kivet

Pihapäällysteen materiaali kannattaa miettiä tarkkaan, sillä sen pitää kestää käyttöä, säätä ja katseita seuraavat 20 vuotta.

Joka pihalla on kohtia, joiden päällysteenä kiveys on paras ratkaisu: etupihalla ja pihatiellä kivet kestävät hyvin auton painon, ja laatat pitävät jalat kuivina.

Kiveys tuntuu hyvältä takapihan poluilla paljasta jalkapohjaa vasten, ja laattoja pitkin pääsee turvallisesti sisälle asti.

Kiveyksen edut vain korostuvat pitkien sateiden jälkeen sekä paikoissa, joissa on paljon liikennettä. Kiveys kestää pitkään ja vaatii vain vähän kunnossapitoa. Ei ole väliä, onko kivet valettu betonista, muovailtu savesta vai hakattu luonnosta.

Laatojen ja kivien hyvät ja huonot puolet

Vaikka kaikki kivet ovat lujia ja kestävät melkein mitä vain, ei kiveyksen materiaalia voi valita pelkästään ulkonäön perusteella. Ei esimerkiksi riitä, että pihatie näyttää hyvältä: sen pitää lisäksi olla pinnaltaan karhea ja turvallinen kävellä.

Etupihan liittymän pitää kestää auton paino, ja terassin pitää olla niin tasainen, etteivät puutarhakalusteet keiku, eivätkä takapihan polut saa olla liian liukkaita edes sateella.

Jokaisella päällysteellä on vahvuutensa ja heikkoutensa. Usein sekä käytännölliset seikat että hyvä ulkonäkö yhdistyvät, kun tasakokoisia laattoja ja kiviä yhdistetään eläväpintaisiin noppakiviin, luonnonkiviin ja soraan.

LAATTA- JA KIVIOPPAAT: