Maalaa vanhat ikkunat

Vanhojen ikkunoiden maalaaminen voi olla tuskallista, jos sen jättää liian myöhään. Kun aloittaa ajoissa, työ sujuu helposti – ja vaikka olisi jo hieman myöhässä, ikkunat ehtii usein pelastaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
70 euroa

Johdanto

Aloita tarkistamalla, ovatko ikkunasi ylipäätään siinä kunnossa, että ne kannattaa ehostaa. Jos ikkunoiden huolto on unohtunut vuosiksi, voi olla, että joudut vaihtamaan osan tai koko kehyksen. Hyvin usein vanhojen ikkunoiden puuosat ovat kuitenkin niin hyvälaatuisia, että ne ovat kestäneet vuosikymmeniä sadetta ja loskaa. Jos ikkunat ovat jääneet vain muutamaksi vuodeksi ilman huolenpitoa, ikkunat ehtii vielä kunnostaa. Kun upotat kehykseen puukonterän tai pienen ruuvitaltan, sen on kohdattava vastusta. Jos terä upoaa syvälle, puu on laho ja se on vaihdettava. Kulmahelat kannattaa irrottaa ja maalata erikseen.

LUE LISÄÄ: Ikkunaluukut, jotka voit tehdä itse

Materiaalit

• Peruspuhdiste
• Pohjamaali
• Ruosteenestomaali
• Ikkunamaali
• Puutasoitetta, puuöljyä

Erikoistyökalut
• Käsikaavin
• Epäkeskohiomakone
• Kulmahiomakone
• Sähköhöylä (tarvittaessa)

Vie aikaa

Riippuu ikkunoiden koosta ja kunnosta. Muista myös kuivumisen vaatima aika.

Hinta

Noin 50-70 € / litra maalit + hieman ruosteensuoja-ainetta.

Vaikeusaste

Tehtävä on helppo, ja kaikki voivat osallistua työhön.

Ohjeet

01
Tarkista ikkunat 2 Vaihe

1

Poista ensin kulmahelat. Tällöin kehyksen kunto on helpompi tarkistaa ja helat voi hioa ja maalata erikseen. TÄRKEÄÄ! Puhdista ruuvien urat vanhasta maalista ennen kuin irrotat ruuvit, jotta et vaurioita ruuveja.

2

Tarkista puun kunto. Puu kuluu eniten alimman helan kohdalta. Upota puuhun puukko tai ruuvitaltta, niin näet puun kunnon. Terä ei saa upota syvälle puuhun. Kuvan puu on vielä kunnossa.

02
Pese, kaavi ja hio 5 Vaihe

1

Pese peruspuhdistusaineella koko ikkuna. Aine irrottaa likaa ja rasvaa. Pesun jälkeen voit hioa puupinnat.

2

Kaavi irtonainen maali pois. Maali, joka ei irtoa kaapimalla, saa jäädä. VINKKI: Kun kiinnität ikkunat puristimilla, sinun ei tarvitse käyttää voimaa.

Puun voi puhdis-taa myös sähkö-höylällä, mutta se saattaa vahingossa höylätä puusta liikaa, joten ole varovainen.

3

Hio kehys joka puolelta. Kaikki maalipinnan ja puhtaan puupinnan rajat on hiottava tasaisiksi. Aloita karkealla hiomapaperilla ja viimeistele hienommalla, esimerkiksi karkeudella 150.

4

Suojaa puu öljyllä. Käytä laatutuotteita, jotka sulkevat pinnan vedeltä ja suojaavat laholta ja sieniltä. Käsittele erityisesti kehyksen alareuna ja kaikki päädyt öljyllä useaan kertaan.

Täytä reiät ja halkeamat ulkokäyttöön sopivalla puutasoitteella.

5

Maalaa ikkuna. Kun asetat ikkunan vaakatasoon rimoille, voit maalata koko ikkunan kerralla. Pohjamaalaa, mikäli puupinta on hyvin kulunut, ja pintamaalaa vähintään kahteen kertaan.

03
Helojen vuoro 2 Vaihe

1

Puhdista metallihelat kulmahioma-koneeseen kytketyllä teräsharjalla. Työ sujuu nopeasti ja maksaa huomattavasti vähemmän kuin uusi hela.

2

Maalaa helat ruosteenestomaa-lilla. Maalaa tämän jälkeen valitsemallasi pintamaalilla. Asenna helat ennen kuin maalaat ikkunat viimeisen kerran.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat