Vala pöytälevy terrazzosta

Mosaiikkibetonista valettu pöytälevy näyttää tyylikkäältä ja ylelliseltä. Voit sekoittaa massan itse ja tehdä pöytälevystä juuri sen näköisen kuin haluat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3-4 viikkoa
Hinta
800 euroa

Johdanto

Tässä terrazzolevyssä on marmoria, koristekiviä, simpukankuoria ja okranväristä värijauhetta. Sopiva sekoitus suhde löytyi vasta muutaman kokeilun jälkeen, mutta se oli vaivan arvoista, sillä pöytälevystä tuli ainutlaatuinen.

Ohjeet

01
Valumuotti 10 Vaihe

Terrazzopöytälevyn valumuotti tehdään muottivanerista ja lankusta. Rungosta pitää tehdä todella tukeva, jotta pöytälevystä tulee varmasti suora.

Jos pöytälevyyn on tarkoitus upottaa liesi, pesuallas ja hana, niille pitää tehdä reiät. Ne tehdään kiinnittämällä valu­ muottiin styroksinpaloja, jotka estävät betonin leviämisen vääriin paikkoihin.

Mittaa huolellisesti ja muista, että loppuhionta kaventaa pöytälevyä millin verran joka puolelta.

1

Tee muotin runko 45x95 millin lankusta. Asenna poikkilankut suhteellisen tiheään, jotta muotti ei notku. Nosta runko parin tukevan pukin päälle.

2

Kiinnitä muottivaneri runkoon. Sahaa vanerista muotin kokoinen palanen.

3

Kiinnitä muottiin reunalistat, jotta massa ei valu ulos muotista. Reunalistojen korkeus vastaa levyn paksuutta, joka on tässä kolme senttiä. Kiinnitä listat 4x45 millin ruuveilla. Poraa ruuveille valmiit asennusreiät.

4

Merkitse lieden paikka. Tämän keittiön liesi upotetaan pöytälevyn tasolle. Liedelle valetaan reunus, jonka päälle se voidaan tukea. Siihen käytetään vanerilevyä, joka on hieman isompi kuin styroksilevy.

5

Kiinnitä styroksinpalat lieden ja altaan kohdalle. Altaalle ei tehdä reunusta vaan pelkkä reikä. Mittaa äärimmäisen tarkasti ja muista, että levyn pinta muodostuu muotin pohjaa vasten.

6

Kiinnitä styroksit ruuveilla ja aluslevyillä, jotta levyt pysyvät ehjinä. Pidä huoli, että styroksinpalat ovat oikean muotoisia ja niiden nurkissa on pyöristykset allasta varten.

7

Peitä kaikki ruuvit maalarinteipillä, jotta niiden kannat eivät mene täyteen betonia. Se helpottaa reunalistojen ja pöytälevyn irrottamista.

8

Vahvista pöytälevy harjateräksillä. Leikkaa teräkset siten, että ne ulottuvat 2,5 sentin päähän levyn reunoista ja kiertävät vanerija styroksilevyt.

9

Muista tehdä styroksiin reikä vesihanaa varten, jos se asennetaan erikseen kuten tässä. Markkinoilla on myös tiskialtaita, joissa on integroitu vesihana. Silloin hanalle ei tarvita erillistä reikää.

10

Öljyä muotti ruokaöljyllä, ennen kuin aloitat valamisen. Kuivunut pöytälevy irtoaa siistimmin ja helpommin öljytystä kuin kuivasta muotista.

02
Sekoitus 4 Vaihe

Tee näin: Terrazzolevy koostuu erilaisista kivistä, jotka sekoitetaan sementin ja veden kanssa notkeaksi massaksi, joka kaadetaan valumuottiin. 1x2,7 metrin levyä varten tarvitaan:

40 kg valkoista sementtiä
4 ml värijauhetta (okra)
50 g lasikuitua levyn vahvistamiseen
80 kg marmorikiviä
50 g simpukankuoria
100 g koristekiviä

Noin 16 litraa vettä Lasikuidut lisätään lopuksi. Ne ehkäisevät levyn halkeilua.

1

Valitse sekoitukseen mieleisesi kivet. Ne voivat olla mitä tahansa kiviä. Tähän sekoitukseen käytettiin marmoria, koristekiviä ja kristalleja.

2

Voit lisätä sekaan myös simpukankuoria - kaikkia lajeja ja erimuotoisia kuoria.

3

Murskaa kuoret pieniksi paloiksi, jotta sekoituksesta tulee oikean näköistä. Voit panna kivet ja kuoret muoviastiaan ja hakata ne murskaksi vasaralla. Muista suojalasit!

4

Sekoita kaikki ainesosat isossa astiassa porakoneella ja vispilällä. Lisää sekaan vettä valmistajan ohjeen mukaan ja sekoita kaikki tasaiseksi ja notkeaksi massaksi.

03
Vala pöytälevy 10 Vaihe

Aloita valaminen täyttämällä muotti aluksi puolilleen. Asenna harjateräkset sen jälkeen, jotta ne jäävät levyn keskelle. Sen jälkeen voit täyttää muotin loppuun asti.

Tiivistä massa mahdollisimman hyvin, jotta sen sekaan ei jää rakennetta heikentäviä ilmakuplia. Tärisytä muot-tia ulkopuolelta perusteellisesti, peittele se ja anna massan kovettua rauhassa parin viikon ajan.

1

Asettele isot kivet ja simpukankuoret muotin pohjalle, ennen kuin kaadat mas­ san muottiin. Kuoret ja kivet jäävät selvästi näkyviin, kun levy käännetään ylösalaisin.

2

Kaada kivisekoitus muotin pohjalle. Levitä massa varovasti muurauskauhalla, jotta kivet ja kuoret pysyvät suunnilleen paikoillaan. Täytä muotti puoliväliin asti.

3

Asenna harjateräkset muottiin siten, että ne jäävät levyn keskelle. Tämä levy on kolme senttiä paksu, joten raudat pitää asentaa puolentoista sentin syvyyteen.

4

Täytä muotti kokonaan. Sen jälkeen myös rautojen päällä on 1,5 sentin kerros massaa. Painele massa huolellisesti muotin pohjaa vasten, jotta massaan ei jää ilmakuplia.

5

Tiivistä terrazzomassa pitämällä iskupora konetta muotin reunoja ja pohjaa vasten. Tärinän pitäisi poistaa massasta viimeisetkin ilmakuplat.

6

Peittele muotti muovilla ja anna massan kovettua rauhassa noin 3 viikkoa. Pöytä­ levyn pitää olla kokonaan kovettunut, ennen kuin se otetaan pois muotista.

7

Tarkista, onko pöytälevyn takapuoli tasainen. Jos pinnassa on pieniä epätasai-suuksia, ne kannattaa hioa pois nyt, ennen kuin pöytälevy käännetään ympäri. Irrota myös styroksinpalat.

8

Asenna pöytälevyn poikki väliaikaiset levynpalaset ja kiinnitä ne reunalistoihin. Levynpalaset tukevat pöytälevyä, kun muotti käännetään ylösalaisin.

9

Irrota reunalistat ja muottivanerit, kun pöytälevy on käännetty ympäri. Pöytälevy on nyt väliaikaisten levynpalojen varassa. Pyydä kääntämiseen avuksi muutama kaveri, sillä levy on todella painava.

10

Irrota loput vanerinpalat. Jos levy ei irtoa heti, voit leikata reunat irti mattoveitsellä.

04
Hiominen & asennus 5 Vaihe

Hiominen on taianomainen vaihe, jossa terrazzosekoituksen erilaiset kivet tulevat esiin. Suhteellisen kovat kivet hiotaan kolmella erilaisella timanttihiomalaikalla: aluksi karkealla, sitten keskikarkealla ja lopuksi pienijyväisellä hiomapaperilla.

Terrazzopinta värjääntyy helposti esimerkiksi puna viinistä ja punajuu-rimehusta, joten pinta pitää käsitellä kyllästysaineella, ennen kuin levy otetaan käyttöön.

1

Märkähio levy kulmahiomakoneella ja kolmella erikokoisella timanttilaikalla. Aloita karkeimmalla, vaihda keskikarkeaan ja viimeistele pinta hienoimmalla laikalla, kunnes pinta on sileä. Lisää vettä koko ajan.

2

Hio levyn reunat käsihiomapaperilla. Käytä kolmea erikokoista paperia. Aloita karkealla, vaihda keskikokoiseen ja lopuksi pienijyväiseen paperiin.

3

Tasoita pinta sementillä. Kaikkia ilmakuplia on vaikea saada pois, ja osa tulee näkyviin vasta hiomisen jälkeen. Hio levy paikkaamisen jälkeen ja imuroi pinta.

4

Käsittele pöytälevy kyllästysaineella. Se tekee pinnasta likaa hylkivän. Pyyhi ylimääräinen neste pois kuivalla liinalla.

5

Aseta pöytälevy keittiön kaappien päälle tasaiselle alustalle. Asenna liesi, tiskiallas ja vesihana. Levyä ei tarvitse kiinnittää kaappeihin tai seinään, sillä se on niin painava, että se pysyy paikallaan itsestään.

05
Sekoita itse mieleisesi terrazzo 7 Vaihe

Mosaiikkibetonin sekoittaminen ja valaminen on kiehtovaa. Erilaisilla kivisekoituksilla ja väriaineilla voi leikkiä lähes loputtomiin, joten voit jättää oman kädenjälkesi jokaiseen projektiin. Kokeile vapaasti, kunnes löydät sopivan yhdistelmän!

