Nämä asiat pitää tietää peitelistoista

Peitelistoja käytetään rakojen peittämiseen ja siistiin viimeistelyyn. Yleensä peitelistat asennetaan puoliksi seinän ja oven- tai ikkunankarmin päälle. Peitelistojen mallit ja leveys vaihtelevat, joten sopivan listan voi valita isosta valikoimasta oman maun ja talon tyylin mukaan.

Pietelistat: Peitelistat ovat piste iin päälle. Ne viimeistelevät siististi oven tai ikkunan reunat.

Peitelistat ovat piste iin päälle. Ne viimeistelevät siististi oven tai ikkunan reunat.

Mihin peitelistoja käytetään?

OVET
Peitelistoja käytetään väliovien ympärillä. Listojen tarkoitus on peittää karmin ja seinän välinen rako. Peitelistat asennetaan oven viereen ja yläpuolelle.

IKKUNAT
Peitelistoja käytetään myös ikkunoiden siistiin viimeistelyyn. Peitelistat asennetaan ikkunan päälle ja sivuille. Alapuolelle voi asentaa peitelistan tai ikkunalaudan.

KORISTELU
Tavallisia peitelistoja ja koristepeitelistoja voi käyttää koristeluun ja esimerkiksi peilipaneelien tekemiseen. Listoilla voi piristää myös vanhan oven ilmettä.

Miten peitelistat asennetaan?

Peitelistat ostetaan noin neljä metriä pitkinä listoina ja sahataan sopivan mittaisiksi pätkiksi.

Aloita asentaminen piirtämällä karmiin vaaka- ja pystylistojen liitoskohta. Tee merkit noin sentin päähän karmin ulkoreunoista. Pidä listanpätkiä merkkien kohdalla ja piirrä sahauslinjat.

Peitelistat on helppo sahata nopeasti ja tarkasti katkaisu- ja jiirisirkkelillä, mutta voit käyttää sahaamiseen myös jiirilaatikkoa ja pienihampaista käsisahaa.

Listat kiinnitetään viimeistelynauloilla. Aloita vaakaosasta ja asenna pystylistat sitä vasten. Kun liitokset ovat tiiviit ja listat ovat paikoillaan, naulaa molemmat nurkat kiinni yhdellä naulalla kummastakin suunnasta.

Erilaisia peitelistoja

SUORA PEITELISTA
Suora peitelista, jossa on neljä terävää nurkkaa. Sekä käsittelemättömiä että maalattuja malleja. Markkinoiden halvin peitelista.

PYÖRISTETTY PEITELISTA
Tavallinen suora peitelista, jossa on kaksi pyöristettyä reunaa. Vain hieman kalliimpia kuin suorat peitelistat.

KORISTEPEITELISTA
Rautakaupoissa on paljon erilaisia koristepeitelistoja. Listat voi myös höyläyttää tietyn mallin mukaan, mutta se on kallista.

MUOVILISTAT
Muovipeitelistojen valikoima on rajallinen, ja malleja on käytännössä kaksi: suorareunainen ja pyöristetty. Muovilistat eivät halkea, eikä niitä tarvitse maalata.

JOHTOLISTAT
Osa muovilistoista on onttoja, jotta niiden sisään voi asentaa sähköjohtoja. Se on kätevää, jos johto pitää vetää oven toiselle puolelle. Johtolistat napsautetaan kiinni seinään ruuvattaviin kiinnikkeisiin.

Maalattu vai käsittelemätön?

Osa peitelistoista on maalattu valmiiksi valkoisiksi (yleensä sävyllä RAL 9010). Listat ovat mäntyä tai MDF:ää. Valmiiksi maalatut listat ovat käteviä, sillä niitä ei ole pakko maalata ollenkaan. Toisaalta naulanreiät voi tasoittaa ja maalata piiloon. Yksi kerros pintamaalia riittää viimeistelyyn.

Maalaamattomat listat ovat lähes poikkeuksetta mäntyä. Käsittelemättömät eli puuvalmiit mäntylistat ovat halpoja, ja niitä myydään kaikissa rautakaupoissa. Joissakin rautakaupoissa myydään myös jalopuulistoja, jotka ovat esimerkiksi mahonkia, tiikkiä ja tammea.

Puuvalmiit eli käsittelemättömät listat kannattaa maalata ennen asentamista. Se on helpompaa ja siistimpää kuin paikallaan maalaaminen. Listat kannattaa maalata myös takaa, jotta ne eivät halkea.

Erityistä

Peitelistojen valinnassa ei tarvitse tyytyä rautakaupan valikoimaan, sillä listat voi höyläyttää oman mallin mukaan. Se kannattaa, jos uusien listojen on tarkoitus sopia yhteen vanhojen listojen kanssa. Ota sahalle mukaan pätkä vanhaa listaa malliksi.

Koot

  • Muovipeitelistat. Vain muutamia kokoja, yleisin koko 15x65 milliä.

  • Suorat ja pyöristetyt peitelistat. Yleensä paksuus vaihtelee 14 millistä 21 milliin. Tavallisimmat leveydet 40 millistä 92 milliin.

  • Koristepeitelistat. Lukemattomia erilaisia kokoja ja malleja. Yleisimmät paksuudet ovat 14–22 milliä, mutta koristepeitelistat voivat olla yli 30 milliä paksuja. Yleisimmät leveydet vaihtelevat 68 millistä jopa 140 milliin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovet ja ikkunat