Græsplæne gødning

Lannoitus on tuuhean ja kauniin nurmikon edellytys.

Jotta ruoho voisi voittaa taistelun sammalta vastaan, tärkeintä on luoda nurmikon kasvulle parhaat mahdolliset edellytykset. Ja siihen erinomainen ratkaisu on lannoitus.

Kunnollinen lannoitus saa nimittäin nurmikon kasvamaan paljon nopeammin, ja sen ansiosta nurmikko pystyy itse kukistamaan niin rikkaruohot kuin sammaleenkin.

Kahdenlaisia nurmikon lannoitteita:

1. Nurmikon keinolannoite (NPK)

Yleisimmin nurmikon lannoitukseen käytetään keinolannoitteita, joita on saatavana monenlaisia ja eri mineraalisuhtein. Lyhenne NPK tulee sanoista tyyppi (N), fosfori (P) ja kalium (K).

Yksi nurmikon keinolannoitetyyppi on esimerkiksi NPK 14-3-15, ja se eroaa esim. kukkalannoitteesta siten, että typen (N) osuus on pienempi. Jos nurmikko saa liikaa typpeä, ruohojen yläosa kasvaa liian nopeasti, eivätkä juuret pysy mukana.

NPK-lannoitteiden vaikutus on lyhytaikainen, ja siksi niitä suositellaan käyttämään pieninä määrinä mutta useamman kerran kauden aikana eli esimerkiksi huhtikuussa, toukokuussa, kesäkuussa ja heinäkuussa.

Keinolannoite voi polttaa nurmikon, jos se jää liian pitkäksi aikaa nurmikon päälle. Noudata tarkoin tuotteen käyttöohjeita. Paras vaihtoehto on levittää lannoite päivää ennen kunnon sadetta.

Græsplæne kunstgødning

Keinolannoite on tehokkaampaa, mutta vaikuttaa vähemmän aikaa.

1. Nurmikon luomulannoite

Luomulannoitteet ovat peräisin eläimistä, esimerkiksi lehmistä, kanoista tai hevosista. Luomulannoitteita myydään kuivina rakeina, joten ne on yhtä helppo levittää kuin keinolannoitteet.

Luomulannoite on ekologisempi vaihtoehto, eikä sitä huuhtoudu yhtä paljon pohjavesiin.

Luomulannoitteet ovat pidempivaikutteisia, joten nurmikon lannoitus kerran keväällä riittää.

Græsplæne organisk gødning

Luomulannoite on pidempivaikutteinen vaihtoehto.

3. Hapan maaperä kaipaa kalkkia

Joillakin seuduilla pelkkä lannoitus ei riitä, vaan nurmikko kaipaa myös kalkkia. Nurmikko kasvaa parhaiten, kun maaperän pH-arvo on noin 7 eli neutraali. Jos maaperä on hapanta (pH alle 7), nurmikko voi huonosti, ja siihen tulee paljon sammalta.

Ripottelemalla nurmikolle kalkkia voit nostaa pH-arvoa ylöspäin. Kalkitus tehdään tavallisesti marras- ja maaliskuun välisenä aikana. Maaperän pH-arvon voi mitata lakmuspaperilla tai pH-mittarilla, joita myydään puutarhamyymälöissä.

Græsplæne kalk

Nurmikko ei saa kärsiä happamasta maaperästä. Happamuutta voi vähentää kalkilla.