Kiviä ja laattoja puutarhaan

Terassin, pihatien tai puutarhapolun voi työstää laatoista tai kivistä. Päällystevalinta on kuitenkin tehtävä, ennen kuin pihaa aletaan työstää. Autamme sinua valitsemaan omaan pihaasi parhaiten sopivan päällystevaihtoehdon.

GRANIITTI

Graniitti on kova kivilaji, joka koostuu erilaisista mineraaleista. Koska kivilajien mineraalipitoisuudet vaihtelevat, myös graniitin väri vaihtelee tummanharmaasta siniseen, harmaasta keltaiseen ja vihreästä punaiseen. Graniittikivi halkaistaan tai leikataan ja sen voi kiillottaa peilikirkkaaksi.

Kiviä vai laattoja?

Terassin päällysteen voi työstää joko kivistä tai laatoista - ja näillä termeillä on itse asiassa eroa. Kyse ei ole materiaalin muodosta tai profiilista, kuten usein luullaan, vaan kyse on päällyspinnan koosta. Alle 300 cm2:n kokoista päällystekiveä kutsutaan kiveksi. Jos päällystemateriaalin koko ylittää 300 cm2, kyse on laatasta. Kartanokivien (210 x 140 mm) koko on 294 cm2.

Nupukivi

Nelikulmaisten, graniitista lohkottujen nupukivien koko on yleensä 120 x 200 tai 150 x 250 mm. Kivet, vanhat ja uudet, voivat olla sävyltään mustia, harmaita tai punertavia. Kaduilta ja aukioilta tutut yli 100 vuotta vanhat, pinnaltaan kuluneet nupu-kivet ovat huomattavasti uusia kalliimpia, ja niitä tulee myyntiin hyvin harvoin. Nupukiviä voi käyttää ajoteihin, terasseihin, portaisiin, reunuksiin yms. Niiden asennus on haastavaa, sillä kivet eivät ole samankorkuisia, ja ne vaativat alleen paksun murske-kerroksen, ennen kuin pinnan voi täryttää yhtenäiseksi.

MATERIAALI Lohkottu graniitti
TERASSIT Kyllä, mutta pinnasta tulee melko epätasainen
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/M2 70–200 €

Noppakivet & mosaiikkikivet

Graniitista lohkotut noppakivet. Noppakivien koko voi olla 100 x 120 mm, mosaiikkikivien noin 40 x 40 tai 60 x 60 mm. Molempia saa har-maan, mustan ja punaisen sävyissä. Vanhoja, tasaisiksi kuluneita noppakiviä näkee hyvin harvoin myynnissä. Sen sijaan uusia, Kiinasta tuotuja kiviä on paljon, ja niitä myydään melko edulli-sesti. Kiviä voi käyttää terasseihin, ajoteihin, laattojen väleihin ja reunuksiin. Jos asennat pienistä kivistä koko terassin tai ajotien, asenna kivet kuvioksi (esim. kaarelle). Kuvio lukitsee päällysteen.

MATERIAALI Lohkottu graniitti
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/ M2 60–120 €

Sepeli

Murskattuja graniittikiviä, joita syntyy esim. nupukiviä lohkottaessa. Kivet ovat muo doltaan epäsäännöllisiä ja reunoiltaan terä-viä, joten ne kiilautuvat yhteen kiinteäksi massaksi. Koko 2-25 mm. Myydään eri värisenä punaisesta siniseen, vihreään ja valkoiseen. Jos sepeliä käyttää istutusten pohjalla, maakerroksen päälle asennetaan ensin suodatinkangas ja sen päälle 5 cm:n ker-ros sepeliä. Jos sepeliä käytetään liikennöidyllä alueella, kangasta ei asenneta, mutta alusta on perustettava kuten laatoituksissa.

MATERIAALI Murskattu graniittijäte
TERASSIT Ei
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/ M3 20–30 €

Luonnonkivet

Pienet luonnonkivet. Pyöreitä ja pitkulaisia luonnonkiviä/gra-niittikiviä, koko 70-140 mm. Käytettiin ennen vanhaan kartanoi-den pihoissa, nykyään useimmiten koristeena muiden päällystei-den välissä. Käytetään myös sokkeleiden vierustalla estämään julkisivuun kohdistuvat vesiroiskeet. Sopii hyvin myös nurmi-koille puiden ympärille ja portaisiin betoniin asennetuksi. Maanviljelijöiltä voi saada luvan kerätä pelloiksi raivatuilta alu-eilta sinne jääneet pienet kivet. Kiviä voi myös tilata ja ostaa kivi-myymälöistä, puutarhaliikkeistä tai suoraan kivituottajilta.

