Kauniin ja kestävän nurmikon luominen vaatii vaivannäköä, eikä hyvän tuloksen saavuttamiseen ole oikotietä. Työ palkitaan kuitenkin ruhtinaallisesti, ja silloin ruoho on vihreämpää omalla puolella aitaa.

Nurmikon maapohjalla on väliä

Paras nurmikon perustamisajankohta on syksyllä elokuusta lokakuuhun. Tällöin maa on kosteaa, ja kylvetyt siemenet saavat parhaat kasvuolosuhteet.

Ennen kuin kylvät siemenet, maan pinta on käännettävä noin 30 cm:n syvyyteen saakka. Kaiva tulevan nurmikon pohja perusteellisesti lapiolla tai kuokalla. Jos saat lainaksi moottorijyrsimen, urakkasi nopeutuu ja kevenee.

Jos nurmikko perustetaan uudisrakennuksen pihalle, jossa on ajettu raskailla koneilla, kääntämissyvyyttä pitää suurentaa tai piha-alueelle on ajettava ruokamultaa.

Muokkaamisen jälkeen maan pinta tasoitetaan haravalla ja siemenet kylvetään. Poista tarkasti juolavehnän, ohdakkeiden ja voikukkien juuret ja versot, sillä muuten rikkakasvit pesiytyvät nopeasti uuteen nurmikkoon.

Hyvä perusta

Nurmikon kylvöalustan pitää olla noin 25 cm:n syvyyteen ruokamultaa. Maan tulee olla huokoista, jotta vesi kulkee ja juuret saavat ilmaa. Nurmensiemen itää parhaiten kevyehkössä multamaassa.

Jos maa on savea tai tyypillistä metsäpohjan moreenia, siihen pitää lisätä 10–15 cm:n paksuudelta peruslannoitettua turvetta ja savimaahan myös hiekkaa.

Tasoita maa ennen kylvöä

Nurmikon maapohjan tulisi olla tasainen, mutta sen ei tarvitse välttämättä olla vaakasuora. Yritä levittää multaa yhtä paksulti koko tulevalle nurmialueelle, jotta nurmesta tulee tasalaatuinen.

Voit tasoittaa maan vetämällä alueen yli kivillä lastattua kuormalavaa tai lanaa. Tasoituksen ja mahdollisen lanauksen jälkeen pinta tiivistetään ensimmäisen kerran kevyesti jyräämällä. Pienet maa-alueet voi tiivistää jaloin tamppaamalla.

Viimeistään ennen kylvöä maa on kalkittava ja lannoitettava. Suomen maaperä vaatii uudelleenkalkituksen muutaman vuoden välein. Peruslannoitus antaa itäville siemenille välttämättömän ravinnon. Levitä mullan päälle parin sentin kerros luonnonlannoitetta tai kompostia ja sekoita se noin 10 cm:n syvyydeltä pintamultaan.

Voit myös käyttää valmista nurmilannoitetta, jossa on paljon typpeä sekä kaliumia ja vähän fosforia. Lannoitetta tarvitaan noin kolme kiloa 100 neliömetriä kohti.

Nurmensiemenen kylvö

Valittu nurmilajike vaikuttaa siihen, paljonko siementä tarvitaan nurmikkoneliötä kohden. Noudata tarkasti siemenpakkauksen ohjeita.

Jos käytät kylvökonetta, säädä ja kokeile sitä ensin. Koneen on levitettävä puolet toivotusta neliökohtaisesta siemenmäärästä, koska sillä ajetaan kaksi kertaa: ensin pituus- ja sitten poikkisuuntaan.

Jos kylvät käsin, valitse tuuleton päivä. Levitä siemeniä ainakin kahteen suuntaan, sekä nurmikkoalueen pituus- että poikkisuunnassa.

Nurmensiemenseoksissa on eri nurmikasvien siemeniä, jotka ovat keskenään erikokoisia. Siemenet sekoitetaan, punnitaan ja jaetaan kahteen tai neljään annokseen, että eri kasvilajikkeet jakaantuisivat tasaisesti koko nurmikon alueelle. Sekoita siemenseosta myös kylväessäsi.