Lattialakka: Uusi ja ehjä lakkakerros suojaa puuta hyvin.

Uusi ja ehjä lakkakerros suojaa puuta hyvin.

Miten lattialakkaa käytetään?

Uuden puulattian pitää olla puhdas, kuiva ja pölytön ennen lakan levittämistä. Poista hiomapöly aluksi pölynimurilla ja pyyhi lattia sen jälkeen kuivaksi väännetyllä rätillä. Hio lattia ensimmäisen lakkakerroksen jälkeen jyväkoon 180 hiomapaperilla lautojen pituussuunnassa ja pyyhi lattia uudestaan huolellisesti.

Aiemmin lakattu lattia pitää aluksi pestä ja imuroida puhtaaksi ja pyyhkiä kuivaksi väännetyllä rätillä. Sen jälkeen lattian voi lakata.

Lakan levittämiseen käytetään lakkapensseliä tai lyhytkarvaista telaa. Lakkaa voi levittää myös maaliruiskulla, mutta se vaatii taitoa ja oikeat varusteet. Lakan valmistajat suosittelevat ruiskulla levittämistä vain ammattilaisille.

Lattialakka: Miten lattialakkaa käytetään?

Määrät ja kiiltoaste

Lakkapurkkien koko vaihtelee valmistajan mukaan, mutta markkinoilla on muun muassa seuraavia kokoja:

  • 3/4 litraa
  • 2,5 litraa
  • 5 litraa
  • 10 litraa

Myös kiiltoasteen ilmoittamisessa on pieni eroja valmistajien välillä. Monet valmistajat käyttävät seuraavia luokituksia:

  • Kiiltävä (kiiltoaste 70–80)
  • Puolikiiltävä (kiiltoaste 50–65)
  • Himmeä (kiiltoaste noin 20)
  • Täyshimmeä (kiiltoaste noin 10)

Muista puhdistaa puupinnat ennen lakkaamista

Lakattavan pinnan pitää olla puhdas, vahaton ja rasvaton. Jos lattia on todella pinttynyt, se pitää hioa ennen lakkaamista. Yleensä kuitenkin riittää, että lattia pestään perusteellisesti väkevällä pesuaineella tai maalarinpesulla.

Tärkeää: Lattialakan kuivumisaika!

Lattialakka kuivuu tyypistä riippuen 4–8 tunnissa levittämisestä. Lakka kovettuu kunnolla 3–7 päivässä tyypistä riippuen. Älä aseta vasta lakatulle lattialle painavia esineitä, kunnes lakka on kovettunut.

Useimmat lattialakat näyttävät purkissa maidonvalkoisilta, mutta ne muuttuvat kuivuessaan läpinäkyviksi. Muista sekoittaa lakka huolellisesti tikulla tai ravistaa purkkia perusteellisesti ennen käyttöä. Sekoita lakkaa myös käytön aikana, jotta kaikki ainesosat sekoittuvat.