Yksinkertaista rakentamista
Nykyaikainen mahdollisuus rakentaa ulkoseinä massiivisista kevytbeto-niharkoista ja selvitä kaikista töistä yhdellä kertaa on sekä teknologisen kehityksen että tiukentuneiden eristemääräysten tulosta.
Pohjimmiltaan nykyaikaisten huippueristettyjen kevytbetoniharkkojen ja sodan jälkeisen kaasubetonin resepti on täysin sama: Suuri määrä kalkkia, hiekkaa ja vettä sekoitetaan toisiinsa ja nostatetaan hyppysellisellä alumiinijauhetta. Tuloksena on ilmalla täytetty betoniharkko.
Suurin ero nykyaikaisten kevytbetoniharkkojen ja vanhojen huviloi-den harkkojen kesken on niiden hieno koostumus. Kalkki ja hiekka jauhetaan niin hienoksi, että valumassan koko nelinkertaistuu, kun seokseen lisätään vettä ja alumiinijauhetta. Entisaikaan massa vain tuplaantui. Huomattavasti kevyemmät harkot eristävät kaksi kolme kertaa niin hyvin, ja pikkuriikkisten huokosien täysin yhdenmukainen rakenne tekee massasta painoonsa nähden merkittävästi lujempaa.
Toinen suuri ero on paksuus. Täyttääkseen nykyajan energiavaatimukset joutuu rakentamaan ulkoseiniä, joiden paksuus on yleensä noin 40 cm. Kun harkosta tehdään 40 cm paksu, se saa lisäetuna valtavan vahvuuden verrat-tuna vanhoihin harkkoihin, sekä tavanomaiseen 16 ja 24 cm:n kevytbetoni-harkkoon että korkeisiin seinäelementteihin, jotka tiili- ja kipsilevykerrosten alla muodostavat merkittävän osan viime vuosikymmenten rakennuskäy-tännöstä. Lisävahvuus ei tarkoita vain suoraan ylhäältä päin tulevaa kuor-maa, vaan pikemminkin tuulenpainetta ja vääntöä vastaan tarvittavaa lujuutta. Tämän seurauksena ulkoseinän voi nyt rakentaa huippukevyistä ja äänieristetyistä harkoista, vaikka ne painavat vain puolet edeltäjiensä painosta. Myös rakentaminen helpottuu, kun jäykistämistä ja rakenteiden toisiinsa sitomista ei tarvita kuten yhteen liitettävissä seinärakenteissa yleensä. Sama koskee korkeutta: kevyistä harkoista voi rakentaa myös monikerroksisia asuntoja.
Eristyskyky kasvaa painon pudotessa
Mitä enemmän ilmaa ja pieniä huokosia kevytbetoni sisältää, sitä paremmin se eris-tää. Lujuus toki samalla heikkenee, mutta sitä voi korvata seinän paksuudella.
Karkeasti ottaen kevytbetonin eristysky-kyä voi tarkastella alla olevan taulukon tapaan. Mitä alhaisempi lämmönjohtamisarvo (lambda-arvo), sitä paremmin materiaali eristää, ja sitä ohuempi seinä voi olla täyt-täen silti nykyaikaiset eristysvaatimukset.
LUE LISÄÄ: Mikä on U-arvo?