Tukeva pihatie

Pihatien tekemiseen pitää käyttää oikeita laattoja, ja ne pitää asentaa ja tukea oikein, jotta ne kestävät autojen painon. Lue tästä, miten säästät aikaa, rahaa ja vaivaa ja pidät tien kunnossa pitkään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
2200 euroa

Johdanto

Kun haluat rakentaa pihan ajotien kivistä, on tärkeää tehdä se oikein. Useimmat meistä ovat nähneet esimerkkejä kivisistä ajoväylistä, joissa on selviä ajouria autojen jäljiltä. Sellainen ärsyttää varmasti, kun ajotien rakentamiseen on käytetty paljon vaivaa ja aikaa .

Tässä ohjeessa näytämme, miten kivipäällysteinen ajotie ladotaan niin, etteivät kivet pääse liukumaan paikaltaan eikä ajouria pääse syntymään.

Ohjeet

01
Vala reunakivet betoniin 5 Vaihe

Laatoituksen reunat pitää tukea kunnolla, jotta laatat eivät luisu sivuille autojen takia. Reunakivet asennetaan murskeen päälle ja valetaan kiinni betoniin.

Reunakivet pitää asetella tarkasti, sillä ne määrittävät pinnan tason. Pihatien pitää kallistua 2 prosenttia pois talon suunnasta eli kaksi senttiä jokaista metriä kohti. Reunakivet pitää asentaa siitä riippumatta, tehdäänkö kaato kiveyksen pituus- vai leveyssuunnassa.

1

Viritä linjalangat kiveyksen molempiin reunoihin, jotta näet tarkasti, mille tasolle reunakivet tulevat. Lankoja tarvitaan, jotta osaat kaivaa tarpeeksi syvän kuopan mursketta varten.

2

Levitä reunoille noin 15 sentin kerros kuivabetonia. Tiivistä murske oikealle tasolle.

3

Upota reunakivet kuivaan betoniin. Suorista kivet linjalangan mukaan isolla kumivasaralla, joka ei riko kiviä. Tarvitset myös pitkää vatupassia.

4

Lapioi kuivabetonia kivien molemmille puolille. Vinot reunatuet jakavat painetta alemmas ja pitävät reunat paikoillaan. Kostuta betoni ja reunakivet mutta älä huuhtele betonia pois.

5

Painele betoni kevyesti ja tasoita pinta kuten kuvassa. Poista kivien päälle mennyt betoni heti harjalla ja vedellä. Anna betonin kovettua muutaman päivän ajan, ennen kuin jatkat.

02
Tasoita murske 5 Vaihe

Tiivistetyn suodatinhiekan päälle levitetään noin 12-15 sentin kerros mursketta. Ota huomioon, että murske vajoaa, kun se tiivistetään tärylevyllä. Siksi mursketta tarvitaan aluksi noin 20 sentin kerros.

Pihatien kaato tehdään murskekerrokseen. Kallistusta ei voi tehdä asennushiekkaan, sillä liian paksu hiekkakerros vajoaa. Asennushiekkaa ei tiivistetä tärylevyllä, vaan se vedetään tasaiseksi laudalla tai linjarilla.

1

Levitä asennushiekka tiivistetyn murskeen päälle. Levitä hiekkaa haravan takaosalla suunnilleen tasaiseksi. Hiekkaa ei tiivistetä, eikä sen päälle saa levittää kuitukangasta. Hiekan pitää päästä nousemaan saumoihin, jotta kivet pysyvät tukevasti paikoillaan.

2

Viritä linjalangat hiekan päälle kiveyksen lopulliseen korkeuteen. Käytä reunakiviä ohjainpisteinä ja pane langat kivien alle. Ota valmiiksi kaksi 2-3 metriä pitkää vesiputkea.

3

Upota vesiputket hiekkaan. Mittaa langan ja putkien välinen etäisyys ja tasoita pinta siten, että langasta putkiin on 1,5 senttiä + laatan paksuuden verran tilaa. Kun laatat tiivistetään, ne jäävät reunakivien tasolle.

