Mihin runkopuita käytetään?
KATTORAKENTEET
Kattoristikoihin käytettävä puutavara on luokiteltua, jotta se kestää lumen painon ja tuulikuorman. Tehdasvalmisteiset ristikot ovat helppo ja varma valinta.
VÄLIPOHJAT
Kantavat palkit pitävät yläkerran lattian ja alakerran katon suorina. Palkit pitää mitoittaa kantavien rakenteiden ja jänne-välien mukaan.
Rakennepuut pitää suojata kosteudelta
Rakennepuutavara on puuta, joten sitä pitää kohdella sen mukaisesti. Kosteus voi saada puun lahoamaan tai homehtumaan. CE-merkintä tai lujuusluokitus eivät pelasta rakenteita kosteudelta.
Puurakenteet eivät saa olla toistuvasti kosteita, ja rakenteiden pitää tuulettua niin tehokkaasti, että mahdollinen kosteus haihtuu ilmaan. Muuten puun lujuus heikkenee ajan myötä.
Samalla pitää ottaa huomioon se, että rakenne kestää tulipaloa mahdollisimman pitkään. Tarvittava paloluokitus voidaan saada aikaan esimerkiksi käyttämällä tulenkestäviä levyjä, erikoismaaleja ja -tiivistysmassoja. Myös tuuletusventtiilien ja läpivientien tiivistämisessä pitää olla huolellinen.
Erilaisia rakennepuita
LANKUT
Lujuusluokiteltua puuta, jota käytetään muun muassa välipohjissa. Sahattuja lankkuja käytetään kaikessa runko rakentamisessa seinistä lattioihin ja kattopalkkeihin.
LIIMAPUUPALKIT
Liimaamalla tehtyjä palkkeja, joissa ei ole rakennetta heikentäviä oksankohtia tai halkeamia. Ne ovat kestävämpiä kuin samankokoiset sahatut lankut. Lujuus luokiteltua puutavaraa.
CLT-ELEMENTIT
Vanerista tehtyjä paksuja levyjä, jotka ovat kuin puurakentamisen betoni elementtejä. Puuelementit painavat paljon vähemmän kuin betoni, ja niitä on helpompi käsitellä.
I-PALKIT
Koostuvat pystyssä olevasta puukuitu levystä ja kahdesta vaakapuusta. Keveitä ja lujia lankkuihin verrattuna. Käytetään vain syrjällään, lappeelleen asennettuna lujuus häviää.
KOOT
Rimat, laudat, palkit, tolpat, lankut, parrut ja niin edelleen. Joistakin rakennuspuista puhutaan satoja vuosia vanhoilla nimillä. Esimerkiksi riman ja lankun ero ei ole aina yksiselitteinen, joten taulukon mitat ovat suuntaa antavia. Kokoluokittelu perustuu osittain vanhoihin tuumamittoihin. Toisaalta tuumamitat hämäävät, sillä nykyinen ”kakkosvitonen” ei ole kaksi kertaa viisi tuumaa vaan 48x123 milliä.


Lujuusluokat
Puun CE-luokituksessa tarkistetaan monta erilaista asiaa kuten puun kestävyys sekä oksien ja halkeamien määrä. Osa tehdään koneellisesti, mutta jotkut asiat pitää tarkistaa silmämääräisesti. CE-merkitty puutavara on kalliimpaa kuin luokittelematon puu. Puut jaetaan lujuuden perusteella erilaisiiin luokkiin:
■ C14: Alin lujuusluokka. Puuta käytetään vain erikoisrakenteissa, joissa puulta ei vaadita lujuutta.
■ C16: Hieman lujempaa puuta kuin C14, mutta melkein sama käyttötarkoitus.
■ C18: Suosituinta rakennuspuutavaraa, jota pidetään peruslujuusluokkana. Tunnetaan myös T1luokan puuna.
■ C24: Käytetään kovassa kuormituksessa ja isoilla jänneväleillä esimerkiksi rakennusteollisuudessa.
■ C30: Vahvempaa kuin C24, mutta sama käyttötarkoitus.