Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin lakkaat lattian

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vanha kunnon lattialakka on korvaamaton tuote, jos lattian pinnasta pitää saada luja, kestävä ja helppohoitoinen. Markkinoilla on paljon erilaisia lattialakkoja. Oikea vaihtoehto riippuu muun muassa siitä, kuinka kova kulutus lattiaan kohdistuu.

Lattian lakkaus lakalla

Uusi ja ehjä lakkakerros suojaa puuta hyvin.

Mihin lattialakkaa käytetään?

Lattian pintakäsittely lattialakalla

LATTIAN PINTAKÄSITTELYYN Laadukas ja oikein levitetty lattialakka tekee lattian pinnasta vahvan ja kestävän. Lakkaus kestää yleensä 5–10 vuotta, ennen kuin se pitää käsitellä uudestaan. Lakkaus pitää kuitenkin uusia, ennen kuin pinta kuluu puhki.

Portaiden ja kynnysten käsittelyyn lattialakkaa

PORTAIDEN JA KYNNYSTEN KÄSITTELYYN Eteinen, portaan ja kynnykset ovat paikkoja, joissa kuljetaan paljon. Ne kannattaa suojata vahvalla lakalla. Lattialakkaa voi käyttää myös työpöydillä ja muilla puupinnoilla, joihin kohdistuu kova kulutus.

Miten lattialakkaa käytetään?

Uuden puulattian pitää olla puhdas, kuiva ja pölytön ennen lakan levittämistä. Poista hiomapöly aluksi pölynimurilla ja pyyhi lattia sen jälkeen kuivaksi väännetyllä rätillä. Hio lattia ensimmäisen lakkakerroksen jälkeen jyväkoon 180 hiomapaperilla lautojen pituussuunnassa ja pyyhi lattia uudestaan huolellisesti.

Aiemmin lakattu lattia pitää aluksi pestä ja imuroida puhtaaksi ja pyyhkiä kuivaksi väännetyllä rätillä. Sen jälkeen lattian voi lakata.

Lakan levittämiseen käytetään lakkapensseliä tai lyhytkarvaista telaa. Lakkaa voi levittää myös maaliruiskulla, mutta se vaatii taitoa ja oikeat varusteet. Lakan valmistajat suosittelevat ruiskulla levittämistä vain ammattilaisille.

Lattialakan käyttö ja levittäminen

Erilaisia lattialakkoja

Vesipohjainen pohjalakka lattialakka

VESIPOHJAINEN POHJALAKKA
Pohjalakkaa suositellaan hiotuille ja käsittelemättömille puulattioille ennen vesipohjaisen lattialakan levittämistä. Markkinoilla on sekä kirkasta että valkoista pohjalakkaa.

Vesipohjainen lattialakka

VESIPOHJAINEN LAKKA
Hajuton ja joustava lakka, joka kuivuu nopeasti. Vesipohjainen lakka voi olla kiiltävää, puolikiiltävää, himmeää tai täyshimmeää. Voi naarmuuntua. Naarmut erottuvat varsinkin kirkkaasta lakasta.

Öljypohjainen lattialakka

ÖLJYPOHJAINEN LAKKA
Öljypohjainen lakka vetäytyy tasaisesti ja muuttuu erittäin kovaksi ajan myötä. Ei naarmuunnu kovin helposti. Sopii myös korkkilattioille. Lakasta haihtuu liuotteita kuivumisen aikana.

Polyuretaanilakka lattialakka

POLYURETAANILAKKA
Vesipohjainen polyuretaanilakka eli PU- lakka tekee lattian pinnasta kestävän ja joustavan. PU-lakka sopii paikkoihin, jotka kuluvat paljon. Lakka voi olla puolikirkasta, himmeää tai täyshimmeää.

2-komponenttinen epoksilakka lattialakka

2-KOMPONENTTINEN EPOKSILAKKA
Kirkas epoksilakka tekee lattian pinnasta erittäin kestävän. Lattian pinnoittaminen epoksilla on vaativaa ja etupäässä ammattilaisille kuuluvaa työtä, mutta epoksilakkaa voi levittää helposti itse.

Luistamaton lattialakka

LUISTAMATON LAKKA
Tämä vesipohjainen PU-lakka tekee pinnasta karhean ja luistamattoman, joten se sopii esimerkiksi ravintoloihin ja baareihin. Sitä voi käyttää myös kotona esimerkiksi portaissa.

Määrät ja kiiltoaste

Lakkapurkkien koko vaihtelee valmistajan mukaan, mutta markkinoilla on muun muassa seuraavia kokoja:

  • 3/4 litraa
  • 2,5 litraa
  • 5 litraa
  • 10 litraa

Myös kiiltoasteen ilmoittamisessa on pieni eroja valmistajien välillä. Monet valmistajat käyttävät seuraavia luokituksia:

  • Kiiltävä (kiiltoaste 70–80)
  • Puolikiiltävä (kiiltoaste 50–65)
  • Himmeä (kiiltoaste noin 20)
  • Täyshimmeä (kiiltoaste noin 10)

Muista puhdistaa puupinnat ennen lakkaamista

Lakattavan pinnan pitää olla puhdas, vahaton ja rasvaton. Jos lattia on todella pinttynyt, se pitää hioa ennen lakkaamista. Yleensä kuitenkin riittää, että lattia pestään perusteellisesti väkevällä pesuaineella tai maalarinpesulla.

Tärkeää: Lattialakan kuivumisaika!

Lattialakka kuivuu tyypistä riippuen 4–8 tunnissa levittämisestä. Lakka kovettuu kunnolla 3–7 päivässä tyypistä riippuen. Älä aseta vasta lakatulle lattialle painavia esineitä, kunnes lakka on kovettunut.

Useimmat lattialakat näyttävät purkissa maidonvalkoisilta, mutta ne muuttuvat kuivuessaan läpinäkyviksi. Muista sekoittaa lakka huolellisesti tikulla tai ravistaa purkkia perusteellisesti ennen käyttöä. Sekoita lakkaa myös käytön aikana, jotta kaikki ainesosat sekoittuvat.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin