Talon täydeltä muovia

Muovia pidetään yleensä halpana ja helposti särkyvänä rihkamana. Tosiasiassa muovilla on paljon hyviä ominaisuuksia, joiden ansiosta se sopii loistavasti myös rakentamiseen. Muovia voi käyttää sekä puun, metallin, posliinin, lasin että kipsin asemesta.

Talon täydeltä muovia

Muovi on nerokas materiaali, jolla voi korvata puuta, metallia, posliinia, lasia ja kipsiä. Eroa ei ole helppo huomata.

Oletko koskaan ajatellut, kuinka iso osa autosta on muovia? Yleensä ajatellaan, että auto on metallia, mutta sen puskurit, lamppujen ”lasit”, renkaat, ratti, kojetaulu, istuinten verhoilut, iskunvaimentimet, jarrupalat sekä monet muut osat on tehty erilaisista muoveista.

Myös nykyaikaiset lasketteluvarusteet ovat muovia päästä varpaisiin. Alusvaatteissa, tuulen- ja vedenpitävissä päällysvaatteissa, suksissa, monoissa, sauvoissa, laseissa ja kypärässä on muovia. Kaikkien valmistamiseen on käytetty tietynlaisia muoveja, joiden ominaisuudet sopivat parhaiten juuri siihen tarkoitukseen.

Muovia on joka paikassa, koska sen ominaisuuksia voi muokata miltei loputtomiin. Lisäksi muovi on halpa ja kevyt materiaali, jonka kanssa on helppo työskennellä.

Korvaa puuta, metallia ja lasia

Muovia hyödynnetään yhä enemmän myös rakentamisessa. Sitä käytetään jo nyt puun, metallin, posliinin, lasin ja kipsin asemesta. Muovista tehtyjä esineitä ei yleensä erota alkuperäisistä materiaaleista.

Muovia käytetään esimerkiksi materiaalien keventämiseen ja värjäämiseen. Muovilla voi myös parantaa tuotteiden kestävyyttä.

Kestää vettä ja vaihtelevaa säätä

Muovi kestää vettä ja vaihtelevaa säätä, joten se sopii loistavasti ikkunoihin ja aitoihin. Puusta rakennetut ikkunat ja aidat pitää maalata säännöllisesti, jotta ne kestävät pitkään.

Aitojen ja ikkunanpuitteiden maalaaminen on hidasta ja tarkkaa työtä. Siltä voi välttyä kokonaan, kun puuosat korvataan muovilla.

Artikkelissa kerrotaan lisää muovista ja miten sitä voi käyttää. Kerromme muun muassa, miksi muoviset viemäriputket ovat hyviä ja miksi muovista tehtyä aitaa ei tarvitse huoltaa ollenkaan.

Hyviä ominaisuuksia

Muovin raaka-aineet saadaan raakaöljystä ja maakaasusta. Molemmat sisältävät hiili- ja vetymolekyyleja, jotka ovat muovin tärkeimmät rakennusaineet. Kun hiili- ja vetymole kyylit reagoivat toistensa kanssa, syntyy polymeereiksi kutsuttuja pitkiä molekyyliketjuja, jotka antavat muoveille erikoisominaisuuksia. Tavallisimmat muovilaadut ovat PVC, polyetyleeni, polyuretaani, poly-propyleeni, polyamidi ja polystyreeni.

Muovien kolme pääluokkaa ovat:

  • LÄMPÖMUOVATTAVA MUOVI. Sitä voi sulattaa, muovata ja jäähdyttää. Sen makromolekyylit ovat vain heikosti kiinni toisissaan, ja niissä on vähän haaraumia. Sen vuoksi muovi sulaa. Lämpömuoveja käytetään esimerkiksi koris-teiden valamiseen.
  • KOVAMUOVI. Makromolekyylit ovat erittäin tiukasti kiinni toisissaan, joten kovamuovit ovat kestäviä, eikä niitä voi sulattaa sen jälkeen, kun muovi on kerran kovettunut. Kovamuoveja käytetään esimerkiksi valokatelevyjen tekemiseen.
  • ELASTOMEERIT. Makromolekyylit ovat pitkiä ja juostavia. Molekyylit ovat kiinni toisissaan vain solmukohdista. Se tarkoit-taa, että kokoon puristettu muovi palautuu takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Elasto-meerisia muoveja käytetään esimerkiksi lämmitysputkien eristeiden valmistamiseen.

Yksityiskohtainen koriste on helppo valaa muovista

Stukot eli kattokoristeet voivat olla minkä tahansa muotoisia ja näköisiä. Jotkut ovat hyvin yksinkertaisia, toisissa on erittäin paljon pieniä yksityiskohtia.

Stukot on perinteisesti valettu kipsistä, mutta nykyään suurin osa tehdään muovista. Muovin valaminen on helppoa, ja siihen voi tehdä monimutkaisia kuvioita. Lisäksi muovi on halpa ja kevyt materiaali, jota on helppo käsitellä ja nostella. Muovistukko kiinnite-tään kattoon erikoisliimalla.

Halvimmat muovistukot ovat polystyreenia eli styroksia. Hieman kalliimmat mallit on tehty polyuretaanista, joka on laadukkaampi materiaali ja kestää käytössä pitempään.

Muovistukot ovat yleensä pohjamaalattuja, joten ne pitää maalata vain yhteen kertaan ripustamisen jälkeen.

Muoviviemäri ei ruostu

Viemäriputket tehtiin pitkään valuraudasta. Ne olivat raskaita ja ruostuivat ajan kuluessa. Nykyaikaiset viemäriputket ovat muovia, yleensä PVC:tä, joka on kevyempää, halvempaa ja kestävämpää kuin rauta.

Vanhat ja ruostuneet valurautaviemärit voi uusia myös putkia purkamatta. Purkaminen on usein kallista ja vaikeaa, joten putkia korjataan ruiskuttamalla muovia vanhojen putkien sisäpintaan. Muovi tiivistää putken, mutta ruiskuttaminen on ammattilaisille kuuluvaa työtä.

Aita, jota ei tarvitse maalata

Puuaidan maalaaminen on hidasta työtä. Puinen aita on kuitenkin pakko maalata säännöllisesti, jotta se kestää käytössä pitkään. Sen sijaan muoviaitaa ei tarvitse huoltaa lainkaan. Se pysyy kunnossa varmasti, ja monet valmistajat antavat muoviaidoilleen 25 vuoden takuun.

Markkinoilla on paljon erilaisia muoviaitoja. Niiden lisäksi kaupoissa on muovista tehtyjä tolppia ja tolpanhattuja. Ne ovat yleensä PVC:tä.

Kromattu suihkupää

Nykyaikaiset suihkupäät on yleensä tehty muovista. Muovin pinnassa on ohut kerros kromia, joten suihkupää näyttää metallilta.

Muovi on paljon halvempaa ja kevyempää kuin useimmat metallit, minkä lisäksi muovia on helpompi muovata. Muovi on niin kevyttä, ettei telineestä putoava suihkupää lyö kuhmua otsaan, riko lattialaattoja tai tee koloa kylpyammeen reunaan.

Muovin käyttäminen on laskenut suihkupäiden hintaa huomattavasti viime vuosikymmeninä. Muovin käyttö pienentää valmistuskulujen lisäksi myös kuljetus-kustannuksia, sillä rahtimaksut määräytyvät yleensä painon mukaan. Mitä kevyempää tavara on, sitä halvempi sitä on kuljettaa paikasta toiseen.

Suihkupäät tehdään yleensä kovasta poly-karbonaatista.

Luja ja värikäs tiskiallas

Mustat tiskialtaat ovat muodin huipulla. Mustat altaat on yleensä tehty kivituhkan, muovin ja väriaineiden sekoituksesta. Muovin värjääminen on helppoa, sillä muoviseokseen pitää lisätä vain väri-ainetta. Muovin ja kivituhkan sekoitus on todella kovaa ja kestää erilaisia kemikaaleja, joten se sopii erittäin hyvin keittiön tiskialtaan materiaaliksi. Lisäksi muoviallas kestää paljon kovempia iskuja kuin posliinista tehty käsienpesuallas.

Muovi pitää putket lämpiminä

Kylmässä kellarissa olevat vesiputket voi eristää joko alumiinipintaisella villalla tai muovisilla putkieristeillä. Muovi on yllättävän tehokas lämmöneriste. Muoviset putkieristeet on tehty joustavasta ja pehmeästä polyuretaani-vaahtomuovista. Muovi eristeet ovat selvästi halvempia ja helpompia käyttää kuin villaeristeet.

Muoviosat kestävät vettä ja hylkivät kalkkia

Suihkun hanojen pinnat ovat lähes poikkeuksetta kromattua metallia, mutta hanojen sisällä on paljon muovi-osia. Muovia käytetään messingin asemesta yhä enemmän, sillä kalkki ei tartu kunnolla muovin liukkaaseen pintaan. Hanojen sisäosat kestävät paljon pitempään, kun niiden pinnassa ei ole pieniä hankausta aiheuttavia hiukkasia.

Hanojen tekemiseen käytetään paljon muovia myös siksi, että muovia on helppo muotoilla, se on halvempaa ja painaa vähemmän kuin messinki.

Iskunkestävät muovilevyt päästävät valon sisään

Läpinäkyvyys on yksi muovin parhaista ominaisuuksista. Muovia voi käyttää lasin asemesta esimerkiksi ikkunoissa ja valokatteissa. Läpi näkyvät muovi-levyt sopivat hyvin myös tuuli kaappiin ja kasvihuoneeseen.

Kuvassa näkyvät levyt ovat neljä milliä paksua polykarbonaattia, joka on erittäin kallis ja iskunkestävä muovi-tyyppi. Polykarbonaatti sopii loistavasti katelevyjen materiaaliksi, sillä se kestää lumen painon eikä mene rikki, vaikka sen päälle putoaa isoja oksia. Kirkkaat muo-vilevyt päästävät läpi noin 90 prosenttia auringon valosta, eli käytännössä saman verran kuin karkaistu lasi.

Polykarbonaatti on kovuudestaan huolimatta varsin kevyttä. Se on hyvä ominaisuus katelevylle, sillä katon raken-teen tarvitse olla kovin järeä. Lasilevyt tarvitsevat alleen vahvat rakenteet.

Muovisten valokatteiden pinta on yleensä uv-suojattu, sillä auringon valo haurastuttaa muovia tehokkaasti.

Muovirengas vaientaa oven

Nylonmuovista tehdyt renkaat voitelevat itse itsensä. Renkaat vaientavat narisevan oven, eikä niitä tarvitse öljytä.

Oven voi säätää suoraan myös karmeihin koskematta. Se tehdään kiinnittämällä saranan ympärille pieni rengas, joka työntää ovea hieman ulospäin.

Saranarenkaat tehtiin aiemmin messingistä. Niitä on edelleen markkinoilla, mutta rinnalle on tullut kaksiosaisia muovi renkaita, jotka kiinnitetään saranan liitoskohtaan.