SIISTI SAUMA: Silikonin tasainen ja joustava pinta hylkii sekä vettä että likaa.

SIISTI SAUMA: Silikonin tasainen ja joustava pinta hylkii sekä vettä että likaa.

MITEN SAUMASILIKONIA KÄYTETÄÄN?

Varmista aluksi, että saumattava kohta on täysin puhdas ja rasvaton. Asetoni on hyvä, rasvaa poistava liuotin. Muista tuulettaa kunnolla!

Silikoni: Miten saumasilikonia käytetään?

Kun alusta on valmis saumaa varten, leikkaa patruunan kärki viistosti poikki. Tee kärjestä sauman levyinen tai hieman leveämpi.

Silikoni: Miten saumasilikonia käytetään?

Täytä sauma kokonaan silikonilla. Sauman pohjaan ja reunoille ei saa jäädä reikiä tai koloja, joten pyri vetämään silikoni saumaan yhdellä liikkeellä. Paina silikoni sauman pohjalle pienellä saumauskumilla tai -lastalla. On tärkeää, että silikoni painuu sauman pohjaan asti. Lopuksi sauma pitää tasoittaa siistiksi. Voit tasoittaa sauman sormella, tikulla tai saumauskumilla.

TÄRKEÄÄ SILIKONISTA

Älä poista vanhoja saumoja silikoninpoistoaineella, sillä se liuottaa myös uutta silikonia. Voit pursottaa seinään uuden sauman, vaikka alla olisi hieman vanhoja silikonijäämiä.

ERITYISTÄ SILIKONISTA

Silikonisaumoja ei voi maalata. Eräs silikonisauman parhaita puolia on juuri se, ettei mikään tartu kiinni sen pintaan. Se pätee myös maalin. Jos kaupassa ei ole sopivanväristä silikonia, silikonin voi usein korvata maalattavalla saumamassalla muualla paitsi kylpyhuoneessa.

ERILAISIA SILIKONEJA

Silikoni: Erilaisia silikoneja

SANITEETTISILIKONI Saniteettisilikonia kutsutaan myös kylpyhuonesilikoniksi. Sitä käytetään keittiöissä, kodinhoitohuoneissa ja muissa paikoissa, jotka altistuvat usein vedelle. Sanitettisilikoni sisältää sieniä ja hometta torjuvia ainesosia.

RAKENNUSSILIKONI Rakennussilikonia käytetään sekä sisä- että ulkotiloissa. Rakennussilikoni venyy jopa 25 prosenttia, joten se sopii saumoihin, joiden pitää kestää rakenteiden liikkumista. Käytetään usein ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen.

LASISILIKONI Lasisilikoni sopii akvaarion kokoamiseen ja tiivistämiseen, lasitiiliseinän rakentamiseen, silikonitiivistelistojen asentamiseen ja kasvihuoneisiin. Ei sovi kylpyhuoneen liikuntasaumoihin.

VÄRIVALIKOIMA

Aiemmin silikonien värivalikoima oli suppea, mutta nykyään erilaisia värivaihtoehtoja on kymmeniä. Käytännössä kaikista silikoneista on vähintään useita valkoisen sävyjä sekä beigeä ja harmaata.

Jotkut valmistajat tarjoavat myös hyvin räikeitä värejä. Silikonisävyjen valikoima on yleensä yhtä kattava kuin saumalaastien, joten huoneen kaikki saumat voivat olla samanvärisiä.

SAUMAUSTYÖKALUT

Saumaamiseen tarvitaan periaatteessa vain mattoveitsi ja silikonipistooli. Veitsi katkaisee patruunan kärjen, pistooli puristaa massan saumaan ja sormi tasoittaa silikonin pinnan siistiksi. Voit lisätä onnistumisen todennäköisyyttä hankkimalla kunnolliset saumaustyökalut. Niiden ei tarvitse olla kalliita.

LUE LISÄÄ: Massapistooli: Nämä asiat pitää tietää