MATERIAALI Käsittelemättömiä graniittikiviä
TERASSIT Ei
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/ M2 10–30 €

Rahat maan alle

Voit arvioida 2/3 päällysteurakan työstä kohdistuvan maan muokkaamiseen. Pinnan alle jää siis ura kan kallein vaihe, kun terassin tai ajotien te koon palkkaa ammattilai sen.

Ota tämä huomioon budjetissasi, kun valitset päällystettä.

Betoni

Betonikivet ja -laatat valetaan muotoon, ja niitä voidaan värjätä, yleensä harmaan, sinisen tai punaisen sävyihin. Kivien ja laattojen erot eivät liity vain niiden muotoon ja kokoon, vaan myös niiden kestämään kuormitukseen. Kaikki laatat asennetaan vähintään 2 mm:n saumoin.

Muotoon valetut kivet

Betonisia päällystekiviä sai aikaisemmin hyvin monen muotoisina: isoiksi S-kirjaimiksi va lettuina ja kalanruodon, kuusikulmion tai neliön muotoisina. Nykyään yleisimpiä ovat suorakulmaiset, harmaan, mustan tai punaisen sävyiset kivet. Niihin on yleensä valettu reuna, joka jättää tilaa saumalle. Betonikivet lukittuvat yhteen ja ovat paksuutensa ansiosta hyvin vahvoja. Ne sopivat terasseihin ja ajoteille, mutta eivät raskaasti liikennöidyille alueille, sillä autot voivat nostaa kiviä ja tehdä pinnasta ikävän kävellä.

MATERIAALI Betoni
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä, mutta ei raskaasti liikennöidyt alueet
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/ M2 Alkaen 12 €

Valetut pinnat

Jos olet rohkea, voit valaa ”jättiläislaattoja” paikan päällä. Kooltaan jopa 1200 x 1200 mm:n kokoiset laatat, joita tiikkilistat rajaavat, luovat upean ja arvokkaan näköisen pinnan. Jättilaattoja, jotka on raudoitettava tangoin tai verkoin, voi asentaa kulkualueille, terasseille ja ajoväylille/pihateille. Perustasta riippuen valetut laatoituspinnat voivat kestää raskastakin liiken-nettä. Valettuja pintoja käytetään (ilman tiikkilistoja) moottori-teillä ja kiitoradoilla.

Lue myös: Vala itse omat laatat

MATERIAALI Betoni
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/M2 15–20 € (laattakoko noin 500 x 500 mm)

Betonilaatat

Yleisemmin käytetty materiaali teras-sien sekä pihapolkujen ja -teiden päällysteis-sä. Monta kokoa ja väriä, tosin päällysteeksi vali-taan yleensä harmaa 400 x 400 tai 500 x 500 mm:n laatta. Tämä on sääli, sillä viime vuosina on kehitetty monia uusia laattamalleja. Laattoja saa useassa koossa. Tarjolla on myös suuria, lähes käsittelemättömiä laattoja, joita on vaikea asentaa yksin. Valmis pinta näyttää kuitenkin upealta. Myös paksuus vaihtelee, paksuimmat laatat sopivat raskaalle liikenteelle.

MATERIAALI Betoni
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä, mutta valitse paksu laatta
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/ M2 Alkaen noin 20 €

Pinnoitetut betonilaatat

Perinteisten harmaiden betonilaattojen sijaan voi ostaa laattoja, jotka on valmistettu betonista mutta jotka muistuttavat kaikkea muuta. Tai hankkia laattoja, jotka näyttävät graniitilta, mutta maksavat vain murto-osan siitä - tai muistuttavat hiekkakiveä tai marmoria, mutta kestävät poik -keuksellisesti sekä routaa että lunta. Laattojen suurena etuna on pinnoitus, toisin sanoen pintakäsittely, joka suojaa niitä levältä ja sammaleelta. Muista kuitenkin, että laattoja ei kannata pestä korkeapainepesurilla.

MATERIAALI Pintakäsitelty betoni
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/M2 Alkaen noin 25 €

Muut päällysteet

Pihan päällysteeksi on monta muutakin vaihtoehtoa kuin graniitti ja betoni. Voit esimerkiksi vahvistaa nurmikkoasi nurmikivillä tai asentaa saviklinkkereitä, jotka on poltettu niin koviksi, että ne kestävät jopa ankarimpia pakkasia. Lue lisää tältä aukeamalta.

