Puuta ei ole höylätty, joten sitä on hyvä ensiksi hioa. Sitä ei kuitenkaan tarvitse hioa aivan sileäksi. Riittää, kun pinnasta hiotaan tikut pois. Silloin kallista puunsuoja-ainetta kuluu puolet vähemmän, ja samalla sen levittäminenkin on paljon helpompaa. Sivellin liukuu silloin liukkaammin puun pinnalla.

Käsittelemättömän puun kosteusprosentti on alle 15, ja lämpötilan tulisi mieluiten olla yli 15 astetta. Raakapuu pitää aina pohjakäsitellä ennen maalaamista tai puunsuojausta. Suoja-aineen pohjakäsittely suojaa puuta lahoamiselta ja sienitaudeilta. Se tunkeutu kunnolla puun sisään, sillä siinä ei ole huokosia tukkivia pigmenttejä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Pohjakäsittelyaine on hyvin ohutta ja helppoa levittää. Sen on annettava kuivua ainakin vuorokausi ennen seuraavaa vaihetta. Pohja-aine on väritöntä ja sen ansiosta puunsuoja-aine tarttuu paremmin.Jos haluat puun kuvioinnin ja vuosirenkaiden jäävän näkyviin, valitse läpikuultava puunsuoja-aine.

Tässä käytetään kuultavaa punaista, joka korostaa puun kuvioita. Kaikki läpikuultavat puunsuoja-aineet ovat ohuita ja niitä on helppo levittää. Läpikuultavia puunsuoja-aineita saa myös värittömänä. Se saattaa kuulostaa mitättömältä, mutta puun ilme muuttuu silti huomattavasti. Luonnollinen väri säilyy lähes ennallaan, mutta puun rakenne ja kuviointi korostuvat.

Läpikuultavat puunsuoja-aineet eivät anna yhtä tehokasta suojaa kuin peittävät. Tämä puunsuoja-aine on peittävä, ja sen huomaa heti, kun ainetta sekoittaa. Paksua, tärpättipohjaista ainetta on sekoitettava kunnolla ja pitkään ennen kuin se on valmis käytettäväksi. Sitä on suhteellisen helppo levittää, ja se peittää hyvin jo ensimmäisellä kerralla. Tärpättipohjaisissa aineissa on se etu, että ne tunkeutuvat syvälle puuhun. Haittapuolena taas on se, että se pitää kosteuden puussa.

Tämä valkoinen puunsuoja-aine on vesipohjaista. Sekin on paksua, ja sitä on sekoitettava kunnolla ennen kuin sitä voi levittää puun pintaan. Se peittää täysin ensimmisellä sivelykerralla. Aine on lähes geelimäistä, joten sitä on melko helppo levittää. Vesipohjainen aine ei tunkeudu kovin syvälle puuhun mutta se on melko tehokasta. Se myös päästää kosteutta haihtumaan puusta.

Tämä puuterva on paksua ja painavaa ja tuoksuu voimakkaasti puulta ja tervalta. Sitä ei ole aivan yhtä helppo levittää kuin tavallista puunsuoja-ainetta. Puutervaa voi ohentaa pellavaöljyllä, jolloin sitä on hiukan helpompi levittää. Ohentaminen auttaa huomattavasti, mutta edelleenkin puutervan levittäminen on melko raskasta.

Tämä terva on valmistettu ruotsalaisesta ja suomalaisesta männystä, ja juuri tällaisella tervalla viikingit tervasivat laivojaan. Se on nykyäänkin tehokas suoja-aine, sillä se tunkeutuu syvälle puun sisään eikä kosteudelle ja sienitaudeille juuri jää elinmahdollisuuksia. Puunsuoja-aineen levittämisen vaivan voi välttää hankkimalla paine- tai vakuumikyllästettyä puuta.

Tuttu vihreä painekyllästetty puu kestää useita vuosia, vaikka suoja ei olekaan yhtä hyvä kuin silloin, kun vielä oli luvallista käyttää arseenia. Kyllästämisessä on lisäksi se huono puoli, että se ei mene kokonaan puun läpi.

Uudella Superwood-kyllästysmenetelmällä kyllästysaine menee koko puun läpi. Uudella menetelmällä kyllästeyn puun voi myös polttaa, toisin kuin vihreän kyllästetyn puun. Vihreä painekyllästetty puu ja uusi Superwood pysyvät hyvinä monta vuotta aivan sellaisenaan, mutta molempia voi tietenkin halutessaan maalata.

Pitää vain muistaa, että läpikuultava punainen muuttuu eri väriseksi, kun sitä sivellään vihreään kyllästettyyn puuhun. Superwood – joka on kyllästettyä kuusta – sen sijaan muuttuu punaisella käsiteltynä saman väriseksi kuin käsittelemätönkin puu.

Peittävällä punsuoja-aineella, kuten tällä valkoisella, käsittely tekee sekä Superpuusta että vihreästäkin kyllästetystä puusta valkoista jo yhdellä käsittelykerralla. Useat Pohjoismaissa tehdyt testit ovat osoittaneet, että täysin peittävä puunsuoja kestää pidempään kuin läpikuultava ja värillinen läpikuultava puolestaan pidempään kuin väritön.

Pigmentti lisää puunsuoja-aineen tehoa. Sen vuoksi kallis puunsuoja-aine on useimmiten myös parasta.