Tässä puuseppä sahaa kaidelaudat höylätystä, 7,2 cm:n levyisestä mäntylaudasta. Ensin mitataan keskikohta, 3,6 cm, ja sitten piirretään merkkiviiva koko laudan pituudelta. Näin syntyy akseli, johon sahattava kuvio peilautuu.

Kuvion voi jokainen suunnitella oman mielensä ja makunsa mukaan. Tässä piirretään kaarimainen kuvio lyijykynällä käsivaralta. Huomaa, että se tulee vain keskimerkin toiselle puolelle.

Kun kuvio miellyttää silmää, otetaan pistosaha esiin. Tässä on käytössä kapea terä, jolla on helpompi sahata. Sillä pystyy sahaamaan tiukempia kaaria.Sahaaminen kannattaa tehdä laudan alapuolelta, koska piirrosviivaa on silloin helpompi seurata.

Voit halutessasi sahata myös päällipuolelta, mutta tulos ei ole silloin yhtä tarkka. Kun toinen puoli on sahattu, hiotaan reuna hiekkapaperilla nro 120.

KATSO MYÖS: Testi: Pistosahat

Valmiin kappaleen avulla piirretään nyt merkkiviivat seuraaviin lautoihin. Kaarimuoto asetetaan uuden laudan päälle niin, että ne ovat linjassa toistensa kanssa. Nyt muoto piirretään seuraavaan lautaan.

Sabluuna käännetään toisin päin ja muoto piirretään laudan toiseen reunaan. Laudan kummatkin reunat ovat nyt täysin samanlaiset. Kaarevat muodot on nyt piirretty laudan kumpaankin sivuun, ja se on valmis sahattavaksi.

Huomaa, että piirros tehdään laudan kummallekin puolelle. Kokenut tekijä pitää sahaa toisessa ja lautaa toisessa kädessä sahatessaan piirrosviivaa pitkin. Jos et ole yhtä tottunut pistosahan käyttäjä, kannattaa kiinnittää lauta höyläpenkkiin tai muuhun pöytään.Lopuksi sahanterän jäljet hiotaan hiekkapaperilla pois.

Jos kaide tehdään tavallisesta mäntylaudasta, se on kyllästettävä tai maalattava, jotta sitä voi käyttää ulkona. Samalla menetelmällä voi tietenkin sahata lautoja silloinkin, kun on tarve vaihtaa vanhan aidan tai kaiteen vaurioituneita lautoja uusiin.