4

Tasoita asennushiekka. Aseta linjari vesiputkien päälle ja vedä sitä itseäsi kohti siksak­liikkeellä. Lapioi hiekkakasa välillä pois, jotta jaksat vetää lautaa.

5

Poista vesiputket ja täytä urat asennushiekalla. Käytä tasoittamiseen laastikauhaa tai laudanpätkää. Älä kävele hiekalla, sillä sen pitää olla tasainen ennen laattojen levittämistä.

03
Limitä laatat 4 Vaihe

Kun alusta on valmis, voit aloittaa laattojen asentamisen. Lado laatat limittäin ja poikittain ajosuuntaan nähden, jotta kiveyksestä tulee tukeva. Jos laatat eivät sovi pihatien leveyteen, reunimmaiset laatat pitää leikata laattaleikkurilla tai kulmahiomakoneella.

Seiso aiemmin asennettujen laattojen päällä ja jatka eteenpäin, jotta hiekkaan ei tule kuoppia.

Harjaa saumoihin saumahiekkaa sitä mukaa, kun etenet. Tiiviit saumat pitävät kivet paikoillaan.

1

Asenna ensimmäiset kivet. Aloita ensimmäinen rivi kokonaisella kivellä ja toinen rivi puolikkaalla kivellä. Limitetyt kivet pysyvät paikoillaan paremmin.

2

Säädä korkeutta työn kuluessa. Tarkista säännöllisesti, että kivet ovat oikealla korkeudella. Lisää hiekkaa, jos kiveä pitää nostaa ylöspäin ja poista hiekkaa, jos kivi on liian korkealla. Lopputiivistys ei aina riitä.

3

Hienosäätö. Jos joku kivistä ei ole samassa linjassa muiden kanssa, se pitää säätää paikalleen ennen seuraavan rivin asentamista. Muuten virhe näkyy seuraavassa rivissä. Käytä isoa kumivasaraa.

4

Täytä saumat ja tiivistä kiveys tärylevyllä. Kaada saumahiekkaa kiveykselle ja harjaa se saumoihin ristiin rastiin. Aja kiveyksen päällä tärylevyllä, jotta hiekka valuu saumojen pohjalle asti ja tee sama uudestaan, kunnes saumat ovat täynnä.

Materiaalit

 • Suodatinhiekkaa (10 tonnia)
 • Mursketta (10 tonnia)
 • Asennushiekkaa (1,7 tonnia)
 • Kuivabetonia (30 säkkiä á 25 kg)
 • 40x20x8 cm betonilaattoja (30 m²)
 • 15x20x60 cm reunakiviä (26 kpl)
 • Saumahiekkaa (10 säkkiä á 20 kg)

Erikoistyökalut

 • Moottorikärry
 • Tärylevy
 • Laattaleikkuri/kulmahiomakone
 • Pitkä linjari
 • Pitkä vatupassi
 • Iso kumivasara

Vie aikaa

25-30 neliössä menee viikko.

Hinta

Noin 2200 euroa ilman rahtimaksuja ja konevuokria.

Vaikeusaste

Työ on raskasta mutta helppoa. Apukäsistä on hyötyä.

Video

Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

Laatat samalle tasolle

Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

Vinkit & niksit

Älä rehki vaan vuokraa apua

Moottorikärryllä voi säästää paljon aikaa ja voimia, jos maata ja laattoja pitää siirtää monta tonnia. Siihen mahtuu yhtä paljon maata kuin 7-8 kottikärrylliseen, ja kippilava säästää selkää.

Murskekerrosten tiivistämiseen tarvitaan tärylevyä eli lätkää. Sen käyttö vaatii hieman harjoittelua, ja murskekerrokset pitää tiivistää vähintään kahteen kertaan.

Molemmat koneet voi vuokrata konevuokraamosta ja tilata suoraan tontille. Muista ostaa bensaa, jos se ei kuulu hintaan.

Molempia koneita tarvitaan useaan otteeseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihatie