Video
Helppo
Vaikea

Kipsilaastia on helppo työstää. Perinteinen sementtilaasti sen sijaan vaatii harjoittelua, jotta sen saa levitettyä siististi pystyseinään. Se on viskattava seinään, ja jos kerros on liian paksu, laasti kutistuu saman tien ja tippuu seinästä kerta toisensa jälkeen.

Tämän kaiken voi onneksi välttää rappaamalla kipsilaastilla. Kipsin saa nopeasti sekoittua veteen, se on helppo levittää pintaan tai reikien täytteeksi muurauskauhan avulla, ja pinnasta saa täysin sileän käyttämällä hiomapalaa ja hienoa hiomapaperia.

Kipsilaastilla on toki myös rajoitteita: se on hyvin haurasta, siihen ei saa ruuveja kiinni, ja se sopii vain sisätiloihin, koska se ei kestä vettä. Sen sijaan kuitutapetilla vahvistettuihin sisäpintoihin se sopii erinomaisesti, ja jopa kokonaisen tiiliseinän rappaamiseen.

LUE LISÄÄ: Käsikipsilaasti on parasta

Isotkin reiät voi täyttää

Kipsilaastia on helppoa ja edullista työstää. Se ei myöskään syövytä käsiä kuten sementti.

NÄIN HOLPPOA SE ON:

1.Naputtele ensin kaikki irronnut rappaus pois

Muurarinvasara ja taltta ovat hyvät työvälineet tähän. Kun olet poistanut irronneen rappauksen, hakkaa ja kaavi reiän reunapinnat viistoiksi.

2. Harjaa pöly pois

Jotta laasti tarttuisi hyvin, reiän pitää olla pölytön. Käytä tarvittaessa verstaspölynimuria, älä tavallista koti-imuria, sillä se EI kestä rappauspölyä.

3. Täytä reikä kipsilaastilla

Nosta teräslastalle kunnon nokare laastia ja paina sitä reikään kolmiomaisella muurauskauhalla. Paina laastia niin voimakkaasti, että se varmasti kiinnittyy hyvin.

4. Vedä ylimääräinen laasti pois

pitkällä suoralla laudalla tai alumiinikiskolla (ohjainkisko). Aloita alhaalta ja liikuta lautaa ylöspäin siksak-liikkein sivulta sivulle. Käytä höylättyä, teräväreunaista lautaa, niin saat jäljestä siistin.

5. Viimeistele silottamalla pinta

Tunnin kuluttua voit tarttua vaahtokumiseen rappauslastaan (hiertimeen). Kostuta se ja liikuta sitä pyörein liikkein rappauskohdan yli. Työstä pintaa riittävästi reunojen yli , jotta raja-alue hälvenee.