9 teknisesti kehittynyttä maalia

Uudet tekniikat rynnivät myös maalipurkkeihin, ja nyt voit hankkia maaleja, jotka sopivat JUURI tiettyyn työhön. Katso, mitä 9 fiksuimmalla maalilla voi tehdä!

1 Allergikon maali

Mikäli kärsit allergiasta tai suosit muutoin terveellisiä ja ympäristöä säästäviä tuotteita, voit valita myös maalin samoin perustein. Biora-sisämaalit on valmistettu niin, että niistä haihtuu mahdolli-simman vähän päästöjä.

Biora-sisämaaleille on myönnetty Al-lergia- ja astmaliiton allergiatunnus. Tunnuksen saaminen edellyttää, että maalin päästöt on minimoitu, eikä siinä ole ärsyttäviä ainesosia tai korkeita pitoisuuksia, jotka saattaisivat aiheuttaa allergisia oireita. Vesiohen-teinen sisämaali on helppo levittää ja se jättää tasaisen, puolihimmeän, himmeän tai täyshimmeän pinnan, joka on helppo pitää puhtaana. Maali soveltuu sisäseiniin ja kattopintoihin ja on pölykuiva 1/2 tunnissa.

Maalien hajuttomuus ja vähäpäästöisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia varsinkin allergikoille. Voit valita maalin, jolla on Allergia- ja astmaliiton allergiatunnus.

Biora 20 sisämaali

Hinta: 90 €/ 9 litraa

Riittoisuus: 4-12 m²/litra

2 Likaa hylkivä kiviseinämaali

Jos valitset nanoteknologiaan pohjautuvan kiviseinämaalin, voit saada pinnan, joka hylkii likaa. Pinnasta tulee myös itsestään puhdistuva, sillä lika ja tahrat huuhtoutuvat pois sateessa.

Nanoteknologia on tulevaisuuden tekniikan tärkein haara, sillä se mahdollistaa atomien ja molekyy-lien siirtelyn ja järjestelyn. Siitä on etua mm. erikoisten pintaominai-suuksien kehittämisessä, kuten tässä maalissa, jonka pinta hylkii likaa. Lisäksi lika huuhtoutuu sateella pinnasta pois, joten maalilla on myös itsepuhdis tuva ominaisuus. Maali soveltuu kivi-, rappaus-, betoni- ja kevytbetoni pinnoille.

Nanoteknologiaan pohjautuva kiviseinämaali tekee talostasi kirkkaamman värisen, sillä maalipinta hylkii paremmin likaa.

Kiviseinämaali Ekstra, Sadolin

Hinta: noin 150 €/10 litraa

Riittoisuus: 4-6 m²/litra

3 Julkisivumaali pakkaskeliin

Useimmat maalit vaativat tietyn lämpötilan, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. Nyt voit ostaa maalia, jolla voit maalata puutalon vaikka pakkasten paukkuessa.

Jos ulkona voi maalata vain silloin, kun ilman lämpötila on vähintään 10°C, vuodessa on valtavasti päiviä, jolloin taloa tai mökkiä ei voi maalata – mikäli asuu Pohjoismaissa. Virtasen maalitehdas kehitti aikonaan öljymaalin, joka pidentää ulkomaalauskautta useilla kuukausilla. Maali sietää nimittäin jopa pakkasta ilman, että työn tulos kärsii. Tämä saariston rankkoihin olosuhteisiin kehitetty maali säilyttää myös värinsä erittäin hyvin. Lisäksi se pystyy sulkemaan pieniä alle 1 mm:n halkeamia ja jättää hengittävän pinnan niin, että talosta poistuva kosteus pääsee ulos.

Neljän Öljyn ulkoseinämaalin voi maalata vanhojen alustassaan hyvin kiinni olevien keittomaalien, öljymaalien tai lateksi-maalien päälle, samoin esim. teollisen pohjamaalin päälle - ja uusille puupinnoille.

Saariston rankoissa oloissa kehitetyn öljymaalin voi sivellä pintaan pakkasellakin.

Virtasen 4 Öljyn Maali

Hinta: 130 €/10 litraa

Riittoisuus: 4–8 m²/litra

4 Pesua kestävä maali

Tähän asti on ollut pakko valita täyskiiltävä seinämaali kohteisiin, joita halutaan pyyh-kiä kostealla liinalla. Näin ei enää ole. Nyt voit valita himmeän sisäseinä- tai katto-maalin, jota voi huoletta pestä ja pyyhkiä.

Toistuvaa pesua ja kovaa kulutuskestävyyttä vaativiin kohteisiin kuten keittiöön, eteiseen ja portaikkoon voi nyt valita himmeän akrylaatti-lateksimaalin. Maali sopii mm. betoni-, rappaus-, tiili- ja tasoitepinnoille, lastu-, kipsi- ja puukuitulevypinnoille. Sävytettävissä.

Aiemmin himmeäksi maalattuja sisäseiniä ei voitu pyyhkiä kostealla. Enää se ei ole ongelma.

Ilves remonttimaali

Hinta: noin 40 €/9 litraa

Riittoisuus: 6-8 m²/litra

5 Töhrynsuoja-aine

Nanoteknologian avulla seinään voi työs-tää näkymättömän, suojaavan kalvon, joka on myös helppo pestä puhtaaksi, jos seinä on töhritty graffiteilla.

Ennen seinän joutui maalaamaan, jos se joutui tägääjien maalausalustaksi. Tähän ei enää välttämättä tarvitse ryhtyä, jos seinä on alunperin käsitelty töhrynsuoja-aineella graffiteja yms. vastaan. Aine sitoo itseensä spray-, sivellin- tai telamaalitöhryjä. Lisäksi se suojaa erityisen tehokkaasti huopakynätöhryjä ja mekaanista rasitusta vastaan - oikein levitettynä jopa 7 vuotta.

Graffiteja voi estää tarttumasta töhrynsuoja-aineella. Se imee itseensä mm. spraymaalia ja suojaa tehokkaasti huopakynä-töhryjä ja mekaanista rasitusta vastaan.

AGS 3502

Hinta: 420 €/25 litraa

Riittoisuus: 1 m²/5 litraa

6 Kuumaa kestävä spraymaali

Maali kestää erittäin korkeita lämpötiloja, jopa 800 astetta.

Kuumaa kestävällä maalilla voi maalata esimerkiksi tulisijat, grillit, pako putket ja moottorit. Maali kuivuu erittäin nopeasti ja se kestää kuumuutta jo tunnin kuluttua maalaamisesta.

Tulisijan pinnat ovat puita poltettaessa hehkuvan kuumat. Tulisija vaatii kuumankestomaalin.

Kuumankestomaali, Motip

Hinta: noin 9 €/400 ml

Riittoisuus: noin 1 m²

7 Magneettimaali

Tällä maalilla voit maalata kotiisi magneettisen ilmoitustaulun.

Maalaa pinta 2-3 kertaan, niin saat siitä magneettisen. Myöhemmin voit maalata pinnan tavallisella maalilla, jos haluat ilmoitustaulustasi "näky-mättömän". Maalia voi käyttää mm. betoni-, tasoite-, kipsilevy- ja lastu-levyalustoille.

Magneettimaalilla voi luoda hausko ja pintoja esi merkiksi lasten huoneeseen.

Tikkurila Magnetic

Hinta: noin 50 €/0,5 litraa

Riittoisuus: 3 m²/litr

8 Heijastava spraymaali

Heijastavan spraymaalin avul-la saa minkä tahansa kohteen näkymään pimeässä, vaikkapa lemmikin. Aikaisemmin pimeässä näkyminen vaati kävelijältä, pyö-räilijältä tai autoilijalta jonkinlaista heijastinta. Nyt heijastavan pinnan saa spraymaalaamalla kohteen itse. Esimerkiksi polkupyörän ja lasten-vaunujen renkaat tai tumman autotallin tolpat voi maalata heijastavalla maalilla. Tällöin kannattaa käyttää pysyvää maalia. Se soveltuu metalli-, puu-, betoni ja kivipintoihin.

Jos lenkkeilet tai ulkoilutat koiraasi iltaisin, voit valita heijastavan spraymaalin, joka kuluu nopeasti pois. Sitä voi ruiskuttaa vaatteisiin ja se huuhtoutuu/kuluu itsestään pois 1-2 viikossa. Myös eläimiin sopivia maaleja on olemassa. Maali ruisku-tetaan suoraan esimerkiksi koiran tai hevosen turkkiin, ja 1-2 viikon kuluttua maali on kulunut/ huuhtoutunut pois, samaan tapaan kuin vaatteisiin tarkoi-tetut heijastavat maalit.

Heijastimet li-säävät turvallisuutta, ja kohde kannattaa valaista mahdollisimman hyvin. Tämä on entistä helpompaa, kun heijastavan pinnan voi luoda spray-maalilla vaatteisiin, pol-kupyörään tai vaikka koiraan.

Reflective Spray, Light Albedo 100

Hinta: noin 17 €/200 ml

Riittoisuus: noin. 0,5 m²

9 Ruosteenestomaali

Jos haluat pysäyttää tai ehkäistä esimerkiksi porraskaiteen ruostumisen, voit käyttää tätä maalia.

Maali soveltuu rauta- ja metallipinnoille sekä ulkona että sisällä. Jos käytät sitä jo ruostuneeseen pintaan, poista kohteesta ensin kaikki irtonainen maali ja lika esimerkiksi teräsharjalla ja puhdista pinta huolellisesti, jotta uusi maali kiinnittyy kunnolla. Kun olet puhdistanut pinnan, voit maalata suoraan ruostuneelle maalipinnalle ja pysäyttää ruostumisen. Maali tekee pinnasta vahvan sekä iskun- ja naarmunkestävän. Pinta muistuttaa emalia ja se hylkii vettä ja likaa. Maalia saa useanvärisenä.

Ruosteenesto-maalilla maalattu rauta-aita pysyy kunnossa monia vuosia.

Hammerite, smooth finish (himmeä)

Hinta: noin 20 €/750 ml

Riittoisuus: noin 5-10 m²/litra

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …