Kipsilevyissä on eroja. Seiniin, lattiaan ja kattoon käytetään erilaisia levytyyppejä.

Kipsilevyissä on eroja. Seiniin, lattiaan ja kattoon käytetään erilaisia levytyyppejä.

MIHIN KIPSILEVYJÄ KÄYTETÄÄN?
SEINÄT
Kipsilevyseinä rakennetaan rungosta ja levyistä. Runkotolppien väliin asennetaan eristeet. Runko tehdään joko liimapuutolpista tai metallirangoista.
KATOT
Kipsilevyt voi ruuvata suoraan vanhaan puukattoon. Levyt voi ruuvata myös puutai metallikoolauksiin. Kattoa voi laskea alaspäin uuden koolauksen avulla.
LATTIAT
Jos lattiaan asennetaan laattoja, lattialämmitys tai äänieristys, lattiaan voidaan asentaa kerros kuitukipsiä ennen pintakerrosta.

Miten kipsilevyt ruuvataan kiinni?

Kipsilevyjen asentamisessa pitää varmistaa, ettei ruuvin kanta painu pintapahvin läpi. Levyt eivät tartu kunnolla kiinni, jos ruuvit väännetään liian syvälle.

Kipsiruuvien kannassa on kaareva alapinta, joka ei revi pahvia rikki.

Kaksikerroksisen kipsilevyseinän rakentamiseen tarvitaan pitkiä ja lyhyitä ruuveja. Pitkien ruuvien pitää olla niin pitkiä, että ne yltävät molempien kerrosten läpi ja tarttuvat lujasti kiinni levyjen takana olevaan runkoon.

Ruuvinkannat eivät saa jäädä törröttämään pahvin pinnalle, sillä niitä ei voi tasoittaa piiloon. Ruuvaamiseen voi käyttää ruuvauskärkeä, jossa on syvyysrajoitin. Se lopettaa vääntämisen, kun ruuvi on tarpeeksi syvällä.

Tärkeää!

Kylpyhuoneeseen suositellaan märkätilalevyjä, jotka kestävät rakenteisiin mahdollisesti pääsevää kosteutta. Märkätilalevyjä käytetään samalla tavalla kuin tavallisia kipsilevyjä.

Erityistietoa

Idea kahden pahvikerroksen väliin puristetusta kipsilevystä keksittiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 1894. Levyjen käyttö alkoi yleistyä 1940-luvulla. Kipsilevyt eristävät ääntä ja hidastavat palon leviämistä, joten ne sopivat hyvin väliseiniin, kattoihin ja lattioihin.

ERILAISIA KIPSILEVYJÄ
TAVALLINEN KIPSILEVY
Kaksi paksua kartonkia kovan kipsiytimen ympärillä. Suorat reunat. Useita eri paksuuksia, tavallisin 13 milliä. Paino noin 13 kg/neliö.
REUNAOHENNETTU KIPSILEVY
Levyjen saumat pitää tasoittaa siististi. Se on helpointa levyillä, joissa on ohennetut reunat. Kavennetuissa reunoissa on tilaa sekä saumanauhalle että tasoitteelle.
AKUSTIIKKAKIPSILEVY
Rei’itettyjä kipsilevyjä, joita käytetään esimerkiksi alaslasketuissa katoissa. Levyjen pienet reiät vaimentavat melua ja hälinää. Joidenkin levyjen reiät ovat niin pieniä, ettei niitä näe kunnolla.
KUITUKIPSILEVY
Kipsilevy, jossa on 80 prosenttia kipsiä ja 20 prosenttia paperikuituja. Erittäin vahva kipsilevy, jonka kestävyys vastaa kahta tavallista kipsilevyä.
TAIVUTETTAVA KIPSILEVY
Jotkut kipsilevyt on suunniteltu kaareviin rakenteisiin. Myös tavallista, kostutettua kipsilevyä voi taivuttaa. Levyn sopiva kostuttaminen vaatii harjoittelua.
MÄRKÄTILAKIPSILEVY
Märkätilakipsilevyt ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin tavalliset kipsilevyt. Märkätilalevyt on kuitenkin vahvistettu lasikuiduilla, ja levyt on kyllästetty kosteuden torjumiseksi.

TARVIKKEET
LEVYHISSI
Levyhissi on lähes välttämätön apuväline, kun kattoon asennetaan isoja kipsilevyjä. Levy nostetaan hissin päälle ja veivataan kattoon. Molemmat kädet jäävät vapaaksi ruuvaamiseen.
KULMASUOJALISTA
Kipsilevyissä on paljon hyvää, mutta ne eivät ole kovin kestäviä. Etenkin levyjen nurkat särkyvät helposti. Sen vuoksi ulkonurkkiin asennetaan muovinen tai metallinen suojalista, joka peitetään tasoitteella.
NURKKAVASARA
Muoviset kulmasuojalistat liimataan kiinni, mutta metallilistat ruuvataan levyihin. Metallilistat voi kiinnittää myös nurkkavasaralla, joka lyö kulmasuojalistan kiinni levyyn yhdellä iskulla.