Rakenna suuri kohopenkki betonisista pihakivistä

Jos haaveilet korotetusta kasvipenkistä, joka on kuormalavaa kiinnostavampi, voit tehdä sen suurista betonikivistä, jotka muurataan yhteen laastilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Viikonlopun
Hinta
750 euroa

Johdanto

Pihakiviä voidaan käyttää muuhunkin kuin päällystämiseen ja reunakivinä. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi istutuspenkkien rakentamiseen, kuten tässä, kun rakennamme veistoksellisen korkean kasvipenkin kookkaista ja tyylikkäistä betonisista pihakivistä. Betonikivet muurataan laastilla ja varustetaan huomaamattomalla automaattisella kastelujärjestelmällä, jota voidaan säätää niin, että kasvit saavat vettä juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.

Tässä artikkelissa kerromme vaihe vaiheelta, miten rakennat kasvipenkin, jossa on automaattinen kolmen tason kastelujärjestelmä. Käyttämämme menetelmä on niin summittainen, että voit muokata penkin kokoa ja ulkonäköä ja tehdä siitä vielä hienomman näköisen.

Kerromme myös, miten voit suunnitella kasvipenkkiisi automaattisen kastelujärjestelmän.

Ohjeet

01
Perustus ensin 8 Vaihe

Ennen penkin rakentamista on tärkeää tasoittaa pohja. Lapioi ja haravoi pahimmat epätasaisuudet pois, levitä päälle tasainen kerros karkeaa hiekkaa ja tiivistä se.

Kun pohja on valmis, voit asentaa ensimmäisen kerroksen kivet. Tärkeintä on huolehtia siitä, että kaikki on suorassa. Jos ensimmäinen kerros menee vinoon, virheet kertautuvat ja pahenevat seuraavissa kerroksissa. Vatupassi ja suorakulma ovat tärkeitä työkaluja tässä vaiheessa.

1

Piirrä penkin paikka maahan. Voit käyttää spraymaalia tai virittää penkin kohdalle linjalangat.

2

Levitä paikalle asennushiekkaa. Käytä vatupassia ja lapiota ja tee penkille tasainen pohja parista kärryllisestä hiekkaa. Muista tiivistää hiekkakerros huolellisesti.

3

Aloita kuivalla laastilla. Kun pohja on tasainen, kaada sopiva määrä laastijauhetta ensimmäisen kiven kohdalle. Kaada lisää laastia sitä mukaa, kun asennat lisää kiviä.

4

Kastele laasti, jotta sidosaine aktivoituu. Laastin pitää olla kosteaa ja pehmeää, muttei märkää ja juoksevaa.

5

Asenna ensimmäiset kivet. Pidä huoli, että rivistä tulee suora ja kivet ovat yhtä korkealla. Asenna kivet viiden millin välein.

6

Kulman pitää olla suora. Asenna kivet tarkasti kohtisuoraan, jotta penkistä ei tule vino. Jos alimmat kivet eivät ole suorassa kulmassa, virheet kertautuvat myöhemmin.

7

Jatka rakentamista, kunnes alin kerros on valmis. Tarkista kivi kerrallaan, että ne ovat oikealla korkeudella ja suorassa. Tee viimeiset hienosäädöt kumivasaralla.

8

Vala reunatuki. Tee alin kerros, kaiva sen ulkopuolelle 5 senttiä syvä kouru ja täytä se betonilla. Kouru pitää huolen siitä, etteivät kivet liiku ulospäin, kun penkki täytetään mullalla.

02
Tee perustus valmiiksi 4 Vaihe

Kun ensimmäisen penkin pohja on valmis, voit tehdä sen jatkoksi lisää nelikulmioita. Siihen tarvitaan muutamia puolikkaita kiviä. Voit ostaa ne valmiina tai leikata ne itse.

Pidä koko ajan huoli siitä, että kivet ovat vaakasuorassa ja kulmat ovat suoria. Se on helppoa, kun ensimmäinen neliö on valmis ja sitä voi käyttää ohjaimena.

Muista tehdä reunatuet myös uusien neliöiden ulkopuolelle, jotta kivet eivät lähde liikkeelle.

1

Aloita seuraava neliö puolikkaalla kivellä. Siten saat yhdistettyä neliöt toisiinsa.

2

Tee pohjasta niin iso kuin haluat. Tarkista kulmien ja pinnan suoruus vielä kertaalleen, kun olet asentanut viimeisen kiven. Tässä vaiheessa voit vielä suoristaa vinot kivet. Kun olet tyytyväinen tulokseen, anna laastin kuivua.

3

Sekoita iso paljullinen laastia. Isoille kiville tarvitaan paljon laastia, sillä niissä on paljon pintaa tiiliin verrattuna.

4

Levitä laasti laastikammalla. Voit nostaa laastin kivien päälle laastikauhalla ja levittää sen isohampaisella laastikammalla. Kostuta kivet, ennen kuin levität laastin.

03
Viimeistele kukkapenkki 5 Vaihe

Kerrosten rakentaminen aloitetaan aina nurkasta. Se varmistaa, että kivet eivät työnny reunojen yli.

Kivet pitää asentaa limittäin siten, että asennettavan kiven keskellä on aina sauma.

Säädä kivet paikoilleen kumivasaralla aina, kun saat uuden kerroksen valmiiksi.

1

Muista asentaa ensimmäiset kivet limittäin. Asenna kokonaiset kivet siten, että alempien kivien saumat jäävät niiden keskelle. Penkki pysyy paremmin koossa, kun kivet asennetaan limittäin.

2

Aloita nurkasta. Kohdista ensimmäiset kivet tarkasti samaan linjaan alempien kivien kanssa. Aloita uusi kerros aina nurkan kohdalta.

3

Kun ensimmäinen kivi on kohdallaan, voit tehdä kerroksen helposti loppuun. Tarkista jokaisen kerroksen suoruus vatupassilla ja suorakulmalla.

4

Hienosäädä kumivasaralla. Kiveä ei kannata nostaa pois enää sen jälkeen, kun se on kiinnitetty laastiin. Säädä sen paikkaa mieluummin kumivasaralla.

5

Viimeistele kerrokset yksi kerrallaan. Jos teet penkeistä erikorkuisia, muista tehdä alemmat kerrokset kokonaan valmiiksi, ennen kuin viimeistelet korkeimman penkin. Siten penkistä tulee varmasti kestävä ja tukeva.

Materiaalit

Betonikiviä

 • 76 kiveä á 21x42x14 cm
 • 5 kiveä á 21x21x14 cm

Muuta

 • Kuivalaastia
 • Betonia
 • Asennushiekkaa
 • Automaattikastelujärjestelmä (sadettaja OS 140, pumppu, venttiili ja puutarhaletku)

Erikoistyökalut

 • Laattaleikkuri tai iso kulmahiomakone ja timanttilaikka

Vie aikaa

Viikonlopun.

Hinta

 • Kohopenkki 600 euroa
 • Automaattikastelu 150 euroa

Vaikeusaste

Teknisesti helppoa mutta raskasta työtä.

Video

Kivien ja laattojen halkaiseminen

Kulmahiomakone ja iso laikka hoitavat homman

Video

Pelasta liian vetelä laasti

Video

Vinkit & niksit

älykäs automaattikastelu

Penkistä tulee astetta hienompi, kun siihen asennetaan Gardenan automaattinen kastelujärjestelmä. Sitä voi ohjata esimerkiksi puhelinsovelluksella. Muillakin valmistajilla on vastaavia kastelu järjestelmiä.

Järjestelmän käyttämiseen tarvitaan maan alle asennettava venttiili kotelo. Lisäksi penkkiin pitää vetää jäykästä muovista tehty vesiletku, joka liitetään talon seinässä olevaan hanaan.

Sen lisäksi penkkiin tarvitaan sadettajia ja ohjausyksikkö. Nämä sadettajat nousevat maan pinnalle, kun ne pannaan päälle.

PVC-muovista tehty letku upotetaan maahan ja vedetään penkin sisään.

Letkun päähän asennetaan liitin, joka yhdistetään kastelujärjestelmään, kun penkki on valmis.

Pop up -sadettajat ovat huomaamattomia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko