Ei reunatukea

Tämän pihatien reunoja ei ole tuettu ollenkaan. Reunimmaiset kivet ovat kiinni nurmikossa, eikä välissä ole betonia tai reunakiveä. Autojen renkaat painavat kiviä armotta reunaa kohti ja sen yli.

Ratkaisu: Tee kiveykselle vankka reunatuki betoniin upotetuista isoista reunakivistä tai vala reunimmaisten kivien viereen betonituki.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tue pihakiveyksen reunat

Huono reunatuki

Kiveyksen reunaan on ladottu rivi kokonaisia kiviä, joiden on tarkoitus pitää muut kivet aloillaan. Kivet ovat kuitenkin niin pieniä, että ne lähtevät liikkeelle, kun autot ajavat kiveyksen päällä.

Ratkaisu: Käytä reunojen tukemiseen oikeita, isoja reunakiviä. Reunojen tukeminen on erityisen tärkeää pihatien alkupäässä, missä autojen renkaat kääntyvät ja rasittavat kiveystä eniten.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Valttina vahvat reunat

Kaato väärään suuntaan

Tummat läikät sokkelissa kertovat, että pihatie kallistuu väärään suuntaan eli taloa kohti. Se on todella huono asia, sillä sokkeliin valuva vesi voi aiheuttaa kosteusvahinkoja.

Ratkaisu: Tee kiveykseen kaato, joka kallistuu oikeaan suuntaan eli talosta tielle päin! Sopiva kallistus on 2 senttiä metriä kohti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Näin teet kaadon kiveykseen

Syvät ajo-urat

Syvät ajo-urat syvenevät koko ajan lisää. Kun kivet eivät ole vaakasuorassa, niiden saumat levenevät. Se tarkoittaa, että kivien alle pääsee valumaan paljon vettä. Vesi vie kivien alla olevan hiekan mukanaan ja tekee kiveyksestä entistä epäsaisemman.

Ratkaisu: Valitettavasti ongelmaan on vain yksi ratkaisu. Nosta kivet pois ja tee niille tukeva pohja. Poista asennushiekka ja roskat, lisää mursketta, täytä kuopat ja tiivistä pohja huolellisesti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Näin teet lujan pohjan laatoille

Juuret työntävät laatat irti

Ison puun juuret ovat työntäneet laatat irti, ja pihatiehen on tullut iso halkeama. Kiveys on epätasainen ja siinä on isoja saumoja, joiden läpi valuva vesi heikentää pohjaa entisestään.

Ratkaisu: Kaada isot puut pihatien vierestä ennen kiveyksen rakentamista. Juuret kasvavat nopeasti kivien alle ja pilaavat sen.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Korjaa pihatie kun vielä voit

Kiemurtelevat saumat

Liian lähekkäin ladottujen kivien saumat alkavat näyttää kieroilta heti, kun kivet liikahtavat. Kiemurtelu näkyy erityisen selvästi kiveyksen pituussuunnassa.

Ratkaisu: Tee saumoista niin leveät, että kiveys pysyy suorana, vaikka kivet liikkuvat jonkin verran ja ovat hieman erikokoisia. 2–5 milliä leveä sauma on sopiva.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Oikaise pihatien vinot laatat

Väärään suuntaan asennetut kivet

Pihatiestä ei tule kovin kestävä, jos kivet ladotaan autojen ajosuuntaan. Pitkittäin asennetut kivet työntyvät pihatien reunoja kohti, ja saumat kasvavat koko ajan entistä leveämmiksi.


Ratkaisu: Lado kartanokivien tapaiset pitkät kivet viistosti tai poikittain ajosuuntaan nähden, jotta ne kestävät paremmin autojen painon.

TOIMITUS SUOSITTELEE: 1 kivi - 1000 mahdollisuutta

Kuitukangas kivien alla

Kivet eivät pysy tukevasti paikoillaan, jos ne ladotaan kuitukankaan päälle. Asennushiekan pitää nousta jonkin verran kivien saumoihin, jotta kivet eivät liiku edestakaisin. Kuitukangas on kaiken kaikkiaan hyödytön keksintö, sillä se ei estä edes rikkaruohojen kasvamista. Siemenet leviävät saumoihin tuulen ja eläinten mukana.

Ratkaisu: Lado kivet 2–4 senttiä paksun asennushiekkakerroksen päälle. Upota kivet lopuksi hiekkaan tärylevyllä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tärytä ajotie lujaksi

Rantahiekkaa saumoissa

Rantahiekka kuuluu uimarannalle, ei kivien välisiin saumoihin. Rantahiekka on niin hienojakoista, että se huuhtoutuu veden mukana maan uumeniin. Se ei myöskään tiivisty, sillä jyvät ovat pyöreitä ja keskenään samankokoisia. Kivet alkavat liikkua ja pihatiestä tulee epätasainen, jos saumat eivät pidä kiviä aloillaan.

Ratkaisu: Harjaa saumoihin oikeaa saumaushiekkaa, jonka seassa on halkaisijaltaan 2–4 millin kokoisia pikkukiviä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Kaikki sorasta!

Reunus on kiviä ylempänä

Kivien yläpuolella oleva kukkapenkki tai nurmikko leviää helposti kiveyksen päälle. Kiveyksen reunoja on vaikea pitää puhtaana, ja saumoihin alkaa kertyä multaa. Se antaa hyvän kasvualustan rikkaruohoille.

Ratkaisu: Pihatie kannattaa rakentaa siten, että sen pinta nousee viisi senttiä viereisen viheralueen yläpuolelle.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Ei enää heinää!