Lämpöikkunat

Lue lisää lämpöikkunoista ja siitä, miten voit vaihtaa vanhat lasit lämpöikkunoihin.

Lämpölasit ovat väistymässä

Vanhanaikainen lämpölasi tarkoittaa yhden ikkunalasin päälle asennettavaa toista ikkunalasia. Kaksi tavallista ikkunalasia ei eristä lämpöä kovin hyvin, joten ikkunat kannattaa vaihtaa remontissa kaksin- tai kolminkertaisiin matalaenergiakkunoihin. Energiaikkunoiden lasien välissä on lämpöä eristävää kaasua. Auringon valo pääsee sisään ja lämmittää sisäilmaa, mutta lämpö ei karkaa takaisin ulos ohuen metallikalvon läpi. Vanhat lämpölasit päästävät kylmyyden sisään ja lämmön ulos. Jos ulkona on 10 astetta pakkasta, lämpölasin sisäpinta on 9,4 astetta lämmin. Matalaenergiaikkunan lämpötila on samassa tilanteessa 15,8 astetta.

Lämpölasin vaihtaminen

Lämpölasin vaihtamisessa on tärkeää mitata tarkasti. Alalasilistan pitää olla sen muotoinen, että vesi valuu pois lasin pinnalta.

Lämpölasin hinta

Lämpölasit ovat halpoja, mutta niitä ei kannata vaihtaa uusiin. Jos vanha lämpölasi pitää korvata, se kannattaa vaihtaa suoraan nykyaikaiseen matalaenergiaikkunaan. Ne eristävät lämpöä paremmin kuin lämpölasit. Monet energiaikkunat on tehty eripaksuisista laseista, joten ne eristävät tehokkaasti myös ääntä.

Särkynyt lämpölasi

Ikkuna huurtuu, jos lasin väliin pääsee ilmaa. Ikkunan väliin vuotavassa ilmassa on kosteutta, joka tiivistyy vedeksi ikkunan kylmälle pinnalle. Ilman vuotaminen johtuu yleensä siitä, että lämpölasin ja alalasilistan välinen sauma vuotaa. Lämpölasien käyttöikä on noin 15-20 vuotta.

Löydä särkynyt lämpölasi

Lämpölasin rikkoutumista voi olla vaikea huomata. Aloita pesemällä ikkunan sisä- ja ulkopuolet, jotta näet selvästi lasin läpi. Katso ikkunaa sisäpuolelta kirkkaassa päivänvalossa. Lämpölasin särkymisen huomaa yleensä siitä, että ikkunan ylimpään kolmannekseen ilmestyy harmahtava kalvo. Huuru haihtuu nopeasti auringonpaisteella, mutta huurua alkaa muodostua, jos lasia viilennetään esimerkiksi suihkeella, jota urheilijat käyttävät vammojen hoitamiseen.

Tarkista tiivisteet

Jos ikkunasta vetää lämpölasin vaihtamisen jälkeen, syynä ovat luultavasti vuotavat tiiivisteet. Onneksi ne on helppo vaihtaa. Olemme koonneet näille sivuille kaiken ikkunan tiivisteistä.