Nurmikivet

Nurmikivet ovat erikoismuotoiltuja betonilaat-toja: ne on rei’itetty, jotta ruoho pääsee kasva-maan niiden läpi. Voit työstää nurmikivistä koko parkkialueen, ja saada alueesta näin paitsi siistin ja hallitun, myös kauniin vihreän koko kesäkaudeksi. Tarjolla on erimuotoisia kiviä ruoholle vara-tun alan mukaan, aukon koko vaihtelee 35-50 % kiven pintaalasta. Nurmikivet ovat kauniita ja mahdollistavat sadeveden sii-vilöitymisen pohjamaahan, jolloin sitä ei tarvitse johtaa viemäri-verkostoon. Näin voidaan ehkäistä viemäriverkoston tulvimista.

MATERIAALI Valettu betoni
TERASSIT Ei
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Ei
HINTATASO/M2 Noin 30 €

Keraamiset laatat

Keraamiset laatat sopivat erityisesti pihapolkuihin, terasseihin ja portaisiin. Niiden väri- ja kokovalikoima on laaja, ja ne ovat niin paksuja ja kovaksi poltettuja, että kestävät ankaraakin rou-taa, lunta, soraa ja suolaa muuttumatta epäsiisteiksi.

Keraamisten laattojen pinta on poltettu kiinni, toisin kuin betonilaattojen ja luonnonkivien, joten ne eivät ime kosteutta. Laatat kestävät hyvin pakkasia, eivätkä kärsi levistä ja samma-leista. Älä kuitenkaan valitse liian sileitä laattoja, vaan pinnaltaan riittävän karheat, jotta laatat eivät sateella muutu liukkaiksi.

MATERIAALI Kovaksi poltettu savi
TERASSI Kyllä
AJOTIET Kyllä
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/M2 40–60 €

Kovaksi poltetut klinkkerit

Klinkkerit muistuttavat tavallista tiiltä, mutta niitä on poltettu niin paljon, että niistä on tullut kovia ja säänkestäviä, vaikka niiden päälle jäisi pidem-mäk si aikaa vettä, lunta tai jäätä. Klinkkerit on helppo puhdistaa ja pitää lumettomina, jos ne on asennettu huolellisesti. Kovakou-rainen lumen kolaaminen saattaa kuitenkin vaurioittaa niitä.

Voidaan asentaa terasseihin ja pihapolkuihin joko lappeelleen tai syrjälleen oman maun mukaan: ajoteille aina syrjälleen pääl-lysteen vakauttamiseksi. Muista vähintään 2 mm:n saumavara.

MATERIAALI Kovaksi poltettua savea
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä – asennus syrjälleen
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/ M2 15–100 €

Luonnonkivi

Voit ostaa erilaisista luonnonkivistä valmis-tettuja laattoja, mutta muista, että vetinen ja välillä routiva ja hyvinkin luminen ilmastomme kuluttaa joitakin kivila-jeja voimakkaasti. Hiekkakivi, marmori ja liuskekivi eivät kestä kovin hyvin märkää ja routaa, vaan lohkeavat pinnaltaan tai hal-keavat kokonaan. Basaltista ja graniitista tehdyt luonnonkivet ovat varmempi vaihtoehto. Tämäntyyppiset kivilaatat ovat erit-täin kovia, ja niistä on monia eri sävyjä. Ne myös maksavat paljon, mutta kestävät ikuisuuden - lähes kirjaimellisesti.

MATERIAALI Basalttia, graniittia, marmoria , kvartsia, liuskekiveä, yms.
TERASSIT Kyllä
AJOTIET Kyllä – jotkin ratkaisut
PIHAPOLUT Kyllä
HINTATASO/M2 Alk. 250 €

Pohja on tärkein

Olivatpa päällystekivet tai -laatat kuinka kalliita tahansa, lopputuloksesta ei koskaan tule sen parempaa kuin alueen perusta on. Kaiva alue puhtaaseen maahan asti ja tärytä se levytäryttimellä. Asenna tarvittaessa suodatinkangas ja sen päälle pohjamursketta. Kerrospaksuus riippuu siitä, kuinka raskailla ajoneuvoilla ajotiellä ajetaan. Tärytä pohjamurske ja asenna 12–15 cm kantavaa mursketta ja tärytä myös se. Levitä lopuksi 2–3 cm tasoitushiekkaa, ja tärytä, jos pinta laatoitetaan. Päällystekivet tärytetään vasta jälkeen päin (kivien päältä). Muista pihasta poispäin suuntautuva kaato. Tee murskekerroksista 5–50 cm leveämmät kuin laatoitettava alue, jotta reunat eivät elä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pihakivet