Reiän mitta

Jos olet antanut virheelliset mitat, tavarantoimittajan ei tarvitse korvata väärän kokoista tuotetta. Tässä ammattilainen näyttää, miten mitat otetaan oikein. Jos tarvitset uuden ulko-oven, kuten tässä, on ensin otettava niin sanottu aukkomitta. Aukkomitta tarkoittaa leveyttä seinästä seinään ja korkeutta lattiasta aukon yläreunaan.

Tässä leveys on 135 cm. On aina tarkistettava, että leveys on sama ylhäällä ja alhaalla. Seinäthän voivat olla vinoja, etenkin vanhoissa taloissa. Tässä tapauksessa leveys on kuitenkin sama selä ylä- että alareunassa. Mittaa sitten korkeus. Tässä se on toisessa reunassa 186,5. Tarkista mitta myös toiselta puolelta. Nyt se onkin 185,5 cm eli eroa on yksi senttimetri.

Jos mittaa ei olisi otettu kummastakin reunasta, olisivat seuraukset saattaneet olla harmillisia. Jos kyseessä on ikkunan aukkomitta, se ulottuu tavallisesti 2-2,5 cm tiivisteen ulkopuolelle. Ikkunanvalmistajat puhuvat karmin ulkomitasta, joka tarkoittaa ikkunan todellista kokoa ulkoreunasta ulkoreunaan. Jos vanha ikkuna on jo irrotettu, käytä tätä mittaa. Silloin tiivistettä ei tarvitse ottaa huomioon.

Karmin ulkomitta

Mittaaminen voi olla vaikeaa, jos nivelmittaa ei pysty levittämään koko ikkunan matkalle. Silloin otetaan kaksi mittaa. Helpommin mittaaminen sujuu erityisellä talmeter-rullamitalla, jolloin ikkunan voi mitata kerralla. Karmimitta on aina 2-3 cm pienempi kuin aukkomitta, koska tiivisteelle tarvitaan tilaa. Jos taas haluat vaihtaa lämpölasin, tarvitaan niin sanottu ruutumitta.

Ruudun mitta

Se on ikkunanpuitteiden välinen mitta, jossa on mukana myös lasilista. Mitasta vähennetään kumpaakin reunaa varten 0, cm eli yhteensä 1 cm. Vähennys tehdään siksi, että lasiruutua ei pingoteta puitteiden väliin. Leveysmitta otetaan tietysti samalla tavalla, ja näin saat tilatuksi lasiruudun, joka on varmasti oikean kokoinen.