Ensimmäiseksi poistetaan lahonneet listat. Ne irrotetaan vääntämällä listoja koko matkalta hitaasti ja rauhallisesti taltalla. Jos listat ovat tiukasti kiinni, talttaa voi koputella kevyesti vasaralla. Sitä ei kuitenkaan saa lyödä kovaa, ettei ruutu mene rikki.

Jäljelle jääneet naulat vedetään pois hohtimilla. Sekin kannattaa tehdä varovasti, etteivät naulat katkea. Ne nimittäin katkeavat helposti, mutta naulat pitäisi silti saada pois, tai uusi ruutu on vaikea saada paikalleen.

Seuraavaksi irrotetaan vanha ruutu ja otetaan mitat uutta varten. Mitat on otettava joka sivulta. Tässä ikkunankehyksen alareuna on 96,5 cm leveä, ja alas tuleva ikkunalista on leikattava sen pituiseksi.

Joka sivu on mitattava erikseen, sillä esimerkiksi tässä yläreunan leveys on 96,6 cm – se on siis millimetrin alareunaa leveämpi. Se ei ole paljon, mutta ero voi usein olla suurempi, ja on ärsyttävää tilata uusi ruutu, joka ei sovikaan. Ruudun korkeus on kummallakin puolella 40 cm.

Seuraavaksi leikataan alas tuleva ikkunalista. Se on alumiinia, ja sen voi leikata metallisahalla, tai metallin leikkaamiseen tarkoitetulla terällä katkaisu-jiirisahalla, kuten tässä. Sitten leikataan vielä 3 ikkunalistaa.

Ne katkaistaan aluksi suunnilleen oikeasta kohtaa ja sen jälkeen mittojen mukaan 45 asteen jiiriin. Jotta listojen asentaminen olisi helpompaa, kun uusi ruutu on asennettu, kumpaankin listaan kiinnitetään pari upponaulaa.

Jotta listat eivät halkeile, naulojen pää isketään tasaiseksi ennen kuin ne lyödään paikalleen. Seuraavaksi eristetään ikkunalistat itsestään liimautuvilla tiivistenauhoilla, jotka asetetaan ikkunalasia vasten. Myös tässä on oltava tarkkana ja leikattava tiivistenauhat niin, ettei niistä tule liian lyhyitä tai pitkiä.

Myös ikkunankarmiin kiinnitetään tiivistenauhat. Ne asennetaan niin, että ne painuvat suoraan ruutua vasten. Uusi ikkunaruutu on kaksinkertaista laminoitua energialasia, jonka paksuus on 8 mm.

Se on tilattu entisen ruudun mittojen mukaan, ja sopii siksi mainiosti ikkunankehykseen. Sitten asennetaan ikkunalistat. Aluksi naulataan pystysuorat listat. Se sujuu helposti, kun upponaulat ovat valmiina listoissa. Sen jälkeen kiinnitetään ylin lista.

Alareunaan tulevaan listaan asennetaan ensin mukana toimitetut helat yhdellä ruuvilla. Tähän vajaan metrin levyiseen ruutuun asennetaan viisi helaa. Nyt alumiinilistan voi napsauttaa paikalleen käsin.

Uusi energialasiruutu on nyt paikallaan, ja työhön kului vain puolisen tuntia. Nyt säästyy energiaa, eikä enää tarvitse kuin pestä ikkuna – ja se tehdään saman tien.