Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pystytä tolpat tarkasti suoraan

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tolppien pystyttäminen kuulostaa helpolta, mutta niitä on yllättävän vaikea saada suoraan. Tolppien viereen pitää virittää linjalanka, ja tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne pysyvät oikeassa asennossa. Samalla pitää mitata ja käyttää ahkerasti vatupassia.

Uusi aita näyttää pahalta, jos yksikin tolppa on vinossa.

Uusi aita näyttää pahalta, jos yksikin tolppa on vinossa.

MAAHAN UPOTETUT TOLPAT

Vajan tai pergolan rakentaminen kannattaa aloittaa upottamalla maahan nurkkakepit. Pystytä kepit 90 asteen kulmaan ja viritä niiden välille linjalangat.

1. Vajan tai pergolan rakentaminen kannattaa aloittaa upottamalla maahan nurkkakepit. Pystytä kepit 90 asteen kulmaan ja viritä niiden välille linjalangat.

Kaiva nurkkiin kuopat, kaada pohjalle mursketta tai pikkukiviä ja pystytä tolpat. Tiivistä maa tolpan tyven ympärille 20 sentin kerroksissa ja tarkista joka välissä, että tolppa on pysynyt suorassa.

2. Kaiva nurkkiin kuopat, kaada pohjalle mursketta tai pikkukiviä ja pystytä tolpat. Tiivistä maa tolpan tyven ympärille 20 sentin kerroksissa ja tarkista joka välissä, että tolppa on pysynyt suorassa.

Viritä nurkkatolppien välille linjalangat ja pystytä loput tolpat niiden avulla. Viritä joka väliin kaksi linjalankaa, toinen tolpan juureen ja toinen lähelle yläpäätä.

3. Viritä nurkkatolppien välille linjalangat ja pystytä loput tolpat niiden avulla. Viritä joka väliin kaksi linjalankaa, toinen tolpan juureen ja toinen lähelle yläpäätä.

Suorista tolpat pitkän vatupassin tai tolppavatupassin avulla. Tiivistä maa tolpan ympärille laudan avulla. Pidä tolppaa silmällä koko ajan, jotta se ei väänny vinoon.

4. Suorista tolpat pitkän vatupassin tai tolppavatupassin avulla. Tiivistä maa tolpan ympärille laudan avulla. Pidä tolppaa silmällä koko ajan, jotta se ei väänny vinoon.

Tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne eivät väänny vinoon rakentamisen aikana. Kiinnitä vinotuet tolpan yläpäästä viereisen tolpan alapäähän.

5. Tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne eivät väänny vinoon rakentamisen aikana. Kiinnitä vinotuet tolpan yläpäästä viereisen tolpan alapäähän.

MAAHAN VALETUT TOLPAT

Kaiva aluksi kuopat tolpille. Tee kuopista noin 30x30 sentin kokoiset ja niin syvät, että ne yltävät roudattomaan syvyyteen. Voit merkitä kuoppien linjan asettamalla niiden viereen pitkän laudan.

1. Kaiva aluksi kuopat tolpille. Tee kuopista noin 30x30 sentin kokoiset ja niin syvät, että ne yltävät roudattomaan syvyyteen. Voit merkitä kuoppien linjan asettamalla niiden viereen pitkän laudan.

Tue ensimmäinen tolppa suoraan. Voit käyttää apuna puristimia, sillä ne helpottavat tolpan hienosäätämistä. Lyö maahan lyhyt tolppa tai teräväpäinen lauta ja kiinnitä vinotuen alapää siihen.

2. Tue ensimmäinen tolppa suoraan. Voit käyttää apuna puristimia, sillä ne helpottavat tolpan hienosäätämistä. Lyö maahan lyhyt tolppa tai teräväpäinen lauta ja kiinnitä vinotuen alapää siihen.

Tämän tolpan lähellä on seinä, jota kannattaa käyttää tolpan tukemiseen. Ellei tolpan lähellä ole mitään kiinteää, lyö maahan toinen tolppa tai lauta ja kiinnitä vinotuki siihen.

3. Tämän tolpan lähellä on seinä, jota kannattaa käyttää tolpan tukemiseen. Ellei tolpan lähellä ole mitään kiinteää, lyö maahan toinen tolppa tai lauta ja kiinnitä vinotuki siihen.

Kun tolpat ovat pystyssä, asenna niiden väliin vaakalaudat. Hienosäädä tolpat yhtä kauas toisistaan käyttämällä niiden välissä sopivan pituista vaakalautaa.

4. Kun tolpat ovat pystyssä, asenna niiden väliin vaakalaudat. Hienosäädä tolpat yhtä kauas toisistaan käyttämällä niiden välissä sopivan pituista vaakalautaa.

Kiinnitä tolppiin toiset vinotuet 30–40 sentin korkeudelle, jotta tolpat pysyvät oikealla korkeudella valamisen aikana. Tarkista vielä kerran vatupassilla, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa.

5. Kiinnitä tolppiin toiset vinotuet 30–40 sentin korkeudelle, jotta tolpat pysyvät oikealla korkeudella valamisen aikana. Tarkista vielä kerran vatupassilla, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa.

Lapioi kuoppiin betonia. Kaada kuopan pohjalle 15–20 senttiä kuivabetonia, lisää puoli metriä maata, kaada kuoppaan toinen betonikerros ja peitä se maalla. Maan kosteus kovettaa betonin.

6. Lapioi kuoppiin betonia. Kaada kuopan pohjalle 15–20 senttiä kuivabetonia, lisää puoli metriä maata, kaada kuoppaan toinen betonikerros ja peitä se maalla. Maan kosteus kovettaa betonin.

VINKKI: 90 asteen kulma

Harvoilla tee se itse - rakentajilla on niin pitkä suorakulma, että siitä olisi apua pergolan rakentamisessa. Onneksi suorakulman voi tehdä itse.

Ota kolme lautaa ja sahaa ne esimerkiksi 90, 120 ja 150 sentin (tai 150, 200 ja 250 sentin) pituisiksi.

Tee laudoista kolmio kiinnittämällä ne toisiinsa parilla ruuvilla joka nurkasta.

Sivujen suhde toisiinsa on 3:4:5. Se on tuttu koulun matematiikantuntien pythagoraan lauseesta a2 + b2 = c2.

Fiksu työkalu: Tolppavatupassi

Tolppavatupassi on kätevä työkalu, jossa on monta libelliä. Sillä voi katsoa yhdellä kertaa, onko tolppa suorassa sekä leveysettä syvyyssuunnassa. Tavallista vatupassia pitää siirrellä edestakaisin, ja tolppa voi vääntyä vinoon.

Vatupassi puristetaan kiinni tolppaan eräänlaisella kuminauhalla, joten laitetta ei tarvitse kannatella käsin.

Tolppavatupassin kolmatta libelliä käytetään vaakasuoruuden tarkistamiseen. Kuminauhasta on hyötyä myös silloin, sillä paikalleen kiinnitetty vatupassi ei heilahtele vahingossa edestakaisin pitkin nurmikkoa tai lattiaa.

Tolppavatupassit maksavat noin 20 euroa. Se on vähän siihen verrattuna, kuinka paljon laitteesta on hyötyä.

Fiksu työkalu: Tolppavatupassi
Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Pystytä tolpat tarkasti suoraan
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin