Nurmikenno estää tulvimisen

Nurmikennoista tehty pihatie imee veden nopeasti maahan ja pitää pihan kuivana. Se vähentää veden tulvimista, suojaa rakennuksia, näyttää elävältä ja on hyväksi ympäristölle.

Nurmikenno koostuu useimmiten tukevista muovimatoista, joiden avoimiin kohtiin voi joko kylvää ruohoa tai levittää soraa. Nurmikennot kootaan yhtenäiseksi suureksi kentäksi esimerkiksi pihatietä varten, ja ne ovat niin lujia, että autolla voi ajaa niiden päällä.

Nurmikennoista tehty pihatie johtaa veden nopeasti maan sisään. Se toimii täysin eri tavalla kuin betonikivistä tehty pihatie, joka peittyy kovalla sateella veden alle.

Vettä läpäisevälle pihatielle on tulevaisuudessa entistä enemmän käyttöä, sillä sademäärien ennustetaan kasvavan ilmastonmuutoksen takia. Se tarkoittaa entistä rajumpia sateita ja kovempaa kuormitusta pihakaivoille ja viemäreille.

Jos sadevesi ei imeydy maahan, se menee hulevesiviemäriin, tai jos alueella ei ole hulevesiviemäriä, tavalliseen viemäriin. Se voi täyttyä kovalla sateella, ja vesi voi alkaa virrata väärään suuntaan. Vesi nousee kellariin, jos taloviemärissä ei ole takaiskuventtiiliä.

Kaukonäköistä ja hyväksi luonnolle

Nurmikennot ovat hyvä vakuutus sateisen tulevaisuuden varalta. Lisäksi ne ovat ympäristöystävällinen valinta perinteisiin betonikiviin verrattuna. Kun vesi imeytyy maahan, pohjaveden pinta nousee, eikä sadevesi valu mereen viemärin kautta.

Helppo käyttää

Ruohokennoja on helppo käyttää. Ne eivät paina juuri mitään betonilaattoihin verrattuna, sillä yhdelle neliölle tarvitaan yleensä vain 4–6 muovista tehtyä reikämattoa.

Ruohokennojen asentaminen on kaiken lisäksi nopeaa ja helppoa, sillä matot yhdistetään toisiinsa kätevästi napsauttamalla.

Kun nurmikennot on yhdistetty toisiinsa, niihin voi kylvää ruohoa ja täyttää kolot pikkukivillä. Niin yksinkertaista se on.

Pohjan rakenne

Pihatien pohjan pitää olla kunnossa, ja se pitää rakentaa oikein, jotta se kestää käytössä ja säilyy hyvän näköisenä mahdollisimman pitkään. Se koskee myös nurmikennoja. Pintamaa pitää poistaa, ja nurmikennojen kohdalle pitää levittää hiekkaa ja mursketta ennen mattojen asentamista. Kuopan syvyys riippuu siitä, onko nurmikennojen päältä tarkoitus ajaa autolla.

Pihatielle, jolla ajetaan autolla

 1. Poista 40 sentin kerros pintamaata.
 2. Tiivistä maa tärylevyllä.
 3. Levitä maahan tarvittaessa tukiverkko.
 4. Kaada päälle 30 sentin kerros mursketta.
 5. Tiivistä kerros tärylevyllä.
 6. Kaada päälle 4–5 senttiä asennushiekkaa.
 7. Levitä nurmikennot.
 8. Täytä kennot pikkukivillä tai mullalla ja kylvä siemenet.

Paikkaan, jossa ei ajeta autolla

 1. Poista 15 sentin kerros pintamaata.
 2. Tiivistä maa tärylevyllä.
 3. Levitä 10 sentin kerros mursketta.
 4. Tiivistä maa tärylevyllä.
 5. Levitä 4–5 sentin kerros asennushiekkaa.
 6. Asenna nurmikennot.
 7. Täytä kennot mullalla ja ruoholla tai pikkukivillä.

Alustan tiivistäminen on tarpeellista

Nurmikennojen alla oleva maa pitää tiivistää, jotta pinnasta tulee tukeva. Jos käytät nurmikennoja pihatien tekemiseen, muista tiivistää sekä pohjalla oleva maa että sen päälle levitettävä murskekerros. Jos käytät nurmi­kennoja pihakujan tai vastaavan paikan vahvistamiseen, voit tiivistää maan käsijuntalla. Voit tehdä sen helposti tolpanpätkästä ja putkenpätkästä, joka toimii kahvana. Asennushiekkaa ei tiivistetä.

Maaverkko vahvistaa pohjaa

Jos asennat nurmikennot pihatielle, pohjan pitää olla mahdollisimman tukeva, jotta autojen renkaat eivät paina uria pihatiehen.

Pohjasta tulee tukevampi, kun maapohjan ja murskekerroksen väliin levitetään maaverkko. Maaverkko on yleensä paksua muovia, ja se toimii vahvikkeena, joka jakaa autojen painon tasaisesti alaspäin. Se tekee pohjasta kestävämmän ja auttaa sitä kestämään pitempään. Verkko levitetään sen jälkeen, kun pohjamaa on tiivistetty tärylevyllä.

Ruohokennot voi täyttää myös pienillä kivillä

Nurmikennot täytetään yleensä mullalla, ja niihin kylvetään ruohoa. Toinen vaihtoehto on täyttää kennot pikkukivillä.

Nurmikennot ovat kätevä alusta pikkukiville, sillä ne pitävät kivet paikoillaan. Suoralle alustalle levitetyt pikkukivet leviävät autojen alla mihin sattuu. Kivet eivät tartu kiinni auton renkaisiin, jos kennoja ei täytetä ihan pintaa myöten.

Näin kylvät ruohon nurmikennoihin

Jos haluat kylvää nurmikennoihin ruohoa, älä täytä niitä kokonaan vaan jätä pinnalle pari senttiä tilaa. Kiinnitä lisäksi huomiota oikeanlaisen siemensekoituksen valintaan.

1

Asenna nurmikennot oikealle tasolle. Mattojen pinnan pitää olla samalla tasolla nurmikon kanssa.

2

Kaada nurmikennoihin multaa. Tässä käytetään multaa, johon on sekoitettu hieman hiekkaa. Se pitää mullan sopivan kuohkeana ja estää maata tiivistymästä liikaa. Levitä multa aluksi lapiolla niin tasaiseksi kuin mahdollista. Voit käyttää myös valmista nurmikkomultaa, jos et halua sekoittaa multaa ja hiekkaa itse.

3

Levitä multaa kaikkiin reikiin. Harja sopii tarkoitukseen hyvin. Pidä huoli, että mullan pinta jää noin puolen sentin päähän kennojen yläreunasta. Kun ruoho kasvaa hieman reunan alapuolelta, se on hyvässä suojassa ja saa kasvaa rauhassa.

4

Kylvä siemenet nurmikennoihin. Siemenet on helppo levittää tasaisesti, jos sekoitat ne aluksi multaan. Kastele multa perusteellisesti kylvämisen jälkeen, jotta ruohon kasvu pääsee vauhtiin.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihatie