästä varjosta, happamasta maaperästä, ruohonleikkuusta silppuamalla tai siitä, että maa on jäänyt lannoittamatta ja kalkitsematta.

Hyvin tiivis maa ei houkuttele kasveja – ei myöskään ruohoa. Reikien avulla juuret voivat kasvaa syvemmälle, mikä lisää ruohon kestävyyttä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin