Liimapuu- halpaa ja vahvaa

Liimapuu valmistetaan pienistä puunpaloista, jotka ovat sahauksen sivutuotteita. Liimapuu on halvempaa ja vahvempaa kuin massiivipuusta tehdyt lankut ja levyt.

Liimapuu valmistetaan pienistä puunpaloista, jotka ovat sahauksen sivutuotteita. Palat liimataan yhteen palkeiksi ja levyiksi, jotka ovat vahvempia ja halvempia kuin massiivipuusta tehdyt levyt ja palkit. Liimapuu on suosittu rakennusmateriaali.

Mihin liimapuuta käytetään?

PÖYTÄLEVYT

Massiivipuusta tehty pöytälevy voi haljeta, mutta kapeista sauvoista tehty levy pysyy paremmin ehjänä. Lisäksi liimapuulevyt ovat halvempia.

TOLPAT

Monesta osasta yhteen liimattavat tolpat eivät väänny kuten oikeat puut. Liimapuu-tolpissa ei ole myöskään oksia, jotka heikentävät puun vahvuutta.

PALKIT/RISTIKOT

Halkeamat ja isot oksat sahataan pois, joten liimapuupalkit kestävät kovaa kuormitusta. Yhtä järeät massiivipuut ovat kalliita mutta heikompia.

Miten liimapuu tehdään?

Liimapuu koostuu yhteen liimatuista puun-paloista. Liimapuulevyn voi tehdä helposti myös itse esimerkiksi vanhoista laudan-pätkistä. Liimapintojen pitää olla puhtaita ja sileitä, ennen kuin ne voi liimata yhteen. Liimaamiseen kannattaa käyttää saman-paksuisia lautoja.

Levitä tavallista puuliimaa liimapinnoille ja purista laudat yhteen pitkillä puristimilla. Tarvittavien puristinten määrä riippuu levyn pituudesta.

Jäykistä levy ylä- ja alapuolelta poikkirimoilla, jotta se ei väänny mutkalle. Aseta poikkirimat levyä vasten 50-60 sentin välein ja purista ne lujasti kiinni liimapuristimilla. Levitä leivinpaperia rimojen ja levyn väliin, jotta rimat eivät tartu kiinni levyyn.

Erilaisia liimapuita

TOLPAT

Liimapuutolpat eivät väänny kieroiksi yhtä helposti kuin yhdestä puusta sahatut parrut. Liimapuu ei kestä kosteutta, joten tolppaa ei saa pystyttää maahan vaan tolppakenkään.

KATTORISTIKOT

Liimapuusta on helpompi tehdä kestäviä kattoristikoita kuin massiivipuusta. Esimerkiksi nämä ristikot on tehty pitkistä ja järeistä liimapuupalkeista.

I-PALKIT

Puusta tehtyjä I-palkkeja käytetään joskus painavien massiivipalkkien sijaan. I­palkin pystyosa on OSB­levyä, joka kestää erittäin hyvin ylhäältä päin tulevaa kuormitusta.

PALKIT

Liimapuupalkit voivat olla todella pitkiä. Rautakaupoissa myydään 6 ja 12 metrin pituisia palkkeja. Palkkien korkeus, paksuus ja leveys vaihtelevat, ja niitä käytetään moniin eri tarkoituksiin.

LEVYT

Ruokapöydät, työtasot, ikkunalaudat ja hyllyt tehdään yleensä liimapuusta. Se on halvempaa ja parempaa kuin massiivipuu. Liimapuulevyjä tehdään eri puulajeista, ja kokovalikoima on laaja.

CLT-ELEMENTIT

CLT tulee sanoista cross laminated timber ja tarkoittaa ristikkäin ladottua puuta. Ohuet puukerrokset liimataan toisiinsa samaan tapaan kuin vanerissa. CLT on yhtä vahvaa kuin betoni.

LVL-PALKIT ELI KERTOPUU

Kertopuuta tehdään samalla periaat­ teella kuin vaneria liimaamalla yhteen ohuita puuviiluja. Kertopuuta käytetään esimerkiksi väliseinätolpissa ja kantavissa palkeissa esimerkiksi ikkunoiden kohdalla.

Kaikkia kokoja

Liimapuuta voi käyttää lähes kaik keen, ja liimapuu tuotteita kehitetään koko ajan moni puolisemmiksi.

Moni aloittaa liimapuun käytön esimerkiksi leikkuu laudan tekemi sellä ja jatkaa siitä ruokapöydän rakentamiseen. Liimapuuta käyte tään myös kerros talojen rakentami seen.

Ne sitovat hiiltä ja vähentävät rakentamisen ilmastokuormitusta perinteiseen betoni rakentamiseen verrattuna. Liimapuusta voi tehdä erimuotoisia tuotteita, joten se sopii loistavasti muun muassa siltojen kantaviin kaarirakenteisiin ja näyttäviin maisemataideteoksiin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puu