Rakenna penkki istutuslaatikkoon

Yhdistä huvi ja hyöty rakentamalla tämä kulmaistutuslaatikko, jossa on pieni integroitu penkki. Koko rakenne valmistetaan vain kahdenlaisista materiaaleista, joten työ on helppoa. Pidä hauskaa!

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
250 euroa
Rakenna penkki istutuslaatikkoon

Tähän istutuslaatikkoon mahtuu noin 1 m³ multaa. Tarvitset sitä puolet vähemmän, jos laitat pohjalle Leca-soraa. Muista siinä tapauksessa asettaa kuitukangas päälle, jotta multa ei vajoa soraan.

Johdanto

Istutuslaatikko on kaunis ja monella tavalla kätevä omassa pihassa. Voit käyttää istutuslaatikkoa esimerkiksi keittiöpuutarhana tai pihan tilanjakajana. Voit myös rakentaa istutuslaatikon, jossa voi istua penkillä. Näin yhdistät sekä käytännöllisyyden että hyödyllisyyden.

Näissä rakennusohjeissa näytämme, miten penkki rakennetaan istutuslaatikkoon.

Rakennusohjeissa on kaikki tämä:

 • Rakennuspiirustukset
 • Video
 • Perusteelliset vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Materiaalilista

Ohjeet

01
Istutuslaatikon rakentaminen 7 Vaihe

Aloita istutuslaatikosta. Ensin kaksi päätyseinää asetetaan niin, että laudat ulottuvat laudan paksuudelta reunojen yli. Jatka sitten ruuvaamalla alin lauta kauttaaltaan kiinni.

Laudat kiinnitetään pystypalkkeihin kahdella ruuvilla. Ruuvit upotetaan niin, että ne ovat samassa tasossa pinnan kanssa.

1

Aloita kapeasta päätyseinästä. Tee työpöytään ensin ”reuna” siten, että sivukappaleita (A) voi tukea johonkin, kun ne ruuvataan palkkeihin (N). Jätä sivukappaleiden väliin noin 9 mm:n rako.

2

Jatka L-kirjaimen muotoisella seinällä. Aseta palkit (N) jälleen pystyasentoon. Matalalle puolelle ei tule palkkeja. Siihen tulee sen sijaan istuimen tuki (P).

3

Nyt on aika tehdä sisäpuolen kulmapalkki. Se koostuu kolmesta palkista (N), jotka ruuvataan yhteen suuren L-kirjaimen muotoon. Näin laudat saavat tukevan ja vakaan alustan kulmaan.

4

Sen jälkeen tehdään itse pohjakehikko. Kiinnitä alimmat laudat päätypalkkeihin (N) ruuvipuristimilla ja ruuvaa ne kiinni. Voit helposti säätää rakennetta niin, että kulmat ovat tarkalleen 90 astetta.

5

Ruuvaa pohjakehikko kiinni koko laatikon ympärille. Nyt runkorakenne näyttää kuvan kaltaiselta ja on valmis sivukappaleiden asennukseen. Käytä lautojen välissä välikappaleita siten, että ne ovat samansuuntaisia ja samassa linjassa joka puolelta.

6

Pidä laudat kiinni puristimilla ja ruuvaa ne kiinni. Näin sivukappaleet voidaan tukea tiukasti päädyn ulkonevia päitä vasten. Se tekee rakenteesta vakaan.

7

Asenna lisäpalkit (N) pitkien sivukappaleiden (E) ja (F) väliin. Ne varmistavat, etteivät pitkät sivukappaleet painu istutuslaatikkoon lisättävän mullan painosta.

02
Penkin rakentaminen 5 Vaihe

1

Asenna penkkipalkit (P) ja penkkien sisäkappaleet (G) laatikon sisäpuolelle. Niiden tulee ulottua laudan paksuudelta yli, ja niiden väliin tulee jäädä tilaa laudanpätkälle, joka asennetaan palkin eteen.

2

Vastakkaiselle puolelle ruuvataan myös penkkipalkit (P) kiinni. Tässä kiinnitetään ensin penkkipalikat (H ja J) laudan paksuudelta takaosaan. Sen jälkeen palkkeihin ruuvataan kolme sivukappaletta (G).

3

Ensimmäinen istuinlauta (D) ruuvataan kiinni ja istuimen keskitukea (L) pidetään paikallaan ruuvipuristimella ennen sen ruuvaamista. Kiinnitä loput istuinlaudat. Huomaa, että ne ruuvataan sivukappaleiden (G) reunaan.

4

Kiinnitä lopuksi pitkittäistuki (K). Poraa ja ruuvaa istuinlautojen läpi ja pidä istuintukea paikallaan puristimella ennen poraamista. Poraa ja ruuvaa myös keskimmäinen istuimen tuki (L) edestä.

5

Kun viimeiset päätykappaleet on ruuvattu kiinni, lopputulos näyttää tältä. Nyt voit maalata tai öljytä koko rakennelman.

03
Laatikon vuoraus 3 Vaihe

1

Istutuslaatikko on tiivistettävä, jotta multa pysyy laatikossa eikä vahingoita puuta. Kiinnitä patolevy niittipistoolilla. Levyä ei laiteta pohjalle, josta vesi valuu pois.

2

Leikkaa levy irti ylhäältä niin, että se on istutuslaatikon yläreunan tasalla. Tämä onnistuu helposti terävällä mattoveitsellä.

3

Ruuvaa lopuksi yläkehyksen kappaleet (M) kiinni koko istutuslaatikkoon. Lopputulos on siisti, eikä sade pääse tunkeutumaan paljaaseen päätypuuhun. Yläkehys on yhdistetty jiirisahaamalla kulmat.

Materiaalit

18 x 145 mm:n verhouslauta:

 • 7 sivukappaletta (A) à 50 cm
 • 3 sivukappaletta (B), 96 cm
 • 5 sivukappaletta (C) à 118,1 cm
 • 8 istuinlautaa (D) à 120 cm
 • 5 sivukappaletta (E) à 166,4 cm
 • 5 sivukappaletta (F) à 168,2 cm
 • 6 penkkiosaa (G) à 46 cm
 • 6 penkkipalikkaa (K) à 6,3 cm
 • 3 penkkipalikkaa (J) à 4,5 c

18 x 145 mm:n verhouslauta, katkaistuna 18 x 70 mm:iin:

 • 1 istuimen tuki (K), 98,6 cm
 • 1 istuimen tuki (L), 42 cm
 • 6 yläkehyksen kappaletta (M), yhteensä noin 6,6 metriä

48 x 73 mm:

 • 10 palkkia (N) à 78,6 cm
 • 4 penkkipalkkia (P) à 46,8 cm

Lisäksi:

 • Patolevyä laatikon vuoraukseen, noin 7 metriä
 • Ulkokäyttöön tarkoitettuja ruuveja

Erikoistyökalut

 • Porausjalusta
 • Pora ja upotusterä
 • Niittipistooli

Vie aikaa

3–4 päivää.

Hinta

Noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Tämä ei ole vaikeaa, mutta sahaaminen, poraaminen ja laatikon kokoaminen vaativat tarkkuutta, jotta rakennelmasta tulee vakaa.

Piirustus

Multimedia

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Vinkit & niksit

Poraa kaikki ruuvinreiät kerralla

Aloita katkaisemalla kaikki osat sopivan pituisiksi. Merkitse sitten ruuvinreiät. Ne on sijoitettava siten, että ruuvit osuvat pystypalkkien keskelle. Poraa ja upota reiät yhdellä kertaa erikoisporalla, jossa on upotusporanterä. Voit myös käyttää porausjalustaa. Sen ansiosta poraaminen on helppoa ja rei’istä tulee täysin suoria.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko