Anna pensasaidallesi täydellinen alku: Käytä oikeaa maata ja istuta kasvit silloin, kun ne lähtevät kasvamaan parhaiten. Pyökkiaita lähtee kasvamaan parhaiten, kun se istutetaan syksyllä.

Anna pensasaidallesi täydellinen alku: Käytä oikeaa maata ja istuta kasvit silloin, kun ne lähtevät kasvamaan parhaiten. Pyökkiaita lähtee kasvamaan parhaiten, kun se istutetaan syksyllä.

1. Valitse oikea aitakasvi

Kasvin pitää sopia kasvupaikan maaperään. Kasvin pitää olla myös mukava katsella. Jos haluat, että aita pysyy vihreänä ympäri vuoden, istuta havupuita tai ikivihreitä pensaita. Jos pidät ruskasta, voit istuttaa aitasi pyökistä.

2. Osta oikean kokoisia kasveja

Useimpia aitakasveja myydään erikokoisina, joten voit istuttaa täyskorkean aidan isoista kasveista. Se on kuitenkin kallista. Paljasjuuriset taimet ovat paljon halvempi vaihtoehto. Pienten taimien etu on se, että ne lähtevät kasvamaan isoja puita nopeammin eivätkä tarvitse kovin paljon vettä.

3. Istuta kasvit sopivaan vuodenaikaan

Pensasaidan ihanteellinen istutusajankohta vaihtelee aitakasvin mukaan. Pääsääntö on, että ikivihreät ja kukkivat pensaat pitää istuttaa alku- tai loppukesästä ja paljasjuuriset taimet keväällä tai loppusyksyllä. Pyökkiaidan voi istuttaa myös keväällä, mutta puut kasvavat parhaiten, jos ne istutetaan syksyllä.

4. Istuta näin

Kaiva vako hyvin möyhennettyyn maahan ja aseta kasvit suoraan linjaan narun avulla. Jätä kasvien ympärille irtonaista multaa, jotta juuret saavat maasta hyvän otteen. Kastele aita perusteellisesti istuttamisen jälkeen ja pidä rikkaruohot pois aidasta. Aitaa kannattaa lannoittaa muutaman ensimmäisten vuoden ajan esimerkiksi tavallisella NPK-lannoitteella alkukeväällä ja keskikesällä.

5. Leikkaa aita oikeaan aikaan

Aidan leikkaamisen ajankohta riippuu aidan tyypistä. Lehtipuut kannattaa leikata ennen juhannusta, jotta ne eivät ala harottaa liikaa, mutta yksikin kerta keskikesällä riittää. Ympäri vuoden vihreinä pysyvän aidan voi leikata vain kerran vuodessa, mieluiten elokuussa. Kukkivia kasveja ei pidä leikata ollenkaan vaan pelkästään harventaa silloin tällöin poistamalla vanhimmat oksat. Muista, että uutta pensasaitaa ei saa leikata ennen kuin se on kasvanut täyteen korkeuteensa.

  • Lehtipuuaita kannattaa leikata ensimmäisen kerran jo ennen juhannusta, jotta oksat eivät ala harottaa liikaa.

  • Havupuuaita kannattaa leikata vain kerran vuodessa, mieluiten elokuussa.

  • Kukkivia puita ja pensaita ei leikata, mutta vanhimpia oksia karsitaan alhaalta tarpeen mukaan.

Leikkaa uuden pensasaidan latvat vasta, kun kasvit ovat kasvaneet lopulliseen mittaansa.