Pikkukorjauksen iso merkitys

Harmittoman näköisellä pikkuvialla voi olla isot seuraukset: kun vesipenkin sivureunan alimmainen pieni tiiliskivi puuttuu tai on irti, ikkunapuite saattaa lahota.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
5 euroa

Johdanto

Pikku vika, vaikkapa vesipenkin yläpuolelta irronnut tiilenpala, voi aiheuttaa ison vahingon. Pala on sijoitettu paikalleen siksi, että seinä jatkuisi vesipenkkiin asti, ja ikkunan puulistat saisivat suojaa sateelta ja lumelta. Jos tiili irtoaa tai putoaa, seurauksena voi olla laho ikkunan alapuite, jos et tartu ongelmaan riittävän ajoissa.

Vesipenkin vieressä oleva pieni tiili irtoaa usein, eikä tämä johdu vai siitä, että se on pieni ja asennettu paikalleen viimeiseksi. Usein se irtoaa, koska se on kiinnitetty muurattuun vesipenkkiin laastilla, ja kun vesipenkki laaje-nee ja kutistuu lämpötilanvaihteluiden mukaan, laastisauma murtuu.

Ratkaisemme ongelman erottamalla tiilen ja vesipenkin toisistaan ohuella bitumihuopapa-lalla. Se asetetaan vesipenkin päälle tiiliskiven alle, jotta liikehdintä ei vaurioita saumaa.

Materiaalit

• Valmiiksi sekoitettua märkälaastia
• Pieni pala bitumihuopaa

Erikoistyökalut

• Hierrin
• Saumarauta
• Muurauskauha

Vie aikaa

Noin tunti (kovettuminen vie lisäksi useita päiviä).

Hinta

Vajaa euro (ämpärillinen laastia maksaa noin 5 €).

Vaikeusaste

Helppo tehtävä, ja jos olet huolellinen, työn jälki näyttää siistiltä.

Ohjeet

01
Kiinnitä tiiliskivi 7 Vaihe

Käytämme näin pieneen korjaukseen valmislaastia. Voit toki sekoittaa laastin myös itse. Tärkeintä on joka tapauksessa aina tietää, minkälaista laastia talon muihin saumoihin on käytetty. Vanhem-missa taloissa on usein käytetty puh-dasta kalkkilaastia, ja 1950-luvun jälkeen valmistuneissa taloissa sementtilaastia.

Jos levität kalkkilaastin päälle esim. sementtilaastia, sementtisauma repey-tyy ja irtoaa, koska se on vahvempi.

Puhdista saumattava alue huolelli-sesti. Käytä märkää sivellintä ja työs-kentele syvälle kulmiin asti, jotta kivi-seinä kostuu tarpeeksi eikä ime kosteutta laastista.

1

Sivele pintaan melko ohut laastikerros. Laastia pitää saada kaikkiin kulmiin sekä kostutettujen ja pölyttömien kulmien kaikkiin reunoihin.

2

Työstä bitumihuopapala valmiiksi. Se pitää saada vesipenkin ja kohta asennettavan tiiliskiven väliin. Jos työstät bitumihuovan palan jo nyt laastiin, se on valmiina paikoillaan.

3

Kostuta pieni tiilenpala hyvin. Kosteus estää tiiltä imemästä vettä laastista, jolloin laasti kovettuisi liian nopeasti. Kappale on leikattu kokonaisesta tiilestä kulmahiomakoneella.

4

Aseta tiilenpala laastiin. Laastia pitää olla sekä tiilen takana että alla.

TÄRKEÄ! Muista laittaa bitumihuopapala vesipenkin päälle ennen laastia.

5

Lisää laastia muurauskauhalla ja varmista, että sauman korkeus on kivien välissä sama kuin muissakin tiilisei-nän saumoissa. Tämä on erityisen tärkeää, jos saumat näkyvät kokonaan tai osittain.

6

Muotoile laastipinta tasaiseksi muun tiilipinnan kanssa. Anna sen asettua muutamia minuutteja, jotta se kiin-nittyy. Sen jälkeen voit hiertää sen pinnan.

7

Hierrä pinta hiertimellä. Silota laastipinta pyörivin liikkein niin, että se muistuttaa muuta tiilipintaa. Kun laasti on kovettunut, voit maalata pinnan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Ikkunat