Ennen kuin otat pistosahan ja ruuvit esiin, sinun on mietittävä, keitä haluat linnunpönttöösi asukkaiksi. Esimerkiksi kottarainen tarvitsee enemmän tilaa kuin varpunen, ja myös lentoaukot ovat erikokoiset.

1. Linnunpönttö pikkulinnuille

Pienimmille linnuille riittää pönttö, jonka ”lattiapinta-ala” on vähintään 10 x 10 cm. Muista, että poikasten on pystyttävä kiipeämään ulos pöntöstä, kun ne ovat valmiita lähtemään lentoon, joten rakenna pönttö puusta, jonka pinta on karkea ainakin sisäpuolelta. Näin poikaset pääsevät kiipeämään ylös ja ulos.

Jos haluat pöntön asukkaiksi sinitiaisia, on lentoaukon halkaisijan oltava vähintään 28 mm. Aukko on helpoin tehdä kuppiterällä.

Jos taas toivot pönttöön talitiaisia, lentoaukon halkaisijan on oltava vähintään 32 mm.

Varpunen on hieman suurempi ja vaatii vähintään 34 mm:n lentoaukon.

fuglehus Gør Det Selv

Rakennusohjeet: Rivitalo pikkulinnuille.

1. Linnunpönttö suuremmille linnuille

Mitä suuremman linnun haluat asukkaaksi, sitä suurempi linnunpönttö sinun on rakennettava. Kottaraispöntöstä on tehtävä hieman pikkulinnunpönttöä suurempi. Vähintään 12 x 15 cm:n lattiapinta-ala on sopiva.

Kottarainen vaatii halkaisijaltaan vähintään 50 mm:n lentoaukon.

Rakennusohjeet: Kerrostalo kottaraisille.

3. Anna mielikuvituksen lentää

Linnut eivät ole suunnittelun suhteen yleensä kovin kranttuja, joten et joudu turvautumaan sisäiseen arkkitehtiisi lintujen vuoksi. Katsojien kannalta luovuus kuitenkin kannattaa, eikä kekseliäs arkkitehtuuri pelota lintuja tiehensä.

fuglehus Gør Det Selv