Kunnosta kulunut kynnys

Kynnys on alttiina kolhuille, joten sitä pitää huoltaa säännöllisesti. Se onnistuu hiomalla ja öljyämällä. Katso, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
15 euroa

Johdanto

Ennen:
Kynnyksen on kestettävä kovaa käyttöä. Se kuluu helposti ja näyttää pian epäsiistiltä.

Jälkeen:
Kynnys on valmis. Jäljelle jäi vain kysymys, miksi kynnystä ei ollut ehostettu jo aikaa sitten.

Ohjeet

01
Poista maali 5 Vaihe

Jos kynnyksessä on monta kerrosta maa-lia, ei kannata ryhtyä hiomaan maalia pois hiomapaperilla. Hiomapaperi kuluu nopeasti, joten projektista tulee nopeasti kallis. Paperin sijaan kannattaa käyttää kuumailmapistoolia. Se irrottaa vanhan maalin muutamassa minuutissa. Kokeile kuitenkin pistoolia ensin hukkapalaan, jotta et aloita työtä liian kuumalla ilmalla ja polta puuta. Lämmitä maalia, kunnes se kuplii, ja kaavi se sitten pois.

VINKKI! Jos käytössäsi ei ole kuumailma-pistoolia, voit hyödyntää maalinpoisto-aineita, jotka sivellään pintaan. Sen jälkeen maali kaavitaan irti. Muista käyttää suojakäsineitä ja hengitys-suojainta, sillä aineet ovat voimakkaita.

1

Lämmitä vanhaa maalia, kunnes se alkaa kuplia ja näet, että maali alkaa irrota puusta. Kuvan kynnys on alun pitäen ollut käsittelemätön. Sen jälkeen se on maalattu harmaaksi ja valkoiseksi.

2

Poista vanha maali kaapimella, kun maali on lämmennyt. Olimme varautuneet siihen, että alinta maali­ kerrosta voi olla vaikea poistaa lämmittä­ mällä. Usein vanhat maalijäänteet ovat imeytyneet syvälle puuhun.

3

Muotoillulla kaapimella pääsee koloihin ja saa loput maalit irrotettua. Profiilikaapimessa on kupera pinta, jonka ansiosta kaavin ei vaurioita puun muuta pintaa.

4

Ennen kuin aloitat hionnan, voit ”vetää” siklillä loput vanhat maalit irti kynnyksen leveydeltä. Vedä sikliä tasaisesti, jotta terästä ei jää puuhun jälkiä.

5

Poista viimeisetkin maalijäänteet ja hio kynnys puhtaaksi. Käytä esim. pientä hiomakonetta ja aloita hieman karkeammalla hiomapaperilla (80/120). Hio sitten hieman hienommalla paperilla (esim. 150/180) ja viimeistele karkeudella 220.

02
Öljykäsittely 2 Vaihe

1

Kynnys lakataan usein, jotta siitä tulisi mahdollisimman kulutusta kestävä. Mutta koska lattia kynnyksen molemmin puolin on öljytty, öljysimme myös kynnyksen. Sivele riittävästi öljyä, sillä kynnys imee sitä ensi alkuun paljon.

2

Kun kynnys on kyllästetty öljyllä, poistetaan ylijäämäöljy. Anna öljyn kovettua noin 24 tuntia ja kiillota pinta sitten liinalla. Näin pinnasta tulee kaunis ja paremmin kulutusta kestävä.

Jos käytät pellavapitoista öljyä, liina saattaa syttyä itsestään palamaan, kun öljy sekoittuu ilman happeen. hävitä liina suljetussa pussissa tai metallirasiassa.

Materiaalit

  • Öljyä (Cascon Baseko-lattiaöljy)
  • Hiomapaperia (karkeudet 80/120, 150/180 ja 220)

Erikoistyökalut

  • Pieni hiomakone (esim. kärkihiomakone)
  • Yleiskaavin kahdella leikkuureunalla
  • Profi ilikaavin kolmella leikkuureunalla
  • Kuumailmapuhallin (mahdollisimman tehokas)
  • Sikli

Vie aikaa

2-3 tuntia + kuivumisaika

Hinta

Öljy maksoi 35 € / l (kynnyk-seen kuluu noin 0,25 l) ja hiomapaperi maksoi noin 7 €.

Vaikeusaste

Tehtävä on äärimmäisen helppo, mutta työhön tarvitaan pari hyvää kaavinta ja muutama muu työkalu.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kärkihiomakonetta

Tällä videolla esitellään kärkihiomakoneen käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Hiomakoneen kapea kärki mahtuu kapeisiin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Konetta voi käyttää myös isojen pintojen hiomiseen.

Video

VINKIT: Lämmitä maalia

Video

VINKIT: Pane öljyrätit tiiviiseen purkkiin

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.