Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vanhan kynnyksen jäljistä eroon

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos olet poistanut seinän tai ovikynnyksen, kahden lattian väliin on todennäköisesti jäänyt rako, joka ei näytä kovin kauniilta. Nyt näet, miten työstät lattioiden saumakohdasta tyylikkään poikkilaudan avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
20 euroa
Vanhan kynnyksen jäljistä eroon

Johdanto

Kun kahden lattiapinnan sauma halutaan korjata poikkilaudan avulla, on ensin löydettävä lauta, joka on tarpeeksi pitkä ja leveä peittääkseen koko raon. Jälki ei näytä yhtä siistiltä, jos korjauskohtaan joutuu tekemään liitoksia.

Jos vielä onnistut löytämään laudan, joka muistuttaa mahdollisimman paljon lattian muita lautoja, korjauksesta tulee erityisen siisti. Voit toki myös korostaa saumakohtaa valitsemalla selvästi erivärisen korjauslaudan.

Ohjeet

Valmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun kahden lattiapinnan sauma halu-taan korjata poikkilaudan avulla, on ensin löydettävä lauta, joka on tarpeeksi pitkä ja leveä peittääkseen koko raon. Jälki ei näytä yhtä siistiltä, jos korjaus-kohtaan joutuu tekemään liitoksia. Jos vielä onnistut löytämään laudan, joka muistuttaa mahdollisimman paljon lattian muita lautoja, korjauksesta tulee erityisen siisti. Voit toki myös korostaa saumakohtaa valitsemalla selvästi erivärisen korjauslaudan.

Kun otat mittoja, tarkista samalla, onko lattiapintojen välillä tasoeroa. Näin usein on, ja tällöin ero kannattaa korjata samalla kertaa, kun korjaa saumakohdan uudella laudalla.

1

Ota mitta liitokseen asennettavaa lautaa varten. Poikkilaudan pitää olla niin pitkä, että se yltää ovikarmin alle molemmissa reunoissa. Mittaa myös, kuinka leveä laudan pitää olla.

2

Tarkista, onko kahden lattian välillä tasoeroa. Tässä lattiassa eroa on lähes 20 mm. Jos tasoeroa on, se kannattaa oikaista mahdollisuuksien mukaan, ennen kuin asentaa uuden laudan.

Sahaa lattiat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Lopputuloksen kannalta on hyvin rat-kaisevaa, että sahaat laudat poikki mah-dollisimman siististi. Ole siis huolellinen ja tarkkana, kun katkaiset lautoja ja käytä työhön sopivaa työkalua. Tästä tehtävästä ei nimittäin selviä vanhalla käsisahalla tai puolitylsällä taltalla.

Pyörösahaa tai upotussahaa voi käyt-tää pitkiin suoriin viiltoihin, mutta sillä ei voi sahata aivan ovikarmiin asti. Tällöin tarvitaan monitoimityökalua. Voit sahata sillä myös koko pituudelta, mutta tämä vaatii hyvin vakaata kättä.

Saha kannattaa sisätiloissa sahat-taessa kytkeä imuriin, jotta purua ei leviä joka puolelle.

1

Lattia sahataan upotussahalla. Ohjainkisko asetetaan ovikarmia (ei oven peitelistoja) vasten niin, että poikki-laudan leveydeksi saadaan sama kuin ovikarmin. Käytä hienohampaista terää ja pientä ohjainkiskoa upotussahan kanssa.

2

Merkitse ovikarmiin, mistä kohtaa viimeinen kappale sahataan. Tätä ei voi sahata upotussahalla, vaan työ on tehtävä monitoimityökalulla.

3

Sahaa viimeinen lauta monitoimityökalulla. Valitse puulle tarkoitettu hienohampainen terä ja pidä sitä viistossa, jotta terä pysyy puruista puhtaana. Tällöin osa terästä on irti puusta. Muutoin terä palaa kiinni, eikä leikkaa.

4

Valmistele saumakohta poikki-laudalle. Tässä lattioiden välissä on tiiliä. Niillä on tuettu kynnystä. Nyt ne nostetaan pois, jotta kannattimiin voidaan kiinnittää koolingit uudeksi tukirakenteeksi.

5

Poista karmin alta loppuosa kynnyksestä. Kynnys on sahattu vain pystykarmin linjaan, joten viimeinen osa halkaistaan ja poistetaan taltalla niin, että uusi lauta saadaan ovikarmin alle.

Rakenna tuki

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun kahden lattiapinnan liitoskohtaan asennetaan poikkilauta, on tärkeää, että lauta saadaan samaan tasoon lattioiden kanssa ja että sille on riittävästi tukea.

Tässä tuki toteutetaan koolingeilla, jotka ruuvataan kiinni lattian alla oleviin kannattimiin. Yritämme nostaa lattia-lautoja mahdollisimman paljon, mutta se ei riitä siihen, että molemmat lattiat saataisiin samaan tasoon. Poikkilauta asennetaan tämän vuoksi hieman viistoon, näin se yhdistää lattiat toisiinsa.

Jotta saumakohdasta saataisiin siisti, koolingit kiinnitetään hieman limittäin toisiinsa nähden: toinen hieman toista matalammalle, jotta se myötäilee eritasossa olevaa lattiapintaa.

1

Nosta lattialautoja sorkkaraudalla, jotta saat ne toisten lautojen tasolle. Ole varovainen ja nosta lauta kerrallaan, jotta urat ja pontit eivät vaurioidu. Tarkista vesivaa’alla, että nostettavat laudat asettu-vat mahdollisimman tarkasti vaateriin.

2

Laita lautojen alle pienet välikkeet. Voit käyttää esim. pieniä kova-levyn tai bitumihuovan palasia, jotka asennetaan lautojen alla olevien koolinkien päälle. Tässä jokainen lauta kiinnitetään lisäksi koolinkiin, jotta ne eivät narise.

3

Ota mitat tarvittavaa tukea varten, jotta voit asentaa poikkilaudan sen päälle. Käytämme kahta koolinkia, jotka sahataan pituuteen. Mittaa, miten ne sijoitetaan niin, että poikkilauta saadaan samaan tasoon lattialautojen kanssa.

4

Tarkista laudanpätkällä, miten poikkilauta istuisi, kun olet asentanut yhden koolingeista. Mittaa toisen koolingin pituus. Koolingit on parempi sijoittaa hieman liian matalalle, koska niiden korkeutta voi aina säätää huopapalojen avulla.

5

Kiinnitä toinen koolinki niin, että poikkilauta myötäilee muita lattia-lautoja, kun se asetetaan koolinkien päälle. Tässä toinen koolingeista asennetaan hieman toista alemmaksi, jotta lattia-lautojen tasoero saadaan häivytettyä.

Asenna lauta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun kahden lattian liitoskohdasta halu-taan siisti, on löydettävä lauta, joka muistuttaa mahdollisimman paljon lat-tialautoja - ellei sitten halua korostaa saumakohtaa valitsemalla tietoisesti eri-näköisen laudan. Tässä kohteessa on vanhempi lautalattia, joten valitsimme käytetyn laudan, joka muistuttaa muita lautoja. Vanha lauta ei välttämättä ole halvempi, mutta se alkaa nopeammin muistuttaa muita lattialautoja.

Jos haluat löytää vanhan laudan, ota huomioon, että siinä saattaa olla ruuvin-reikiä, jotka olisi hyvä sahata pois. Osta tämän vuoksi lauta, joka on tarpeeksi leveä ja pitkä, jotta siinä on varaa sahata vanhat reikäkohdat pois.

1

Asenna poikkilauta kahden lattian väliselle tukirakenteelle. Sahaa se niin, että se on 3-4 cm pidempi kuin oviaukko, ja kitkuta se paikoilleen. Tässä lauta on sahattava hyvin tarkasti päädyistään, jotta se saadaan sovitettua paikalleen.

2

Ruuvaa lauta kiinni, kun olet työntänyt sen paikalleen karmin alle. Käytämme 4,2 x 75 mm ruuveja, joille on esiporattu reiät 3 mm poralla. Lopuksi lauta hiotaan hiomapaperilla (karkeus 120), jotta kaikki reunat saadaan häivytettyä.

3

Lattia hiotaan, jotta uuden poikkilaudan pinnasta saadaan täysin sileä.

Materiaalit

  • 1 lattialauta, 28 x 180 mm
  • 2 koolinkia, 45 x 45 mm, á 80 cm
  • Ruuveja, 4,2 x 75 ja 5 x 100 mm

Erikoistyökalut

  • Monitoimityökalu

Vie aikaa

Yksi päivä

Hinta

Noin 20 €

Vaikeusaste

Suurin haaste on sahata lauta niin, että se sopii mahdolli-simman hyvin sekä pituu-deltaan että leveydeltään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Korjaukset: Vanhan kynnyksen jäljistä eroon
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin