Opi lisää rakennepuista

Osa puutavarasta on tarkoitettu kestämään enemmän kuin oman painonsa. Niitä sanotaan myös rakennepuiksi. Rakennepuut ovat luokiteltuja, joten ne on helppo mitoittaa niin, että ne kestävät muun muassa lumen painon. Voit lukea rakennepuista lisää tästä jutusta.

Katolle kertyy painoa. Se vaatii paljon alla olevalta rakenteelta.

Katolle kertyy painoa. Se vaatii paljon alla olevalta rakenteelta.

Mihin runkopuita käytetään?

KATTORAKENTEET

Kattoristikoihin käytettävä puutavara on luokiteltua, jotta se kestää lumen painon ja tuulikuorman. Tehdasvalmisteiset ristikot ovat helppo ja varma valinta.

VÄLIPOHJAT

Kantavat palkit pitävät yläkerran lattian ja alakerran katon suorina. Palkit pitää mitoittaa kantavien rakenteiden ja jänne-välien mukaan.

AUTOKATOKSET JA AUTOTALLIT

Autotallien ja varastojen runkojen pitää kestää saman verran lunta ja tuulta kuin asuinrakennusten. Piharakennusten run-koihin käytetään luokiteltua puutavaraa.

Rakennepuut pitää suojata kosteudelta

Rakennepuutavara on puuta, joten sitä pitää kohdella sen mukaisesti. Kosteus voi saada puun lahoamaan tai homehtumaan. CE-merkintä tai lujuusluokitus eivät pelasta rakenteita kosteudelta.

Puurakenteet eivät saa olla toistuvasti kosteita, ja rakenteiden pitää tuulettua niin tehokkaasti, että mahdollinen kosteus haihtuu ilmaan. Muuten puun lujuus heikkenee ajan myötä.

Samalla pitää ottaa huomioon se, että rakenne kestää tulipaloa mahdollisimman pitkään. Tarvittava paloluokitus voidaan saada aikaan esimerkiksi käyttämällä tulenkestäviä levyjä, erikoismaaleja ja -tiivistysmassoja. Myös tuuletusventtiilien ja läpivientien tiivistämisessä pitää olla huolellinen.

Tehokas tuuletus suojaa yläpohjaa kosteudelta, ja kivivilla estää tulen leviämistä.

Kuitukipislevy estää tulen leviämistä välipohjassa.

Erilaisia rakennepuita

LANKUT

Lujuusluokiteltua puuta, jota käytetään muun muassa välipohjissa. Sahattuja lankkuja käytetään kaikessa runko­ rakentamisessa seinistä lattioihin ja kattopalkkeihin.

LIIMAPUUPALKIT

Liimaamalla tehtyjä palkkeja, joissa ei ole rakennetta heikentäviä oksankohtia tai halkeamia. Ne ovat kestävämpiä kuin samankokoiset sahatut lankut. Lujuus­ luokiteltua puutavaraa.

CLT-ELEMENTIT

Vanerista tehtyjä paksuja levyjä, jotka ovat kuin puurakentamisen betoni­ elementtejä. Puuelementit painavat paljon vähemmän kuin betoni, ja niitä on helpompi käsitellä.

I-PALKIT

Koostuvat pystyssä olevasta puukuitu­ levystä ja kahdesta vaakapuusta. Keveitä ja lujia lankkuihin verrattuna. Käytetään vain syrjällään, lappeelleen asennettuna lujuus häviää.

TOLPAT/PALKIT

Pystyyn nostettua palkkia sanotaan tolpaksi. Pystyssä oleva puu kestää paljon enemmän painoa kuin vaakatasossa. Käyttötarkoituksella on merkitystä sille, minkä luokan puuta pitää käyttää.

KOOT

Rimat, laudat, palkit, tolpat, lankut, parrut ja niin edelleen. Joistakin rakennuspuista puhutaan satoja vuosia vanhoilla nimillä. Esimerkiksi riman ja lankun ero ei ole aina yksiselitteinen, joten taulukon mitat ovat suuntaa antavia. Kokoluokittelu perustuu osittain vanhoihin tuumamittoihin. Toisaalta tuumamitat hämäävät, sillä nykyinen ”kakkosvitonen” ei ole kaksi kertaa viisi tuumaa vaan 48x123 milliä.

KOOT

    Muut lukevat juuri nyt …