Hitsattu ruusukaari

Perinteinen ruusukaari on hyvä projekti aloittelijalle, joka haluaa oppia hitsaamaan. Näytämme, miten teet sen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää.
Hinta
100 euroa.

Johdanto

Ruusukaari on erinomainen projekti, jos haluat kokeilla hitsaamista. Sen rakenne on niin yksinkertainen, että onnistut varmasti, vaikka olisit aloittelija. Voit hankkia tarvittavat hitsauslaitteet tavallisesta rautakaupasta.

Ohjeet

01
Hitsaa osat yhteen 5 Vaihe

Ruusukaari saattaa näyttää ensisilmäyksellä melko monimutkaiselta taivutettuine kaarineen ja niiden väliin hitsattuine rautoineen. 12 millin rauta­ tangot on kuitenkin helppo vääntää kaarelle sopivan levyn avulla.

Osat on helppo hitsata yhteen hitsauslaitteilla. Tässä käytetään sähköllä toimivaa hitsauskonetta, mutta voit käyttää myös yhdistelmäkonetta, joka toimii sähköllä ja kaasulla. Hitsaussau­ mat siistitään lopuksi vasaralla ja viilalla.

1

Hio rautatankojen päät kartiomaisiksi, jotta saat hitsattua ne kiinni toisiinsa. Voit käyttää siihen ja rautojen katkaisemiseen kulmahiomakonetta.

2

Kiinnitä tankojen päät vastakkain hitsausmagneeteilla. Ne pitävät tangot lujasti paikoillaan hitsaamisen ajan.

3

Hitsaa raudat yhteen. Pyöritä tankoja asteittain ympäri, jotta saat hitsattua ne joka puolelta. Irrota hitsausmagneetit, kun tangot ovat tarttuneet kunnolla kiinni toisiinsa.

4

Koputa saumaa hitsausvasaralla, kun rauta on jäähtynyt jonkin verran, jotta saumasta tulee siistimpi.

5

Tasoita sauma viilalla, kun tanko on jäähtynyt. Saumasta tulee melkein huomaamaton, kun viilaat sen siistiksi joka puolelta.

02
Näin teet sapluunan kaarelle 3 Vaihe

Rautatankojen taivuttamista varten tarvitaan sapluuna. Se tehdään 22 millin paksuisesta MDF-levystä, josta sahataan puoliympyrän muotoinen palanen. Rautatangot puristetaan kiinni kaarta vasten.

1

Piirrä levyyn puoliympyrän muotoinen viiva. Kiinnitä mittatikku levyn reunaan, käännä tikkua ja piirrä viiva sitä vasten.

2

Sahaa levy viivaa pitkin pistosahalla. Saat puoliympyrän, joka ruuvataan väliaikaisesti kiinni isompaan levyyn.

3

Taivuta tanko puoliympyräksi ja kiinnitä se reikävanteella, jotta tanko pysyy oikean muotoisena.

03
Kokoa kaari poikkiraudoilla 7 Vaihe

Ruusukaaren molemmille puolille tulee kaksi taivutettua rautaa. Ne kiinnitetään yhteen 50 sentin pituisilla poikkiraudoilla 25 sentin välein. Kaksoisrakenne tekee ruusukaaresta tukevamman.

Poikkirautojen hitsaamisessa kannattaa käyttää apuna kahta samanpaksuista kiveä. Aseta kivet lattialle ja kaaret kivien päälle. Se on helppo tapa varmistaa, että rautojen päät tulevat yhtä kauas tangosta.

1

Leikkaa poikkiraudat sopivan pituisiksi. Tässä käytetään 50 sentin pituisia pätkiä. Leikkaa tangot poikki kulmahiomakoneella.

2

Aseta kaari parin kiven päälle, jotta se pysyy lattian yläpuolella. Nämä kivet ovat 3 senttiä paksuja, eli poikkirautojen päät jäävät yhtä paljon kaarien ulkopuolelle.

3

Kiinnitä poikkiraudat kaareen hitsaus­ magneeteilla esimerkiksi 25 sentin välein. Tarkista vatupassilla, että ne ovat suorassa.

4

Hitsaa poikkiraudat kiinni, kun ne ovat oi­ keassa asennossa. Irrota hitsausmagneetit, kun poikkiraudat pysyvät paikollaan, jotta voit hitsata raudan kiinni joka puolelta.

5

Irrota hitsauksesta syntynyt kaulus koputtamalla hitsaussaumaa vasaralla.

6

Harjaa sauma seuraavaksi teräsharjalla, jotta saumasta tulee mahdollisimman siisti ja tasainen.

7

Hitsaa poikkiraudat kiinni toisesta päästä. Molemmille puolille hitsataan kiinni toiset kaaret, jotta ruusukaaresta tulee tukeva.

04
Ruusukaaren pystyttäminen 5 Vaihe

Raudat kannattaa suojata ruosteelta ennen ruusukaaren pystyttämistä. Etenkin hitsaussaumat ruostuvat herkästi. Voit käyttää esimerkiksi Hammerite-maalia, josta on monta värivaihtoehtoa. Tässä käytetään mustaa maalia.

Ruusukaari hitsataan kiinni rautoihin, jotka on kiinnitetty maahan upotettuihin tolppakenkiin. Se on helppo tapa varmistaa, ettei ruusukaari kaadu tuulella.

1

Leikkaa ruusukaari sopivan pituiseksi alapäästä kulmahiomakoneella. Leikattu pää kannattaa maalata, jotta se ei ruostu.

2

Aseta ruusukaari maassa olevien rautojen kohdalle ja tarkista vatupassilla, että kaari on suorassa. Kun ruusukaari on suorassa, kiinnitä se puristimilla, jotta voit hitsata kaaren kiinni.

3

Hitsaa kaari kiinni maassa oleviin rautoihin, jotta se pysyy tukevasti paikallaan. Siisti sauma, anna sen jäähtyä ja maalaa se ruosteenestomaalilla.

4

Maalaa koko ruusukaari ruosteenesto­ maalilla. Levitä maalia myös maassa oleviin kiinnitysrautoihin.

5

Ruusut saattavat tarvita apua kiipeilyssä.

Materiaalit

  • Rautatankoa, 12 mm
  • 4 tolppakenkää
  • Ruosteenestomaalia

Erikoistyökalut

  • Hitsauslaitteet
  • Hitsausmagneetteja
  • Hitsausvasara
  • Hitsauskypärä

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 100 euroa.

Vaikeusaste

Tämä on sopiva projekti, jos kokeilet hitsaamista ensimmäistä kertaa.

Video

Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Köynnössäleiköt