Luonnonkivet

Luonnon omat värit ja muodot tekevät jokaisesta kiveyksestä ainutlaatuisen.

Luonnonkivilaatat: ominaisuudet

Vuolukivellä, kalkkikivellä ja muilla halkeavilla kivillä on luonnostaan kerrosmainen rakenne. Suhteellisen tasainen halkaisupinta sopii hyvin pintamateriaaliksi. Rosoinen pinta toimii erinomaisesti etenkin puutarhoissa ja nurmikoilla.

Luonnonkivilaatat: tavallisimmat käyttötavat

Luonnonkivillä kannattaa päällystää erityisesti polkuja ja askelmia, ja niistä syntyy hyvännäköisiä yksityiskohtia ja soppia puutarhaan. Kiviä käytetään myös esimerkiksi kukkapenkkien seininä ja askelmina. Kivet ovat hiukan liian epätasaisia pihakalusteille.

Luonnonkivilaatat: asennus ja latominen

Kivien paksuus vaihtelee. Ne ladotaan yleensä tasoitetulle hiekalle, mutta kiviä pitää säätää melkoisesti, ennen kuin ne asettuvat keskenään samaan korkoon. Kivien muoto riippuu siitä, millaisista lohkareista ne on halkaistu. Tästä syystä kiviä joudutaan lajittelemaan, sovittelemaan ja kääntelemään, jotta ne sopivat yhteen kuin palapelin palat. Työ on mukavaa, mutta vie aikaa. Liuskeita ei kaiveta syvälle maahan eivätkä ne saa tukea toisistaan, kuten tasakokoiset laatat, minkä vuoksi ne useimmiten valetaan betoniin.

Luonnonkivilaatat: kestävyys

Luonnonkivet ovat lujia, mutta kerrosmainen rakenne tekee ne alttiiksi sateelle ja roudalle. Lujalla pohjalla luonnonkivet kestävät vuosikausia.

Luonnonkivilaatat: huolto

Voi näyttää hienolta, jos saumoissa kasvaa ruohoa ja muita kasveja. Vahvajuuriset kasvit kannattaa kuitenkin pitää poissa saumoista. Säännöllinen harjaus pitää levän loitolla.

OPAS: Nouda täältä suuri laatta- ja kivipäällysteopas