Video
Helppo
Vaikea

Varmaan jokaisesta puutalosta on jossakin vaiheessa löytynyt puuikkuna, joka ”jumittaa” kiinni niin paljon, että sen sulkemiseen tai avaamiseen tarvitaan voimaa. Ikkunanpuite on tämän seurauksena luultavasti vaurioitunut.

TEE NÄIN:

1. Merkitse poistettava kohta

Tee suorakulmainen merkkiviiva vauriokohdan yläpuolelle. Vedä tästä merkistä 45°:n viivat ylöspäin karmin molempia sivupintoja pitkin.

2. Sahaa hienohampaisella sahalla

45°:n viilto pystykarmin sivureunojen huullosta kohti. Sahaa pystykarmin alareuna suoraan kulmaan sivujen huullosreunoja kohti.

3. Viillä huulloksen maalipinta

jotta et vaurioita viereisten puupintojen maalipintaa, kun ryhdyt talttaamaan tilaa uudelle puupaikalle.

4. Talttaa vauriokohta pienissä osissa

terävällä taltalla. Vältä isojen, huullokseen asti yltävien palojen lohkeamista. Kun huullosreuna on suora ja sileä, ota mitat paikkapalaa varten.

5. Sahaa paikkapala mittaan

Tarkista mm. se, onko karmin alaosa, jonka päälle paikka sijoitetaan, pinnaltaan hieman viisto. Jos näin on, paikan alareuna on sahattava samaan kaltevuuteen.

6. Kiinnitä paikka ruuveilla ja puuliimalla

Sivele liimaa sekä viistopinnalle, alapintaan sekä huullosta vasten oleville pinnoille. Tässä esiporaamme 3 mm poralla, jotta paikka ei halkeaisi, kun se ruuvataan kiinni.

7. Tasoita ruuvinreiät puumassalla tai kemiallisella puutäytteellä

Kun tasoite on kovettunut, siisti pinta ja paikan reunat hiomapaperilla. Hiomapaperilla voi myötäillä paikan muodon tarkasti. Nyt paikkaus on valmis maalattavaksi.

8. Höylää lopuksi puitetta hieman

jotta ikkunapuite ja pystykarmi eivät kolhi toisiaan. Tässä ikkunapuitetta höylätään niin, että sen ympärille jää 3 mm ilmaa joka puolelle.