Video
Helppo
Vaikea

Ikkunoiden vaihto on kallis urakka, joten ikkunoista kannattaa pitää hyvää huolta.

Esimerkiksi etelänpuoleisiin ikkunoihin, jotka kesäisin kuivuvat kauttaaltaan, ilmestyy no-peasti pieniä halkeamia, joista kosteus tunkeutuu sisään aiheuttamaan lahoa ja muuta tuhoa. Nämä ikkunat kannattaa tarkistaa muita useammin ja suojata ajoissa öljyllä ja maalilla. Tällöin ne kestävät pidempään.

PUHDISTAMINEN JA ESTYÖT:

1. Poista helat ja puhdista ikkuna

Ruosteiset helat pitää irrottaa ja käsitellä ruostesuojalla, jotta ruoste ei työnny korjatun ikkunapuitteen maalipinnasta läpi.

2. Poista kaikki irtomaali

Terävä maalikaavin on todella tehokas väline. Kun oikea työskentelykulma löytyy, isokin määrä maalia irtoaa ilman, että puu vaurioituu.

3. Hio ikkuna kärkihiomakoneella

näin saat pinnoista täysin tasaiset. Aloita karkeudella 80 ja viimeistele karkeudella 120. Harjaa pinnat lopuksi puhtaiksi hiomapölystä.

POHJUSTUSÖLJYÄ JA MAALIA:

1. Oksakohdat sinetöidään oksalakalla

Tämä estää ruskeaa pihkaa tunkeutumasta ulos varsinkin valkoiseksi maalatun puupinnan läpi. Puhdista alue ensin spriillä ja sivele sitten siihen oksalakkaa.

2. Pohjusta puu öljyllä

Kaikki pinnat kyllästetään öljyllä, joka imeytyy syvälle puuhun ja estää lahoa ja sieniä. Anna öljyn kuivua vuorokausi, ennen kuin jatkat työskentelyä.

3. Pohjamaalaa

Sivele maalia ohuesti. Sen ei tarvitse peittää vaan taata, että pintamaali tarttuu hyvin kiinni. Pohjamaali ei ole itsessään kestävää, ja tämän takia sen päälle tulee aina pintamaali.

4. Korjaa mahdolliset pintanaarmut tasoitteella

Jos et halua ryhtyä tasoittamaan koko pintaa, voit tasoittaa vain oksakohdat, naulat ja ruuvien reiät, jotka voivat kerätä kosteutta.

5. Välihio puupinta

niin pinnasta tulee sileä, kun pohjamaali ja tasoite ovat kuivuneet. Puun syyt voivat nimittäin ”nousta” hieman. Hio varovasti hienolla hiomapaperilla, karkeus 180–240.

6. Pintamaalaa lopuksi

Pintamaali levitetään vähintään kahteen kertaan, kunnes maalikerros on täysin peittävä. Ensimmäisen kerroksen voi levittää ohuesti, tämä takaa hyvän kiinnittymisen.