OHJE 1
■ 2 osaa marmorikiviä, 5-8 mm: 50 osaa carraraa, harmaata/valkoista 50 osaa veronaa, valkoista/vaaleanpunaista 10 osaa keltaista moria, okraa 5 osaa alperia, tummanvihreää
■ 1 osa valkoista sementtiä
■ 1 ml värijauhetta (okraa) jokaista sementtikiloa kohti
■ Simpukankuoria
■ Kristalleja

OHJE 2
■ 2 osaa marmorikiviä: 50 osaa keltaista moria, okraa, 5-8 mm 25 osaa valkoista veronaa, valkoista/vaalean punaista, 5-8 mm 25 osaa carraraa, harmaata/valkoista, 1,5-3 mm 10 osaa carraraa, harmaa/valkoista, 5-8 mm 5 osaa punaista veronaa, punaruskeaa, 5-8 mm 5 osaa alperia, tummanvihreää, 5-8 mm
■ 1 osa valkoista sementtiä
■ 1 ml värijauhetta (okra) sementtikiloa kohti

OHJE 3
■ 2 osaa marmorikiviä, 5-8 mm: 50 osaa keltaista moria, okraa 50 osaa carraraa, harmaata/valkoista 10 osaa valkoista veronaa, valkoista/ vaaleanpunaista 5 osaa punaista veronaa, punaruskeaa 5 osaa alperia, tummanvihreää
■ 1 osa valkoista sementtiä
■ 1 ml värijauhetta (okraa) sementtikiloa kohti

Tee näin

Kaikki kivet ja simpukankuoret sopivat terrazzosekoitukseen. Tee pari koesekoitusta, jotta näet, millainen sekoitus sopii parhaiten omaan makuusi. Voit etsiä kiviä ja hiomatarvikkeita verkkokaupoista.

1

Hakkaa isot kivet palasiksi vasaralla. Saat parhaan lopputuloksen, kun käytät erikokoisia kiviä. Osa kivistä voi olla halkaisijaltaan noin 20 milliä, kun suurin osa on noin 10 millin kokoisia. Käytä suojalaseja!

2

Pane kaikki osat valmiiksi. Laske, kuinka paljon kutakin ainesosaa tarvitaan valamiseen ja punnitse ainesosat tarkasti.

3

Sekoita kaikki kuivat ainesosat yhteen. Se on helpointa tehdä isossa ämpärissä. Muista lisätä mukaan vahvistavia kuituja, jos valat esimerkiksi pöytälevyn.

4

Lisää vesi ja sekoita kunnolla porakoneella ja vispilällä. Massan pitää olla tasaista ja notkeaa, jotta se on helppo painella muottiin.

Materiaalit

 • Terrazzosekoitusta
 • 45x95 mm lankkua
 • 18 mm vaneria
 • Puurimoja reunoille
 • Harjaterästä, 6 mm
 • Styroksilevyjä
 • Ruuveja, 4x45 mm
 • Aluslevyjä

Erikoistyökalut

 • Laastikauha
 • Porakone ja vispilä

Vie aikaa

3-4 viikkoa kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 800 euroa.

Vaikeusaste

Terrazzomassan tekeminen vaatii kärsivällisyyttä, ja massa pitää sekoittaa perusteellisesti. Myös pinnan hiominen on tarkkaa työtä.

Video

Johda vesi maahan laudan päästä

Video

KULMAHIOMAKONE

Leikkaa metallia ja laattoja

Video

RUUVINVÄÄNNIN

Kun haluat ruuvata, porata, hioa ja kiillottaa

Video

Betonia ilman ilmakuplia

Video

Vinkit & niksit

Tee koevalu

Keittiön pöytälevy on kodin keskeisimmällä paikalla, ja sitä pitää katsella joka päivä. Se tarkoittaa, että pöytälevyn on syytä miellyttää silmää. Mosaiikkibetonista kannattaa tehdä erilaisia koeversioita ja katsoa, miltä ne näyttävät valmiiksi kuivuneina, jotta pöytälevystä tulee juuri oikean näköinen. Kivien lisäksi sekoitukseen voi lisätä värijauheita. väri Mosaiikkibetonin ulkonäköä on vaikea arvioida, ennen kuin massa on kovettunut valmiiksi.

Terrazzossa on erilaisia kiviä. Voit valita ne itse ja tehdä levystä juuri sen näköisen kuin haluat. Tässä levyssä on marmoria, jalokiviä, kristallia ja simpukankuoria.

Tee pari pientä valumuottia, jotta voit kokeilla, miltä erilaiset sekoitukset näyttävät kuivuttuaan.

Tee kivisekoitus ja lisää sekaan valkoista sementtiä ja vettä. Tähän sekoitukseen lisättiin myös okranväristä värijauhetta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Materiaalit